in , ,

Kanser Savaşçısı Bitkiler

Kanser Savaşçısı Bitkiler Hakkında Bilgiler

İçindekiler

Giriş

Kanser, son yüzyıllarda insanlardaki ölüm nedenleri arasında en başta gelmektedir. Kanser oluşumunda işlenmiş gıdaların ve çevresel etkenlerinde etkisi oldukça büyüktür, fakat farkında olmadığınız pek çok kanser koruyucu bitki, arka bahçenizde yetişiyor olabilir.

Kekik

Latince ismi Oregano olan kekiğin insan sağlığı için kanıtlanmış pek çok özelliği bulunmaktadır. Geçmiş dönemlerde kekiğin esansiyel yağı, yüzyıllar boyunca cilt koruyucu olarak kullanılmış ve öksürük tedavilerinde sıklıkla uygulanmıştır [1,2]. Yapılan son araştırmalar ve çalışmalar ise kekiğin sahip olduğu antimikrobiyal özelliklerin, böbrek taşı oluşum riskini azalttığını göstermiştir [3].

Ayrıca yapılan son çalışmalar, kekiğin anti-kanser ajan olarak kullanılabileceğini ortaya koymuştur. Kekiğin içerisinde yer alan ve oldukça önemli olan carvacrol isimli bir madde yer almaktadır. Bu madde, anti-tümör aktivitesi gibi pek çok faydalı özelliği bulunan bir maddedir [4]. Hücre hatlarında yapılan çalışmalar, bu maddenin akciğer ve meme kanseri gibi pek çok kanser türünün büyümesini durduğunu ve hücre ölümünü, yani apoptozu desteklediğini göstermiştir [5].

Şerbeçiotu

Latincesi Humulus lupulus olarak da bilinen şerbetçiotu, bira yapımında sıklıkla kullanılmaktadır. Özellikle yapılan biraların tadlarının muhafaza edilmesinde sıklıkla kullanılan şerbetçiotu, çay gibi demlenip, içilebilir. Yapılan son çalışmalar ile şerbetçiotunun içerisinde bulunan xanthohumol isimli aktif madde, kanser ile savaşta oldukça yardımcı olmaktadır.  Xanthohumol isimli bu aktif madde, bazı kanser hücrelerinin yayılmasında kilit rol alan enzimlerin bloke edilmesini sağlamıştır [6,7].

Fakat gidip bolca bira içmeden önce şu bilinmelidir ki bira içerisinde sadece gerekli miktarda şerbetciotu bulunmaktadır. Bira tüketilerek alınabilecek anti-kanser etki ihmal edilecek kadar azdır. Üstüne üstlük, alkol kullanmaktan kaynaklı toksik madde miktarının artması ile vücut zarar bile görebilir. Bu harika bitkiden faydalanmanın en iyi yolu, şerbetçiotunu çay gibi demleyerek içmektir.

Karaderme

Latincesi Marrubium vulgare olarak da bilinen karaderme, tıp dünyasına yabancı olmayan bir bitkidir. Antik Romalıların göğüs enfeksiyonlarında tedavi amaçlı olarak kullandığı bu bitki, kuvvetli öksürüklerin tedavisinde de sıklıkla kullanılmıştır. Son dönemlerde karaderme bitkisinin ishal, kabızlık ve sindirim problemlerinde sıklıkla kullanılması kendisini oldukça önemli tıbbi bir bitki haline getirmiştir.

Flavonoitçe zengin olan karaderme, kanser riskini düşürme gibi pek çok sağlık konusunda sorumludur. Flavonoit bakımından zengin olması sebebiyle karaderme, kolon ve meme kanseri gibi pek çok kanser türü üzerinde oldukça etkilidir [8]. Ayrıca karaderme bitkisi, kanser hücrelerinin yayılmasını da engellemektedir [9].

Mine Çiçeği

Latincesi Verban officinalis olarak da bilinen mine çiçeği, bahçe süslemelerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Tatlı kokusu sayesinde pek çok arı ve kuş türünü kendisine çeken mine çiçeği, mutfaklarda da sıklıkla kullanılmaktadır. İçeriğinde sayısız iridoit ve antioksidan madde barındıran mine çiçeği, insan sağlığına oldukça faydalıdır. Antimikrobiyal ve antitümör özellikleri sayesinde kanser çalışmalarında umut vaat eden mine çiçeği, kanser hücrelerinin çoğalmasında yavaşlatıcı bir etki göstermektedir [10].

Sonuç olarak, kanser ortaya çıkmadan kanseri önleyebilmek için yapılabilecek pek çok şey bulunmaktadır. Yukarıda sayılan bitkilerinde içerisinde bulunduğu bir beslenme programı oluşturmak güzel ve iyi bir başlangıç olabilir. Düzenli olarak bu bitkileri tüketmek, kişiyi sağlıklı tutmak için birebirdir, fakat doktor gözetiminde ve doktorun önerdiği dozlarda bu bitkilerin tüketilmesi sağlık için daha yararlıdır. Özellikle kanser tanısı konulduysa mutlaka onkoloji uzmanının takip ve gözetimi altında bu bitkilerin tüketilmesi çok daha iyidir.

Kaynaklar:

  1. Adam K, Sivropoulou A, Kokkini S, et al. 1998. Antifungal activities of Origanum vulgare subsp. hirtum,Mentha spicata,Lavandula angustifolia, and Salia fruticose essential oils against human pathogenic fungi. Journal of Agricultural Food Chemistry 46: 1739-1745.
  2. Souza El, Stamford TLM, Lima EO, et al. 2007. Effectiveness of Origanum vulgare L. essential oil to inhibit the growth of food spoiling yeasts. Food Control 18(5): 409-413.
  3. Khan A, Bashir S, Khan SR, et al. 2011. Antiurolithic activity of Origanum vulgare is mediated through multiple pathways. BMC Complementary and Alternative Medicine 11: 96.
  4. Mehdi SJ, Ahmad A, Irshad M, et al. 2011. Cytotoxic effect of carvacrol on human cervical cancer cells. Biology and Medicine 3(2): 307-312.
  5. Yin Q-H. 2012. Anti-proliferative and pro-apoptotic effect of carvacrol on human hepatocellular carcinoma cell line HepG-2. Cytotechnology 64(1): 43-51.
  6. Miranda CL, Yang Y-H, Henderson MC, et al. 2000. Prenylflavonoids from hops inhibit the metabolic activation of the carcinogenic heterocyclic amine 2-amino-2-methylimidazo[4,5-f]quinoline, mediated by cDNA-expressed human CYP1A2. Drug Metabolism and Disposition 28(11): 1297-1302.
  7. Deeb D, Gao X, Jiang H, et al. 2010. Growth inhibitory and apoptosis-inducing effects of xanthohumol, a prenylated chalone present in hops, in human prostate cancer cells. Anticancer Research 30(9): 3333-3339.
  8. Yamaguchi K, Liggett JL, Kim N-C, et al. 2006. Anti-proliferative effect of horehound leaf and wild cherry bark extracts on human colorectal cancer cells. Oncology Reports 15(1): 275-281.
  9. Hamedeyazdan S, Fathiazad F, Sharifi S, et al. 2012. Antiproliferative activity of Marrubium persicum extract in the MCF-7 human breast cancer cell line. Asian Pacific Journal of Cancer Prevention 13(11): 5843-5848.
  10. Encalada, M. A., Rehecho, S., Ansorena, D., Astiasarán, I., Cavero, R. Y., & Calvo, M. I. (2015). Antiproliferative effect of phenylethanoid glycosides from Verbena officinalis L. on Colon Cancer Cell Lines. LWT – Food Science and Technology,63(2), 1016-1022.

Görsel Kaynak: https://www.behance.net/gallery/77860021/Cancer-Cell-Division?locale=tr_TR

Editör: Elif Berfin KORGAN

Ne düşünüyorsunuz?

4 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Verbena officinalis L. (Mine çiçeği) Otörü yani tanımlayanı Carl Linnaeus. Tarihte bitkiyi birçok yerde karşılaşıyoruz. Antik Mısırda İsis’in göz yaşı demiş, Romalalılar kutsal bitki demiş, Gallyalılar kehanet amacıyla kullanmış, Afrodit ise bu çiçeklerden yapılan bir taç giymiş…. kısaca bir çok coğrafyada kutsal kabul edilmiş, dini ritüel ve ayinlerde kullanılmış bir bitki.