in , ,

ŞaşkınŞaşkın AğlamaklıAğlamaklı EntellektüelEntellektüel HavalıHavalı ÇılgıncaÇılgınca

Kuşlarda Yaygın Göz Hastalıkları Nedir?

Kuşlarda Yaygın Göz Hastalıkları: Belirti ve Tipleri, Nedenleri, Tedavi ve Önlem

İçindekiler

Tanım

Kuşlar, çoğu göz rahatsızlığı sebebiyle acı çekebilirler. Rahatsızlıklara, gözde yaralanmalar veya o bölgedeki enfeksiyonlar neden olabilir. Bazı durumlarda göz hastalıkları, altta yatan başka bir hastalığın belirtisi olabilir. Bu nedenle, eğer kuşunuzun göz sorunu varsa ciddi olarak düşünülmeli ve Veteriner Hekiminize herhangi bir iç hastalık sebebiyle danışmalısınız.

Belirtiler ve Tipler

Yaygın bir göz hastalığı olan Konjonktivit, genellikle bakterinin sebep olduğu, kırmızı ve şiş göz kapağı sorununa ve ışığa duyarlılığa yol açabilen bir hastalıktır. Konjonktivit, solunum yolu enfeksiyonuyla beraber aynı zamanda diğer birçok hastalığın belirtisi olabilir.

Üveit, gözün iç kısımlarında iltihaplanmaya sebep olur. Ancak bu rahatsızlık, kuştaki diğer iç rahatsızlıkların belirtileriyle de ilişkilidir. Katarakt oluşumunun engellenmesi için bu hastalığın hızlı bir şekilde tedavi edilmesi gerek.

E vitamini eksikliği, Ensefalomiyelit Enfeksiyonu ve hatta bazı yapay ışıklar kuşların gözünde Katarakt oluşmasına sebep olabilir.

Marek Hastalığı, virüsün sebep olduğu göz hastalığının özel bir tipidir. Bu tıbbi durum, düzensiz şekilli göz bebeklerine, iris sorunlarına, körlüğe neden olabilir ve kansere dönüşebilir. Aşılanma bu göz hastalığının meydana gelmesini engelleyebilir. Ancak, virüse yakalanmış bir kuş tedavi edilemez.

Kuş çiçeği, kuşlarda bulunan ve virüsün sebep olduğu diğer bir hastalıktır. Genel bir hastalık olsa da göz kapaklarının su toplamasına benzer şekilde şişmesi, kısmen veya tamamen görme kaybı gibi belirtileri vardır. Ancak göz küresi bu enfeksiyondan etkilenmediği için tedaviden sonra görme yetisi geri gelir.

Nedenler

Çoğu göz hastalığının sebebi Salmonella ve benzeri bakterilerdir. Bu bakteri Konjonktivit, Oftalmi (göz küresi ve konjonktivada irin ile iltihaplanma) ve körlüğe sebep olur. Ek olarak, Salmonella bulaşıcıdır ve sıklıkla aileden kuşa veya genetik olarak yumurtanın sarısı yoluyla bulaşır.

Gözdeki mantar enfeksiyonları da genellikle küflü yem sebebiyle kuşlarda göz hastalıklarına neden olabilir. Yaygın bir mantar olan Aspergillus, kuşların solunum yollarını kötü etkiler. Aynı zamanda beyin ve gözleri de etkileyebilir. Hastalıklı gözün kapağının altında sarı plaklar kendini gösterir. Enfeksiyon gözde iltihaplanmaya sebep olur ve tedavi edilmezse bu enfeksiyon ciddi hasara sebep olabilir.

Vitamin eksikliği kuşlarda göz hastalıklarının ortaya çıkmasına sebep veren bir diğer nedendir. Örneğin, E vitamini eksikliğine sahip ebeveynden kör bir civciv doğabilir. A vitamini, düzgün pigmentasyon ve gözlerin yaşlanması için gereklidir. Bu eksiklikleri önleyebilmek için kuşunuza ticari yem verebilirsiniz.

Tedavi

Eğer kuşunuz kapalı göz, şişme, kırmızıya dönme, akıntı, normalden fazla göz kırpma gibi gözle ilgili belirtiler ve rahatsızlık gösterirse acil tedavi için Veteriner Hekiminize muayene ettirin. Antibiyotikli göz damlaları veya başka ilaçlar, erken aşamadaki göz hastalıklarının kontrol altına alınmasında yardımcı olabilir.

Önlem

Kuşlardaki bazı göz hastalığının önlenmesi, kuşta görülen belirtilere bağlıdır. Ancak zamanında yapılan tıbbi müdahale ile kuş, ciddi göz hasarından ve acıdan kurtarılabilir.

Kaynak: https://www.petmd.com/bird/conditions/eyes/c_bd_Eye_Disorders

Görsel Kaynak: https://www.petsmart.com/learning-center/bird-care/pet-bird-checklist/A0098.html

Editör: Elif Berfin KORGAN

Ne düşünüyorsunuz?

5 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir