in , ,

Balıklarda Mantar Enfeksiyonları Nelerdir?

Balıklarda Mantar Enfeksiyonları: Tanım, Belirti ve Türleri, Nedenleri, Tedavisi ve Önlem

İçindekiler

Tanım

Balıklarda mantar enfeksiyonları, genellikle balık yaralıyken veya travma sebebiyle zayıflamış haldeyken ortaya çıkar.

Karaciğer, böbrek ve beyin gibi vücudun birçok mekanizmasına zarar verebilir. Bir balık iyi olmayan yaşam şartlarına yani standartların altında bir su kalitesi veya fazla sayıda balık içeren bir akvaryuma yerleştirilirse de mantar enfeksiyonu gelişebilir.

Saprolegnia ve Ichthyophonus hoferi, akvaryumlarda, havuzlarda ya da tanklarda nerede tutulurlarsa tutulsunlar balıklarda bulunabilen iki önemli tür mantarlardır.

Balıklarda Mantar Enfeksiyonları
Görsel: Balığın vücudundaki renk değişiklikleri dikkat çeker.

Belirtiler ve Türler

Saprolegnia mantarı, balıkları (o balıkların yumurtalarını) etkiler ve iç organları hatta daha derin dokuları da etkiler.

I. hoferi mantarı, birincil düzeyde  akvaryumlarda yaşayan daha eski balıkları etkiler. Ayrıca, spesifik olarak enfekte olmuş çiğ balık yiyeceklerinden dolayı ortaya çıkan ender bir mantar enfeksiyonudur. Tedavi edilmediği takdirde, balık için ölümcül olabilir.

Belirtiler türlere özgüdür fakat Saprolegnia’nın tersine, deride küçük siyah büyümeye neden olur. Bu mantar aynı zamanda iç organlarda ve gözlerde şişmeye, renk kaybına, ülsere ve kistlere sebep olur. Bazı zamanlarda balıkların normalin dışında dairesel hareketler ile yüzmesine de neden olur.

Nedenler

Ölü ve çürüyen organik maddeye sahip kirli bir ortam, Saprolegnia Mantar Enfeksiyonu’na neden olur. I. hoferi mantarının bulaşmasındaki ana etken bilinmemektedir fakat balıklarınıza temiz bir yaşam alanı oluşturmak, bulaşmanın önüne geçmede başarılı bir yoldur.

Tedavi

Saprolegnia Enfeksiyonu’nun tedavisi, deri patojenlerini çıkardıktan sonra suyun potasyum permanganat ile ilaçlanmasıyla gerçekleştirilir.

Sudaki yüksek elektrolit ve kalsiyum düzeyleri ile birlikte artan tuz seviyeleri, I. hoferi Enfeksiyonu için başarılı bir tedavi seçeneklerinden olsa da başka bir olası önlem, su sıcaklığını 28 dereceye yükseltmektir. Tabi tüm bunlar için öncelikle Veteriner Hekiminize danışmalısınız.

Bu enfeksiyonlardan herhangi birisi için akvaryumu veya balık havuzunu iyi bir şekilde temizlemek ve sterilize etmek mühimdir.

Önlem

Enfeksiyonla karşılaşmış ve ölmüş olan balıkları uzaklaştırmak, balıkların yaşadığı ortamı dezenfekte etmek ve balığınızı çiğ besinlerle beslememek, bu mantar enfeksiyonlarından herhangi birinin önüne geçmenin en iyi yollarındandır.

Kaynak: https://www.petmd.com/fish/conditions/skin/c_fi_saprolegnia

Görsel Kaynaklar:

  1. https://www.wikihow.com/Treat-Fungal-Infections-in-Fish
  2. https://www.petcoach.co/article/common-aquarium-fish-fungal-infections-causes-and-treatment/

Editör: Elif Berfin KORGAN

Ne düşünüyorsunuz?

5 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir