in ,

EntellektüelEntellektüel

Kanser Nedir?

Potansiyel Bir Hastalık: Kanser

İçindekiler

Kanser Nedir?

Hücrelerin kontrolsüz bölünmesi ve çoğalması ile ortaya çıkan, çevresel ve genetik koşulların etkisi  altında olan kompleks sürece kanser adı verilmektedir. Normal hücrelerde sinyalizasyon, apoptozis, sınırlı büyüme kontrollü bir şekilde gerçekleşirken, kanser hücrelerinde bu kontrol sağlanmamaktadır. Kanserin bir çok çeşidi olmasına karşın, hepsi anormal hücrelerin kontrol dışı çoğalmasıyla başlamaktadır. Her hücrenin yaşamı boyunca belli bir bölünebilme sayısı vardır. Sağlıklı bir hücre ne kadar bölüneceğini, ne zaman ölmesi gerektiğini bilir ve buna apoptosis (programlı hücre ölümü) denilmektedir.  Kanser hücreleri birikerek tümörleri oluştururlar. Oluşan bu tümörler benign ve malign olmak üzere iki kategoriye ayrılmaktadır.

Benign (İyi Huylu) Tümör

Çevre hücrelere istila etmeyen ve lokal büyüyen tümörlerdir. Kanserli değildirler. Bir çok tümör bu şekilde başlamaktadır. Genellikle sessiz ve zararsız bir şekilde beklerler. Fakat hücre tipine göre sinirlere veya damarlara baskı yapıp vücutta dengesizliklere yol açabilirler.  Fibromalar, adenomlar, lipomlar bu tümörlere örnektir.

Malign (Kötü Huylu) Tümör

Çevre hücreleri istila eden ve metastatik özellik gösteren tümörlerdir. Kanserli tümör anlamına gelirler. Tedaviye dirençlidirler. Erken teşhis edilmez ve tedavi edilmezse ölümlere yol açmaktadır. Sarkom, karsinom, germ hücreli tümörler malign tümörlere örnektir.

Kanser Hücrelerinin Özellikleri Nelerdir?

  • Hücre ölümüne direnç
  • Anjiyogenezin teşvik edilmesi
  • Bölünme temelli ölümsüzlüğün sağlanması
  • Hücre bölünmesine sebep olan sinyallerin sürdürülmesi
  • Büyüme baskılayıcılardan kaçış
  • İnvazyonun ve metastazın aktifleşmesi

Tümör oluşumunda temel rol oynayan genler onkogenlerdir. Bu genler, normal bir hücreyi kanserli bir hücreye dönüştürebilen anormal proteinin üretiminden sorumlu bozuk uyarlamaya sahiptir. Bu genlere karşılık tümör oluşumunu önleyen genler de bulunmaktadır. Bunlar tümör baskılayıcı genlerdir. Aynı onkogen vücudun farklı bölgelerindeki tümörlerin büyümesini teşvik edebilir.

Sonuç ve Öneriler

Kanser tedavileri günümüze kadar zamanla gelişmiştir. Genelde kullanılan kemoterapi, radyoterapi ve cerrahi yöntemler gibi tedavilere ek olarak aşılar, hormonel, biyolojik, hedeflenmiş ve gen terapiler giderek artmakta ve kullanılmaya başlanmıştır. Her bir insanın DNA’sında farklılıklar olduğu gibi tedavilere verdiği cevaplar da kişiden kişiye değişmektedir. Kişi üzerinde uygulanacak tedavinin çok iyi araştırılması ve ona göre tedavi seçimi yapılması gerekmektedir.

Kaynaklar:

  1. BAYKARA, O. (2016). KANSER TEDAVİSİNDE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR. Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi , 154.
  2. https://web.archive.org/web/20140215023249/http://www.kanser.gov.tr/kanser/kanser-nedir/4-kanser-nedir.html
  3. https://www.oncompass.com.tr/knowledge-base/onkogenler-ve-kanser/
  4. https://www.medikalakademi.com.tr/tumor-nedir-benign-ve-malign-tumorlerin-ozellikleri-ve-belirtileri/
  5. https://www.researchgate.net/publication/317840730_Kanser_Hucrelerinin_Metabolik_Ihtiyaclari_ve_Bagimliliklari_Metabolic_Requirements_and_Dependence_of_Cancer_Cells

Görsel Kaynak: https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/kanser-nedir-belirtileri 

Editör: Fatih Nejdet MEMİŞ

Ne düşünüyorsunuz?

7 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir