in , ,

Gelinciklerde Öksürük Nedir?

Gelinciklerde Öksürük: Tanım, Semptomları ve Çeşitleri, Nedenleri, Teşhis, Tedavi ve Yaşam ve Yönetim

İçindekiler

Tanım

Yaban gelinciklerinde öksürükve

en az diğer hayvanlarda olduğu kadar yaygın görülen bir durumdur. Resmi olarak gırtlak, ağız ve boğaz boyunca şiddetli bir şekilde havanın dışarı verilmesi olarak tanımlanabilir. Öksürük, otomatik veya soluma gibi birçok farklı nedene bağlı olarak gelişebilir.

Semptomlar ve Çeşitler

  • Hapşırmak
  • Kaşıntılı ve/veya tahriş olmuş yemek borusu
  • Solunum yolunun temizlenmesi (bazen mukus ve kan ile birlikte kendini gösteren ve acil bir müdahale gerektiren durumlar ortaya çıkabilir)

Nedenler

Gelinciklerde öksürüğün pek çok nedeni vardır. Sıklıkla üst solunum yolları enfeksiyonları veya grip gibi viral enfeksiyonlar başlıca nedenleridir. Diğer sebepler şunlar olabilir:

  • Sinüzit
  • İç burun iltihabı
  • Trake borusunun iltihaplanması
  • Boğaz, burun ya da kulak enfeksiyonları
  • Akciğerde şişlik, pnömoni veya tümörler
  • Çevresel faktörler(burun ve ağız tahrişine denen olabilecek hijyenik olmayan koşullar)

Teşhis

Veterineriniz küçük bir muayeneden sonra daha tehlikeli bir hastalık türünün ortaya çıkmasını önlemek için öncelikle diğer ciddi koşulları ortadan kaldırmak isteyecektir. Bunu gerçekleştirmek için, hayvanın uzun süreli sağlığı, gece ortaya çıkan uyku alışkanlıkları ve davranış özellikleri de dahil olmak üzere tanısal değeri olan semptomları araştıracaktır. Bunların hepsi hayvanın semptomlarının nedenleri hakkında bazı ipuçları verebilir.

Röntgen ve ultrason gibi muayeneler kardiyovasküler hastalıkların veya burun, sinüs ve alt solunum yolu hastalıklarının belirlenmesinde yardımcı olacaktır.

Tedavi

Veterineriniz özellikle ciddi bir durum olduğunda, sadece altta yatan durumu gidermeye çalışacaktır. Sıklıkla, hayvanın durumunu kötüleştirmemek adına gelinciğin hareketlerini kısıtlamayı önerecektir.

Yaşam ve Yönetim

Tedavi boyunca veterinerinizle iletişim halinde kalmanız ve hayvanın durumunun iyiye ya da kötüye gittiğine dair veterinerinize bilgi vermeniz gerekmektedir. Ayrıca veterinerinizin tedavi sürecini ve hastalık durumunu gözden geçirebilmesi için gelinciğinizi takip muayeneleri kapsamında kliniğe götürmeniz gerekebilir. Orada, tedavi bu doğrultuda düzenlenecektir. Bazı gelinciklerde tam bir iyileşme sağlanması için uzun süreli terapi gerekebilir.

Öksürük kesiciler de dahil olmak üzere herhangi bir ilaç yanlış dozda verildiğinde kötü sonuçlar doğurabileceğinden, gelinciğinize ilaç verirken dikkatli olmalısınız.

Kaynak: https://www.petmd.com/ferret/conditions/respiratory/c_ft_cough

Görsel Kaynak: https://www.sheknows.com/living/articles/810273/the-measles-of-ferrets/

Editör: Selin Su GÜNDÜZ

Ne düşünüyorsunuz?

3 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir