in , ,

Sürüngenlerde Yuvarlak, Kancalı Kurt ve Kıl Kurdu Enfeksiyonu Nedir?

Sürüngenlerde Yuvarlak, Kancalı Kurt ve Kıl Kurdu Enfeksiyonu: Tanım, Belirtiler ve Türleri, Nedenleri, Teşhis, Tedavi, Yaşam ve Yönetim ve Önlem

İçindekiler

Tanım

Bağırsaklarda karşımıza çıkan parazitler, evcil olarak bakılan tüm sürüngenlerin karşılaşabileceği kritik bir probleme yol açabilir. Bunun sebebi vahşi doğadan yakalayacağımız birçok sürüngende çoğunlukla parazitin var oluşudur. Tutsak olarak yetiştirilmiş sürüngenler, diğer sürüngenleri, kontamine olan nesneleri yiyerek ya da temas yoluyla , ortamlar aracılığıyla veya enfekte olmuş gıda maddelerini yeme suretiyle parazitlenir. Sürüngenlerin parazitleri hızla çoğalma özelliğine sahiptir. Ciddi yıkıcı hastalıklara sebep olabilirler. En kritik ve tehlikeli durum ise bu hastalık bulunan sürüngen grubu içinde hızla yayılacak olamasıdır.

En yaygın şekilde karşımıza çıkan bağırsak parazitlerinden biri solucanlardır. Sürüngenler içerisinde en yaygın enfeksiyonlar:

  •  Yuvarlak solucanlar (ascaridler dahil),
  • Kancalı kurtlar ve
  •  Kıl kurtlarıdır.

Ayrı bir parantez açmamız gerekirse kertenkelelerin yuvarlak kurtlarla enfekte olma ihtimali bir hayli fazladır.

 Belirtiler ve Türler

Bağırsak parazitleri ile mücadele içinde olan sürüngenlerde çoğunlukla sıralayacağımız şu belirtiler gözlenir:

  • İştahta azalma
  • Kilo kaybı
  • Kusma
  • İshal
  • Anormal görünümlü dışkı
  • Regürijitasyon

Regürijitasyon: Sindirim sıvıları ya da sindirilmemiş olan yiyeceklerin yemek borusu aracılığı ile ağıza yükselmesi olayıdır. Daha anlaşılır bir ifade ile  yiyeceklerin kusma olmadan ağıza geri gelmesi durumudur. Ayrıca kusma olmadan altını çizmeliyiz çünkü farklı olaylar.

Bir sürüngenin dışkısında ya da kusmuğunda solucanları görme ihtimalimiz var. Fakat solucanları kusmuk ya da dışkıda açıkça görmesek de yukarıda sıralanan belirtiler mevcut ise hayvanın vücudunda kesinlikle solucan bulunacaktır.

Bağırsak parazitlerinden bazılarının larva formları akciğerlere doğru geçerek solunum yolunda oluşabilecek belirtilere ve zatürreye sebep olabilir. Şiddetli seyreden enfeksiyonlarda, özellikle bazı mikroorganizma türleri vardır ki onların bahsi geçtiği an ölüm neredeyse kaçınılmazdır.

Nedenler

Sürüngenler, farklı pek çok bağırsak parazit türüne karşı hassastır. Büyük solucanların görünümü spagettiyi andırır. Bu cepte. İşte bu büyük solucanlardan tutun da sadece mikroskop altında görülebilen tek hücreli mikroorganizmalara kadar çeşitlilik gösteren bir parazit grubundan bahsediyoruz. Peki bu tek hücreli mikroorganizmalara örnek olarak ne verebiliriz? Entamoeba, flagellatelar, coccidia ve cryptosporidium gibi.

Sürüngenlerde birkaç klinik belirti ile kendini gösteren düşük seviyeli parazitizm olgularında dikkat etmemiz gereken nokta, temizliktir. Eğer sürüngeninizin teraryumunun temizliğini düzenli olarak gerçekleştirmezseniz parazitler hızla artacaktır.

Daha önce parazite yakalanmamış, parazitsiz sürüngenler, çoğunlukla organizmanın olgunlaşmamış formlarını içeren dışkıları yutmak suretiyle bu sürüngenler enfekte olur. Bazen ise larvalar sürüngenin derisini delerek geçebilir.

Teşhis

Veteriner hekim, evcil sürüngenin tıbbi geçmişine, gösterdiği klinik bulgularına ve fiziki muayenesinin ardından burada elde ettiği gözlemlere dayanarak sürüngenin bağırsak parazitlerinden şikayeti olduğunu düşünebilir. Enfeksiyona sebebiyet veren parazit türlerini belirleyebilmek ve akabinde en iyi efektif tedavi yöntemini ortaya koyabilmek için taze bir dışkı örneğinin mikroskop altında incelemesi ya da test yapılması amacıyla bir laboratuvara gönderilmesi gerekecektir.

Tedavi

Bağırsak parazitizminin tedavisi nasıldır sorusunun cevabını 2 başlıkta toplayabiliriz:

  •  Sürüngen vücudundaki parazitlerin yok olmasına yardımcı olan antelmintikler
  •  Solucan gidericilerin kullanılması

Antibiyotik veya ilaçlardan bazıları belirli mikroskobik parazit türlerine karşı etkili olurken, diğer herhangi bir tedaviye etkili bir yanıt vermez. Tedavi sürecinde bir önemli nokta, reçetede olan tüm ilaçların üzerindeki talimatlar yakından takip edilmesidir. Çoğu zamansa parazitin tamamen ortadan kalkabilmesi için yeniden bir tedavi sürecinin başlatılması gerekli olacaktır.

Yaşam ve Yönetim

 Veteriner hekim tarafından yapılan  düzenli bir sağlık muayenesi ve dışkı testi, bağırsak parazitleri ile ilgili problemleri önlemede etkilidir. Sürüngen ortamındaki parazitin yok edilemediği durumda, daha önceden belirlenmiş olan bir programla solucan giderimi gerekli olabilir.

Önlem

Sürüngeninizi parazitsiz tutmanın (ya da sürüngende zaten bulunmakta olan parazit sayısını minimumda tutmanın) en iyi yollarından biri, Kontrollerinin yapılıp- solucanlardan arındırmak için sürüngeninizi düzenli olarak bir veteriner hekime götürmektir. Ekstra, etçil olan sürüngenlerinizi önceden öldürülüp dondurulmuş olan avlardan oluşan özel bir diyetle beslemek, sürüngenlerinize parazitlerin girmesini önlemede yardımcı olabilir.

Kaynak: https://www.petmd.com/reptile/conditions/digestive/c_rp_worms

Görsel Kaynak: https://www.vets4pets.com/pet-health-advice/reptile-advice/worms-and-your-reptile/

Editör: Selin Su GÜNDÜZ

Ne düşünüyorsunuz?

1 Point
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir