in , ,

Balıklarda Uçuk Virüsleri Nedir?

Balıklarda Uçuk Virüsleri: Tanım ve Çeşitleri

İçindekiler

Tanım

Uçuk Virüsü sadece insanları etkileyen bir virüs değildir, balıkları da etkileyebilir. Uçuk virüsü, balıklarda çeşitli hastalıklara yol açabilir ve bu hastalıklardan bazıları hayvan için ölümcül olabilir.

Çeşitler

Kanal Yayın balığı Virüsü (CCV)

Genç Kanal Yayın Balıklarını etkileyen oldukça ciddi bir uçuk virüsü türüdür. CCV, genelde taşıma ve dağıtım sırasında yıpranan, sudaki oksijen eksikliği ya da kimyasallarla etkilenmiş su yüzünden zayıflayan balıklara etki eder. Yaşlı balıkların hayatta kalma ihtimali, genç olanlardan daha yüksektir ve büyük olanlar nadiren bu virüsten etkilenir. Ancak virüs balıktan yumurtalarına geçebilir.

CCV Semptomları

  1. Karın bölgesinde su birikmesi,
  2. Gözlerin büyümesi ve şişmesi,
  3. Kanlı yüzgeçler olabilir.

Etkilenmiş balığı öldürmek ve etrafını temizlemek, virüsün dağılmasını önlemek için tek yoldur.

Somon Türü Balıklarda Uçuk Virüsü 

Somon Türü Balıklarda Uçuk Virüsü, iki türdür: HPV-1 ve HPV-2. HPV-1 ile enfekte olmuş balıkların karın bölgesinde ve gözlerinde şişme görülür; iç organları ve kasları da su toplayarak şişer. HPV-1 genellikle alabalık türlerinde görülür.

HPV-2 ise diğer somon türlerini etkiler. HPV-2 ile etkilenen balıkların çenesinde ve yüzgeç derisinde kanser oluşumu görülür. Uyuşukluk, iştah kaybı, balığın vücudunda kararma ve kanlanma bu enfeksiyonun semptomlarındandır.

Kalkan Balıklarında Uçuk Virüsü 

Vahşi ve kültürlenmiş kalkanlarda görülebilir. Virüs, balığın derisini ve solungaçlarını etkiler ve balığın nefes almasını zorlaştırır. Bu yüzden bu virüsten etkilenmiş kalkan balıkları, oksijen seviyesi yüksek olan su ortamında tutulmalıdır.

Koi Balıklarında Uçuk Virüsü

Sazan balıklarının evcilleştirilmiş bir türü olan Koi Balıkları, yakın zamanda keşfedilmiştir. Enfekte olmuş balığın solungaçlarında ciddi bir doku hasarı oluşur. Solungaç dokusunun ölümü nedeniyle balık nefes alamaz ve şiddetli bir solunum yetmezliğiyle Letarji sergiler. Solungaçlarda ve enfekte olmuş ciltte, mukus salgısı görülebilir.

Ne yazık ki bu virüs, Koi balıkları için ölümcüldür ve bilinen bir tedavisi yoktur. Bu yüzden enfekte olan balığın öldürülmesi ve çevresinin tamamen yok edilmesi, virüsün diğer balıklara bulaşmasını önlemek için gereklidir.

Sazanlarda Çiçek Hastalığı’na Sebep Olan Uçuk Virüsü

Sadece sazanlarda değil diğer balıklarda da görülür. Virüs enfeksiyonunun ilk aşaması kabarık, pürüzsüz ve süt renginde lezyonlar şeklinde gözlemlenir. Ciddi şekilde enfekte olmuş balıkların cildinde, siğil tümörleri ortaya çıkar ve cildi bozar. Ayrıca, hastalanan balıklar ikincil bakteriyel hastalıklara yenik düşebilirler.

Balıklarda, Çiçek Hastalığı’nı ve virüsün yayılmasını önlemek için enfekte olan balığın öldürülmesi gereklidir.

Kaynak: https://www.petmd.com/fish/conditions/viral/c_fi_herpesvirus

Görsel kaynak: https://www.businessinsider.com/fish-do-not-exist-2016-8

Editör: Elif Berfin KORGAN

Ne düşünüyorsunuz?

2 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir