in , ,

Balıklarda Beslenme Bozuklukları Nedir?

Balıklarda Beslenme Bozuklukları: Beslenme Bozukluklarına Genel Bakış, Nedenleri ve Alınabilecek Tedbirler, Tedavi

Tanım

Balıkların bir çoğu yetersiz beslenmelerinden ötürü beslenme bozukluklarından şikayetçidir. Beslenme bozuklukları akvaryumda, balık havuzunda ve tankta yaşayan balıklarda en sık görülen hastalık ve ölüm sebebidir. Bu yüzden ki dikkate alınmalıdır.

Nedenleri ve Alınabilecek Tedbirler

  • Ticari gıdalardan kaynaklanan beslenme dengesizlikleri: Balıkların beslenme biçimleri 3 sınıfta inceleyebiliriz; bitki yiyenler (otoburlar), et yiyenler (etçiller) ya da her ikisi hepçil (omnivorlar). Şunu belirtmek gerekir ki balıklar için ticari olarak yemler mevcuttur. Buna karşın her balık türünün beslenme düzeni farklılık gösterdiği için beslenme bozukluklarının nedenini daima ticari gıdalara bağlanmak doğru olmaz. İşte bundan ötürü balıkların beslenme ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla birden fazla ticari gıda gerekli olacaktır.
  • Yanlış depolanan yemler: Balıklarda karşımıza çıkan beslenme bozuklarının nedenlerinden bir başkası da yanlış depolanmış besinlerdir. Depolanmış olan yemler serin, kuru bir yerde muhafaza edilmelidir. Bu gıdaların ki ay sonra değiştirilmesi gerekir.
  •  Vitamin eksikliği: Beslenme bozukluklarının ortaya çıkmasında vitamin eksikliği de rol oynar. C vitamini başka bir deyişle askorbik asit eksikliği olan balıkların omurgasında deformasyon görülür. C vitaminin eksikliği omurganın bükülmesiyle kendini gösteren Broken Back hastalığına yol açar. B vitamin kompleksinin ( B1 tiamin, B7 biotin, B3 niasin ve B6 piridoksin) eksikliğinde balıklarda beyin, omurilik ve sinir bozuklukları meydana gelebilir. Maalesef ki vitamin eksikliğinin tespiti ancak balıkların ölümünden sonra mümkündür. O yüzden vitamin bakımından zengin diyetlerle balıklarınızı beslemek kritik öneme sahiptir.
  • Enfekte olmuş canlı yem: Bakteri, virüs, mantar ya da parazitlerle enfekte olmuş canlı yemler balıklarınızda beslenme bozukluklarının oluşmasına sebep olur. Bu tarz bulaşıcı hastalıkların önüne geçmek adına güvenilir bilinen yerlerden canlı yemler almalısınız.
  • Yem toksisitesi: Akvaryumda yaşayan balıklarda yemlerde bulunan toksinler çoğunlukla beslenme bozukluklarına sebep olur. Bu duruma en sık sebep olan toksin depolanan gıdalardaki küfün (kast edilen Aspergillus flavus) büyümesiyle yetiştirilen aflatoksindir. Aflatoksin tümör oluşuma neden olur. Ve bu toksin balıklar için ölümcüldür. Balık yemlerinizin hijyenik bir ortamda saklaması gereklidir. İki ayda bir ya da yemlerde küf gördüğünüz zaman değiştirmelisiniz.

Tedavi

Sadece beslenme bozuklukları değil balıklarda karşımıza çıkan tüm hastalıkların tedavisi zordur. Bundan ötürü önleyici tedbirler almanız mühimdir. Çünkü hastalık şekillendikten sonra tedavi süreci daha sancılıdır. Hastalığı önleyici yaklaşımlar daha efektif olacaktır.

Balıkların yemlerini, yiyeceklerini dikkatli olarak depolamak yani saklamak beslenme bozuklarının önüne geçmede birincil önlem olacaktır.

Kaynak: https://www.petmd.com/fish/conditions/digestive/c_fi_Nutritional_Disorders

Görsel kaynak: https://www.wur.nl/en/research-results/research-institutes/bioveterinary-research/animal-diseases/fish-and-shellfish-diseases.htm

Editör: Ecem Bolat

Ne düşünüyorsunuz?

2 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir