in , ,

Balıklarda Flavobakteri Enfeksiyonu Nedir?

Balıklarda Flavobakteri Enfeksiyonu: Tanım, Belirtiler, Nedenler, Tedavi ve Önlemler

İçindekiler

Tanım

Akvaryum balıkları bazı durumlarda bakteriyel solungaç hastalığı adı verilen karmaşık bir hastalığa yakalanabilir. Bu hastalık genellikle genç balıklarda ve tür fark etmeksizin tüm akvaryum balıklarında, en yaygın alabalıklarda, gözlemlenebilir.

Belirtiler

Bakteriyel solungaç hastalığı ilk olarak solungaçları etkilediğinden canlılarda gözle görülebilecek şekilde hızlı ve zahmetli nefes alırlar. Sanki hava almak istermiş gibi su yüzeyine oldukça yakın yerlerde yüzerler. İştahta azalma veya iştah kaybı balıkların verebileceği sinyaller arasındadır. Enfekte olmuş solungaçlar ise, her zaman olmasa da çoğu zaman şişerek, dokuda kızarmalar meydana getirerek ve solungaçlarda şekil bozukluğu gözlemlenmesiyle gösterir

Enfekte olmuş solungaç üzerine düzensiz yerleşen ve düzensiz üreyen bakteriler solungaçta leke varmış gibi gösterebilir. Tedavi gerçekleştirilmediği durumlarda enfeksiyon solungaçlarda ve yüzgeçlerde toplu hücre ölümlerine sebep olur.

Nedenler

Bakteriyel solungaç hastalığı balığın yaşam standartlarının az olduğu ortamlarda gözlemlenebilir. Kalabalık yaşam alanı, düşük su kalitesi, organik atık yoğunluğunun fazlalığı, Su sıcaklığının beklenenden yüksek olması ve su içerisinde amonyak seviyelerinin yüksek olması düşük yaşam standartlarına örnek olarak gösterilebilir. Genellikle genç ve zayıf balıkları etkileyen bu hastalık, bağışık sisteminin dayanıklılığına bağlı olarak, tüm balıklarda her yaşta gözlemlenebilir.

Bu hastalığa sebebiyet veren başlıca bakteriler Flavobakteri, Aeromonas ve Pseudomonas spp’dir. Bu bakterilerin enfeksiyonu neden başlattığı tam olarak bilinilmese de; adı verilen bakterilerin ikincil, fırsatçı, canlılar olduğu bilinmektedir.

Tedavi

Bakteriyel solungaç hastalığında tedavi için öncelikle balığın yaşam alanı değiştirilmelidir. Eğer çok kalabalık bir akvaryumda yaşıyorlarsa, daha fazla alana sahip olabilmeleri için daha büyük bir akvaryuma geçmeleri veya balıkları iki farklı akvaryuma ayırmak doğru olabilir. Tüm bunları yaparken suyun ve akvaryumun temizliğinin en önemli faktör olduğunu unutmayın. Potasyum permanganat ve tuzlu su katkıları enfeksiyonu tamamen iyileştirebilir veya tedaviye destek olabilir. Kullanılacak tuz miktarı ise canlının türüne göre değişiklik gösterecektir. Bunların yanında tuzu kullanırken akvaryum tuzu olmasına ve kullandığınız ölçünün doğru olmasına dikkat ediniz.

Önlemler

Bakteriyel solungaç hastalığının önüne geçilebilmek için alınabilecek en büyük önlem balığınız için gereken hijyen koşullarını sağlamaktır. Suyun organik atık içermemesi için sürekli temizlenmesi, canlının hareket edebileceği kalabalık olmayan bir akvaryumda bulunması, suyun sıcaklığının belirli bir derecede olması, suyun kalitesinin sürekli ölçülmesi ve stabil olması için gereken işlemlerin yapılması balığınız için alabileceğiniz en kritik önlemlerdir. Bunların yanında akvaryum filtreleri her ay değiştirilmeli veya üretici firmanın talimatlarına uygun bir şekilde temizliği sağlanmalıdır.

Kaynak: https://www.petmd.com/fish/infectious-parasitic/c_fi_bacterial_gill_disease

Görsel Kaynak: http://www.necropsymanual.net/wp-content/uploads/2015/09/Lesion-attributed-to-infection-by-Flavobacterium-on-side-of-rainbow-trout-courtesy-of-FHI-e1441227555331.jpg

Editör: Doğa DEMİRBAŞ

Ne düşünüyorsunuz?

4 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir