in , ,

ÇalışkanÇalışkan

Kuşlarda Bakteriyel Hastalıklar Nelerdir?

Bakteriyel Hastalıklara Karşı Duyarlı Ancak Taşıyıcı Olan Kuşlar

İçindekiler

Giriş

Kuşlar bakteri kaynaklı hastalıklara karşı oldukça duyarlıdırlar. Bu hastalıkların sebepleri arasında hijyen eksikliği ve yaşadıkları stres yer alır. Bazı kuşlar genetik olarak bakteriyel hastalıklara karşı dirençlidir, fakat bu durum onları bakterinin taşıyıcısı konumuna getirir.

Bazı durumlar karşısında taşıyıcı olan kuşlar da hasta olabilir. Bunların önemli sebeplerinden biri de kuşun yaşıdır (Çok yaşlı veya çok küçük kuşların daha kolay hastalandığı gözlemlenmiştir). Diğer hastalıklara bağlı olarak hastalıkların bulaşma durumu, canlının yaşadığı çevresel ve duygusal strese bağlı olarak düşen bağışıklığı ile bağlantılıdır.

Semptomlar ve Çeşitleri

Kuşlarda hastalığın semptomlar, bakteriye, bakterinin etkilediği organa ve vücut bölgesine göre değişiklik gösterir. Hastalıklarda yaygın olarak görülen semptomlardan bir kaçı ise; halsizlik, kilo ve tat kaybıdır.

Daha spesifik olarak, mide enfeksiyonları sindirim sisteminde rastlanacak rahatsızlıklar ile (tat kaybı ve ishal gibi) ortaya çıkar. Karaciğer enfeksiyonları sindirim ve boşaltım sisteminde görülen rahatsızlıklar ile; akciğerlerde meydana gelen enfeksiyonlar ise solunumda zorluk burun tıkanıklığı/akması ve göz enfeksiyonları ile ve son olarak sinir sistemi enfeksiyonları ise tümörler ve belirli nöbetler ile kendini gösterir.

Nedenler

Kuşlarda hastalığa sebep olan çokça bakteri bulunmaktadır. Bunlar arasında; E.coli, Pseudomonas, Aeromonas, Serratia marcescens, Salmonella, Mycobacteria, Clostridia, Klebsiella, Enterobacter, Proteus, Citrobacter, Pasteurella gibi bakteriler bulunmaktadır.

Pasteurella bakterisi kediler ve fareler gibi hayvanlarda bulunur. Bu bakterinin kuşlara geçme yolu ise ısırmadır. Kuşlarda görülmüş enfeksiyonlardan bazıları kuş tüberkülozu (mikrobakteriyoz), psittakoz (papağan ateşi veya klamidiyoz) ve klostridiyal gibi hastalıklardır.

Tedavi

Veteriner hekim enfeksiyonu bulunan kuşu muayene etmeli ve hangi bakterinin bu hastalığa sebep olduğunu belirlemelidir. Hastalık tedavisi ise enfeksiyon kapmış kuşun yaşadığı stresten kurtulması ve içtiği suya, yediği yemeğe enjekte edilerek antibiyotik uygulanmasıdır. Kuşun yaşadığı ortamın ise dip bucak temizlenmiş olması gerekmektedir.

Bakteriyel Hastalıklara Karşı Alınabilecek Önlemler

Aşağıda bakteri kaynaklı hastalıklardan kuşlarınızı korumanız için bir liste verilmiştir:

  • Yeni tüm kuşları karantinaya alın.
  • Kafeste bulunan kuşların sayısını artırmayın onları kalabalıktan sakının.
  • Kuşlarınızın stresli olabileceği ortamlardan uzakta stressiz bir bölge oluşturun.
  • Kuşlarınızın bulunduğu ortamın iyi havalandırılmış olmasına dikkat edin.
  • Kuşlarınıza dengeli hazırlanmış diyetler uygulayın
  • Kafesi, yumurtlama bölgelerini ve kuşların sürekli etkileşim halinde olduğu aletlerin dezenfektesine dikkat edin. Belirli aralıklarla dezenfekte edin.
  • Kuşunuz için veteriner hekiminize düzenli kontrollere gidin.

Kaynak: https://www.petmd.com/bird/conditions/parasitic/c_bd_Bacterial_Diseases

Görsel Kaynak: https://patiliyo.com/Upload/Contents/99d74e99-fa44-4987-a421-fc6070a13daa_6.jpg

Editör: Berfin Sucu

Ne düşünüyorsunuz?

8 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir