in

Meme Biyopsisi Nedir?

Meme Biyopsisi Nedir?: Tanım, Meme Biyopsisi Ne İçin Kullanılır, Meme Biyopsisine Neden Gerek Duyulur, Meme Biyopsisi Esnasında Ne Olur, Meme Biyopsisi Testi Öncesinde Yapılması Gereken Bir Şey Var mıdır, Meme Biyopsisi Testinin Uygulanmasında Bir Risk Var mıdır, Sonuçlar Ne Anlama Gelir, Meme Biyopsisi Hakkında Bilinmesi Gereken Başka Bir Şey Var mıdır

İçindekiler

Tanım

Meme biyopsisi, memeden bir parça  doku örneği alınarak test edilme yöntemine verilen isimdir. Bir mikroskop yardımıyla alınan doku incelenir ve kişinin meme kanserine sahip olup olmadığı anlaşılabilir. Meme biyopsisini gerçekleştirmek için kullanılan farklı yöntemler mevcuttur: bunlardan birincisinde özel bir iğne yardımıyla doku örneği alınırken diğerinde ise küçük bir cerrahi müdahale ve ayakta tedavi yolu ile doku çıkarılır.

Meme biyopsisi yöntemi meme kanseri olunup olunmadığı hakkında bir veri elde edilmesini sağlayabilir ancak meme biyopsisi yapılan birçok kadında kanser bulunmaz.

Meme biyopsisi aynı zamanda ”Çekirdek İğne Biyopsisi”, ”Çekirdek biyopsi”, ” İnce İğne Aspirasyon Biyopsisi”, ”Açık Cerrahi Biyopsisi” olarak da bilinir.

Meme Biyopsisi Ne İçin Kullanılır?

Meme biyopsisinin uygulanma sebebi, bir bireyin meme kanseri olup olmadığını ortaya çıkarmaktır. Bu test, fiziksel doktor muayenesi ve mamografi gibi diğer kontrol yöntemleri uygulandıktan sonra uygun görülmesi halinde yapılır.

Meme Biyopsisine Neden Gerek Duyulur?

Meme biyopsisine ihtiyaç duyulduğunu gösteren bazı sebepler şunlardır:

  • Göğüste bir yumru hissedilmesi
  • Mamografi, MRI ve ultrason gibi testlerin sonuçlarında herhangi bir gölge ve yumru içeren riskli alanlarla karşılaşılması
  • Meme ucunda kan içeren akıntılar meydana gelmesi

Uzman kişinin meme biyopsisinin yapılmasını uygun görmesi kesinlikle meme kanseri olunduğunu göstermez. Kontrol edilen birçok meme kisti iyi huyludur ve kanserli değildir.

Meme Biyopsisi Esnasında Ne Olur?

Üç çeşit meme biyopsisi yöntemi bulunmaktadır:

  • İnce İğne Aspirasyon Biyopsisi: Meme hücresi veya sıvısından örnek alabilmek için oldukça iğne bir iğne kullanılır.
  • Çekirdek İğne Biyopsisi: Meme hücresinden örnek alabilmek için daha büyük bir iğne kullanılır.
  • Cerrahi Biyopsi: Memeden alınan doku örneğinin küçük bir cerrahi uygulama yoluyla yapılmasıdır.

İnce iğne aspirasyonu ve çekirdek iğne biyopsisi yöntemlerindeki adımlar şunlardır:

  • Öncelikle muayene masasına oturulur veya uzanılır.
  • Biyopsi yapılacak bölge, uzman kişi tarafından temizlenerek o bölgeye anestezi enjekte edilir. Anestezi sayesinde uygulama yapılan bölgede bir ağrı hissedilmez.
  • Anestezi enjekte edilen bölge tamamen uyuştuktan sonra bir ince iğne aspirasyon iğnesi veya çekirdek iğne biyopsisinde kullanılan iğne türü ile bir parça doku veya sıvı örneği alınır.
  • Numune içeriden geri çekildiği esnada hafif bir baskı hissedilmesi normaldir.
  • Bölgede oluşan kanama durana kadar biyopsi yapılan bölgeye bir basınç uygulanır.
  • Biyopsi yapılan bölgeye uzman kişi tarafından hijyenik bir bandaj uygulanır.

Cerrahi biyopsi yönteminde ise; göğüs bölgesindeki kitleden bir kesit veya tamamı, kesilerek cerrahi yolla alınır. Bu yöntemin kullanılmasının sebebi iğne biyopsisinin kitleyi alabilmek ve oraya ulaşabilmek için yeterli olmamasıdır. Cerrahi biyopside uygulanan adımlar şunlardır:

  • Öncelikle hasta ameliyat masasına uzanır ve hastanın eline intravenöz (IV) hat (iğneyle damar içerisine sokulan bir tüp) yerleştirilir.
  • Bazı durumlarda kişiyi rahatlatabilmek amacıyla sakinleştirici kullanımı gerekebilir.
  • Uygulama esnasında herhangi bir acı hissedilmemesi amacıyla lokal veya genel anestezi yapılır.

Lokal anestezide biyopsi yapılacak olan bölge iğne yardımıyla uyuşturulur. Genel anestezide ise bu konuda uzman olan biri tarafından hastaya bir ilaç verilir böylece hasta müdahale boyunca tamamen bilinçsiz olur.

  • Anestezi uygulaması gerçekleştirildikten sonra, uzman bir cerrah tarafından meme bölgesine bir kesik atılarak kitlenin tamamı veya belirli bir parçası alınır. Bu esnada yumru ile beraber yakınındaki bazı dokular da alınabilir.
  • Son olarak yapışkan şeritler veya dikim yoluyla ciltte açılan kesik kapatılır.

Kişinin sahip olduğu yumru türü ve oluşan yumrunun ne derecede sorun teşkil ettiğine göre uygulanması gereken biyopsi türü kişiden kişiye göre değişebilmektedir.

Meme Biyopsisi Testi Öncesinde Yapılması Gereken Bir Şey Var mıdır?

Yalnızca örnek alınacak bölgenin iğne ile uyuşturulduğu lokal anestezi yöntemi kullanılacaksa herhangi bir hazırlık yapılması gerekmez. Eğer genel anestezi yöntemi kullanılacaksa ameliyattan birkaç saat öncesine kadar bir şey yiyip içilmemesi gerekir. Uzman kişi gerekli olan adımlarla ilgili bilgilendirme yapar. Ayrıca, anestezi veya sakinleştirici sonrasında oluşabilecek kafa karışıklığı sebebiyle hasta olan kişinin tek başına eve dönmemesi gerekir bu yüzden hasta olan kişi bir yakınından bu konuda yardım istemelidir.

Meme Biyopsisi Testinin Uygulanmasında Bir Risk Var mıdır?

Biyopsi yapılan bölgede kanama veya morarma görülmesi muhtemeldir. Bu bölgeler enfeksiyona açıktır. Enfekte olmuş bir bölgenin tedavisi ile antibiyotik yardımıyla yapılır. Cerrahi yöntemle yapılan biyopside ise daha fazla ağrı, acı hissedilebilir ve rahatsızlık hissi oluşabilir. Bu olumsuz etkilerin ortadan kaldırılması amacıyla uzman kişiler tarafından ilaçlar önerilebilir.

Sonuçlar Ne Anlama Gelir?

Sonuçların alınması bir gün veya çok daha fazla sürebilir. Karşılaşılan sonuçlar şunlardır:

  • Normal: Herhangi bir kanserli hücre veya olumsuzluk bulunmadı.
  • Anormal, İyi Huylu: Bu sonuç ise hücrelerde bir anormallik olduğunu fakat bunun kanserden dolayı olmadığını gösterir. Genellikle kalsiyum kisti ve birikintilerini içerir. Bazı vakalarda birkaç farklı test daha yapılması istenebilir böylelikle sonuç netleştirilebilir veya hasta düzenli takibe alınabilir.
  • Kanser Hücresi Bulundu: Meme kanseri alanında uzman bir sağlık çalışanına yönlendirilir ve bu kişi tarafından bulunan kanser hücresi hakkında bilgiler verilir. Elde edilen verilere göre uygun tedavi süreci planlanmaya başlar.

Meme Biyopsisi Hakkında Bilinmesi Gereken Başka Bir Şey Var Mıdır?

Amerika Birleşik Devletleri’nde her geçen yıl yüzlerce erkek ve on binlerce kadın meme kanserinden dolayı ölmektedir. Meme biyopsisi yöntemi, meme kanserinin erken dönemde teşhis edilebilmesi açısından oldukça yardımcıdır. Kanserin erken dönemde teşhis edilebilmesi, tedaviye en olumlu yanıt alınabildiği dönem olması açısından önemlidir. Eğer meme kanseri yalnızca meme bölgesi ile sınırlıyken erken teşhis edilebilir ise, 100 meme kanserli kişinin 99 tanesinin teşhis edildikten beş yıl sonra da hala hayatta olduğu istatistiklere göre ortaya çıkarılmıştır.

Kaynak: https://medlineplus.gov/lab-tests/breast-biopsy/

Görsel Kaynak: https://centromedicoarasalud.com/salud/puncion-aspiracion-con-aguja-fina-paaf/

Editör: Ecem Bolat

Ne düşünüyorsunuz?

4 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir