in , ,

Sürüngenlerde Enfeksiyöz Kloasit Nedir?

Sürüngenlerde Enfeksiyöz Kloasit: Havalandırmanın Şişirilmesi, Belirtileri ve Türleri, Nedenleri, Teşhisi, Tedavi, Yaşam ve Yönetim

İçindekiler

Tanım

Sürüngenlerde sindirim, idrar ve üreme kanallarının uçları birleşirler ve ortak bir biçimde dış ortama açılırlar. Yani dışa açılan tüm yapılar için tek bir açıklık vardır. Bu yapı kloaka ya da havalandırma olarak adlandırılır. Bir sürüngenin kloakası, kloasit olarak tanımlanan durumla enfekte olup iltihaplı bir hal alabilir.

Belirtiler ve Türler

Kloasitin belirtilerini sıralayacak olursak:

  • Havalandırma bölgesindeki (yani kloaka) dokunun şişmesi
  • Kloakadan gelen kanlı akıntı

Kloakal enfeksiyonların, teşhisi erkenden konulmaz, konulduğu zaman uygun biçimde tedavi edilmezse enfeksiyon vücudun diğer bölgelerine (örn. iç organlara veya deri altına) yayılabilir.

Nedenler

Kloak dokulardaki normal koruyucu bariyerlerini zedeleyen herhangi bir durum, enfeksiyonun yerleşmesine sebep olabilir.

Sürüngenin diyetindeki vitamin ve mineral dengesizliklerinden ötürü kloakanın içerisinde şekillenen iç parazitler veya taşlar, enfeksiyonun diğer olası sebebidir.

Teşhis

Veteriner hekiminiz, sürüngeninize yaptığı fiziksel muayeneye dayanarak bir enfeksiyöz kloasit vakasını teşhis edecektir. Ancak enfeksiyöz kloasite sebep olacak olası bir parazitin teşhisi için dışkı muayenesi elzemdir.

Tedavi

Kloaka içinde bir taş var ise enfeksiyonun çözülmesi amacıyla taşın çıkarılması gereklidir. Bağırsaktaki parazitler onları öldüren ya da vücudun onları ortadan kaldırmasına yardımcı olacak ilaçlar aracılığıyla tedavi edilir.

Kloakal enfeksiyonun tedavisinde izlenebilecek yollar:

  •  Hasar görmüş dokuların cerrahi olarak çıkarılması,
  •  Etkilenmiş olan bölgenin antiseptik ile temizlenmesi,
  •  Topikal bir antibiyotik merhemin (deriye uygulanan) uygulanması
  •  Oral ya da enjekte edilebilir antibiyotiklerin uygulanması.

Yaşam ve Yönetim

Agresif tedavi ile enfeksiyöz kloasitli sürüngenlerin çoğu tamamiyle iyileşir. Enfeksiyon vücudun başka bir bölgesine yayılmış ise prognoz (hastalığın seyri hakkında tahmin) daha dikkatli şekillenecektir. Enfeksiyonun oluşmasında altta yatan koşullar (misal diyetteki dengesizlikler) de ele alınmalıdır.

Kaynak: https://www.petmd.com/reptile/conditions/reproductive/c_rp_infectious_cloacitis

Görsel Kaynak: https://wallup.net/close-up-reptiles-iguana/

Editör: Doğa DEMİRBAŞ

Ne düşünüyorsunuz?

2 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir