in , ,

EntellektüelEntellektüel

Kuşlarda Kırık ve Gagalı Yara Nedir?

Kuşlarda Kırık ve Gagalı Yara: Tanım, Nedenler, Teşhis ve Tedavi

İçindekiler

Tanım

Bir kuş gagası, bir bağ dokusu tabakası (dermis ve epidermis) ve sert, keratin proteini bir dış kaplama ile kaplanmış üst (mandibula) ve alt (maksilla) çene kemiklerinden oluşur. Birkaç kan damarı ve sinir, gaganın farklı kısımlarını besler ve papağanlar, gaganın ucuna yakın bir yerde, gaganın sıcaklık ve basınç değişikliklerine karşı çok hassas olmasını sağlayan, gaga ucu organı olarak adlandırılan bir sinir uçlarına sahiptir.

Kuşların gagaları, memelilerin dudakları ve dişleri gibi işlev görür; yiyecekleri yakalar ve ezerler. Türden türe şekil ve büyüklük bakımından farklılık gösterirler. Gagalar ayrıca nesneleri manipüle etmek, savunmaya yardımcı olmak, çevreyi keşfetmek, yuva inşa etmek ve avlanmak için kullanılır.

Gagaların Büyümesi Asla Durmaz!

Gaga kemikleri sadece yetişkin gaga boyutuna ulaşana kadar büyürken, keratin proteini papağanlarda gaganın yüze en yakın tabanından uca doğru ayda ¼ ila ½ inç oranında sürekli olarak büyür. Gagalarını yiyecekleri kavramak, tırmanmak ve nesneleri manipüle etmek için kullanan evcil kuşlar, büyüdükçe gagalarının uçlarını ve yanlarını doğal olarak aşındıracak ve gaga kesme ihtiyacını ortadan kaldıracaktır. Yüze en yakın olan gaga tabanındaki yaralanmalar yeniden büyümeyi engelleyebilir.

Gaga Yaralanmalarına Ne Sebep Olur?

Kuş kafeslerinin etrafına tırmanmalarına yardımcı olmak için gagalarını kullanan veya kafes çubuklarını veya sert tahtaları çiğneyen kuşlar, bazen gagalarının uçlarında ve kenarlarında keratin dış kaplamanın küçük parçalarını kırabilir. Bu normaldir ve gagadaki yongalar çok büyük olmadığı ve kuş yemeye ve normal davranmaya devam ettiği sürece genellikle bir alarm nedeni değildir.

Şiddetli gaga yaralanmaları genellikle doğrudan travmanın sonucudur. Genellikle gaga delinmeleri, ezilme yaralanmaları, yırtılmalar, kemik kırıkları, çıkıklar/luksasyonlar, yanıklar ve avülsiyonlardan muzdariptirler (gaga yüzden ayrılır). Bu travmalar, diğer hayvanlardan (örneğin, kafes arkadaşları, diğer evcil hayvanlar, vahşi hayvanlar) gelen saldırılar ve künt kuvvet teması (duvarlara çarpma, tünekten düşme) sonucu ortaya çıkabilir.

Daha az yaygın olarak, doğuştan veya genetik kusurlar, yetersiz beslenme (çoğunlukla protein veya A ve D vitaminlerinin eksikliğinden kaynaklanan, tümü gaga oluşumu ve büyümesi için gerekli olan), enfeksiyon (virüsler, bakteriler, mantar veya parazitler) veya kanserli oluşumlar. Karaciğer hastalığı gibi bazı sistemik hastalıklar aslında gagaların aşırı büyümesine neden olabilir.

Anormal veya Yaralı Kuş Gagası Nasıl Tanınır?

Bazı anormal gagalar açıkça doğru değilken, diğerlerini anormal olarak tanımak daha zordur.

  • Konjenital anormallikler genellikle aşikardır ve çoğunlukla ya üst ve alt gaganın ağız kapandığında düzgün bir şekilde birleşmemeleri için bir maloklüzyon (yanlış hizalama) olarak ortaya çıkar.
  • Çıkık gagalar tipik olarak üst gagayı etkiler ve maksiller kemiği kafatasına bağlayan eklemin zorlu hiperekstansiyonundan kaynaklanır. Maksiller çıkığı olan kuşlar ağızlarını tam kapatamazlar, yemek yemekte zorlanırlar ve gözle görülür şekilde ağrılıdırlar. Üst gaga yukarı doğru kaymış görünüyor ve bazı durumlarda çene kemiği kırılabilir.
  • Yumuşak, şekilsiz veya yontulmuş veya rengi bozulmuş gagalar yetersiz beslenmenin sonucu olabilir.
  • Enfekte olan gagalar ayrıca yontulmuş, renksiz, çukurlu, yivli veya kuru ve pul pul görünebilir.
  • Taze yaralanmalar ağrılı olabilir ve kuşun yeme yeteneğini etkileyebilirken, daha önce iyileşmeye başlayan daha eski yaralanmalar kuşu önemli ölçüde etkilemeyebilir.
  • Gaga delikleri, ezilme yaraları ve laserasyonlar sadece yüzey keratin proteini boyunca uzanabilir veya alttaki kemiğe daha derine nüfuz edebilir. Keratin parçaları koparak alttaki kemiği açığa çıkarabilir. Yaralanmanın meydana geldiği zamana bağlı olarak kanama veya kabuklanma olabilir.
  • Gaga yanıkları tipik olarak başlangıçta kırmızı ve iltihaplı görünür ve sonunda yanmış doku ölmeye başladığında siyaha döner ve kabuklanır.
  • Gaga avülsiyonları (ayrılmalar), gaganın üst, alt veya her iki kısmı kısmen veya tamamen yüzden uzağa çekildiği için fark edilmesi kolaydır.
  • Son olarak, kanserli büyümeler, burun deliklerinin hemen altından, gaganın deriyle birleştiği yerden uca kadar gaga üzerinde kabarık lezyonlar olarak görünebilir.

Kanayan Gaga Nasıl Tedavi Edilir?

Kanayan bir gaga derhal tedavi edilmelidir. Ciddi kanama için, sahiplerinin kuşlarını bir veterinere götürmeden önce kanamayı evde kontrol etmeleri gerekebilir.

  • Kuş sahipleri, bir kuşun kanayan gagası veya kanayan ayak tırnağı olması durumunda, toz halinde pıhtılaşma ajanlarını ve kanayan bir kalemi ellerinde bulundurmak isteyebilirler. Kanama noktasına basınç uygulanarak (kağıt havlu veya küçük bir bez gibi) küçük kanamalar durdurulabilir. Daha belirgin kanama, tipik olarak kanayan ayak tırnaklarında kullanılan türde toz haline getirilmiş bir pıhtılaşma maddesi veya bir kanama kalemi uygulanmasını gerektirebilir.
  • Yaralı kuşun pıhtılaşma ajanını veya stipsiyi yutmasını önlemek için, bu maddeler genellikle kanama durduktan ve bir pıhtı oluştuktan sonra su ile nazikçe yıkanır.
  • Gagalar birçok kan damarı ve sinir içerir; bu nedenle, gaga yaralanmaları bazı durumlarda önemli kanama ve ağrıya neden olarak kuşun yeme kabiliyetini engelleyebilir. Gagaları kanayan veya çok ağrıyan kuşlar ve yemek yemeyenler hemen bir veteriner tarafından muayene edilmelidir. Kemiğin maruz kaldığı büyük açık yaraları, yanıkları veya bariz kırıkları olanlar ve avulsiyon veya çıkık olanlar da mümkün olduğunca çabuk tedavi edilmelidir.

Gaga Yaralanmasının Tıbbi Tedavisi Nasıldır?

Bir sahibi, kuşunun gagasında farklı bir şey fark ettiğinde, kontrol edilmesi için bir veteriner randevusu alınmalıdır. Bazı gaga anormallikleri acil veteriner müdahalesi gerektirirken, diğerleri daha az acildir.

  • Küçük gaga yaralanmalarının tedavisi basit olabilirken, şiddetli gaga travması tedavi edilemeyebilir. Kuş meraklısı bir veteriner, tam bir fizik muayene yaptıktan sonra bir tedavi kursu belirleyebilir.
  • Yavaş gelişen gaga değişiklikleri (yüzeyinde renk değişikliği veya çukurlaşma gibi) veya gagasında yavaş büyüyen kitleler olan kuşlar, tipik olarak acil acil durumlar olarak kabul edilmezler, ancak mümkün olan en kısa sürede bir veteriner tarafından görülmelidir.
  • Yaralar, yanıklar ve kırıklar, özellikle içlerine yiyecek konursa kolayca enfekte olabilir. Küçük yaralar, yırtıklar ve yanıklar antiseptik ile temizlenebilir ve topikal veya sistemik olarak antibiyotikler ve iltihap önleyici ilaçlar ve ağrı kesicilerle tedavi edilebilir.
  • Genellikle, gagayı kaplayan keratin, haftalar veya aylar içinde çok yavaş büyüyecektir. Keratindeki büyük kusurların akrilik ile yamalanması gerekebilir. Altta yatan hasarlı kemik, yetişkin bir kuşta tekrar büyümeyecektir. Şiddetli ezilme yaralanmaları, kırıklar ve çıkıklar cerrahi onarım ve ilaçların uzun süreli uygulanmasını gerektirebilir.
  • Bazı konjenital anormallikler de cerrahi onarım gerektirebilir. Şüpheli gaga enfeksiyonlarından biyopsi alınmalı ve uygun ilaçlar (yani, antibiyotiklere karşı antifungal ilaçlar) uygulanabilmesi için kültürlenmelidir. Gaga büyümelerinin ne olduklarını ve nasıl tedavi edilmeleri gerektiğini (örneğin kemoterapi, radyasyon, vb.) belirlemek için biyopsi yapılması ve/veya çıkarılması gerekir.
  • Avülse olmuş (veya yüzünden kopmuş) gagalar, ancak gaga ve yüz arasında sinirlerin ve kan damarlarının sağlam olması için hala önemli bir bağlantı varsa cerrahi olarak yeniden takılabilir. Çoğu zaman, avülse edilmiş gagalar kurtarılamaz ve çıkarılması gerekir. Üst veya alt gagası olmayan kuşlar bazen zamanla kendi kendilerine yemeyi öğrenebilirler, ancak sahipleri, kuşlar uyum sağlamayı öğrendikçe haftalar veya aylar boyunca onları elle beslemeye hazır olmalıdır.
  • Hem üst hem de alt gagaları eksik olan kuşlar genellikle uyum sağlayamaz ve insanca ötenazi yapılmalıdır. Gaga protezleri mevcut olmakla birlikte, bireysel bir kuşa uyacak şekilde özel olarak yapılmalı ve bir veteriner tarafından cerrahi olarak yerleştirilmelidir. Bu protezler, özellikle büyüyen veya çok aktif kuşlarda zamanla genellikle düşer ve gerektiğinde değiştirilmeleri gerekir.

Gaga Yaralanması İçin Evde Tedavi Nasıl Olmalıdır?

Gaga yaralanmasının türü ne olursa olsun, gagası yaralı kuşlar ağrılı olabilir ve yemek yemek istemeyebilir. Uyuşuk, kabarık ve normalden daha az sesli olabilirler. Ağrılı gaga yaralanması olan kuşlara, tohum ve kuruyemiş gibi yemesi zor yiyecekler yerine yumuşak, yemesi kolay yiyecekler (küçük yumuşak sebze, meyve, pişmiş yumurta veya makarna gibi) sunulmalıdır.

Yeme zorluğu çeken kuşlar, yem alımlarının izlenebilmesi ve gerektiğinde elle beslenebilmeleri için kafesteki eşlerinden ayrılmalıdır.

Gaga Yaralanması Nasıl Önlenir?

Kanserli büyümeler, enfeksiyonlar ve doğuştan gelen kusurlar gibi bazı gaga anormallikleri önlenemezken, travma veya yetersiz beslenmeden kaynaklanan diğerleri sıklıkla önlenebilir.

Evin İç Mekan Uçuşu için Korunması

Kuşunuzun etrafta uçmasına izin verecekseniz, aynaları ve pencereleri çarşaf veya havluyla örtün, tavan vantilatörlerinin kapalı olduğundan emin olun, açık alevleri ve sıcak sıvı kaplarını kapatın ve yanlışlıkla hareket halindeki bir kuşa çarpabilecek açık kapıları kapatın ( ister uçmak ister yürümek).

Uygun Kanat Klipsleri ile Uçmayı Önleyin!

Bir uçuştan kaynaklanan yaralanmayı önlemenin bir başka yolu da, tüylerin kalkmasını önlemek için yeterince tüy kesmeyi bilen, ancak kuşun bir kaya gibi düşmesine neden olacak kadar fazla olmayan, eğitimli bir kişi tarafından mütevazı bir kanat kırpma planlamaktır.

Ev çevresinde travmatik yaralanma olasılığını en aza indirmek için adımlar atmanın yanı sıra, gaga travmasını önlemenin en iyi yolu, kuşunuzu, gaga anormalliğini ilerlemeden ve potansiyel olarak zor hale gelmeden önce erkenden tanıyabilecek bir veteriner tarafından düzenli olarak kontrol ettirmektir. tedavi etmek. Yıllık veteriner muayeneleri, kuşunuzun gagasını ve vücudunun geri kalanını mükemmel durumda tutabilir.

Kaynak: https://www.petmd.com/bird/conditions/traumatic/broken-and-injured-beak-birds

Görsel Kaynak: http://bird-without-beak.lucidincorporated.com/

Editör: Meryem Melisa KAR

Ne düşünüyorsunuz?

3 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir