in

EntellektüelEntellektüel ÇalışkanÇalışkan HavalıHavalı AğlamaklıAğlamaklı ÇılgıncaÇılgınca ŞaşkınŞaşkın Sevgi DoluSevgi Dolu

Charles Babbage Kimdir?

Charles Babbage Hayatı ve Fazlası…

İçindekiler

Giriş

Görsel 1: 1791-1871 yılları arasında yaşadı.
Görsel 1: 1791-1871 yılları arasında yaşadı. 

Hayatınızın her anında, oldukça rahat ve pratik bir biçimde kullanmakta olduğunuz güçlü bilgisayar ya da laptoplar için kime teşekkür etmeniz gerektiğini hiç düşünmüş müydünüz? Bugün tüm bu teşekkürleri bilgisayar firmalarına etmeniz gerektiğini düşünüyor olabilirsiniz, ama aslında tümü Charles Babbage‘ın hakkı. Bu isim size henüz tanıdık gelmiyor olabilir, ancak okumaya devam edin: yakında Charles Babbage ismi bilgisayar kullandığınız her an andığınız bir isim olacak.

Tanım

Charles Babbage 26 Kasım 1791’de İngiltere’de doğdu. Çok yönlü bir kişiliğe sahip olan Babbage, matematikçi, mekanik mühendisi, mucit ve filozoftur. Pek çok bilim dalına katkıda bulunmasının yanında bilim ve teknolojiye en büyük katkısı proglamlanabilir bilgisayar işlemcisi tasarlaması sayesinde gerçekleşti.

Charles Babbage, dünyanın ilk mekanik bilgisayarını tasarlamasıyla “bilgisayarın babası” olarak bilinir. Bu tasarımı daha karmaşık olan diğer makineler için de taslak görevi gördü.

1991 yılında, Babbage’ın Londra Bilim Müzesi’ndeki orijinal çizimleri baz alınarak işlevsel bir 2 Numaralı Fark Makinesi kuruldu. Bu makine 5 ton ağırlığında, 11 fit uzunluklu, 8000 parçadan oluşan bir makineydi. Bu makine 19. yüzyılın mevcut koşulları altında oluşturuldu. Bilim Müzesi, 2000 yılında, Babbage’ın Fark Makinesi için tasarladığı yazıcıyı da tamamladı.

Erken Yaşamı

Charles Babbage’ın doğum yeriyle ilgili net bir bilgi olmasa da, Oxford Ulusal Biyografi Sözlüğüne göre Babbage, Londra Walworth Road, 44 Crosby Kavşağı’nda doğdu. Hatta bu dahi adamın doğumunu anmak için bu yol boyunca mavi plaklar yerleştirildi.

Charles Babbage, Betsy Plumleigh Teape ve Benjamin Babbage çiftinin dört çocuğundan biri olarak dünyaya geldi. Babası William Praed’in ortağı olan bir bankacıydı. Bu ikili 1801 yılında Praed’s & Co. of Fleet Street London’ı kurdu.

Charles Babbage 8 yaşına geldiğinde, hayatını neredeyse sona erdiren ateşinden kurtulmak için, okul bahanesiyle Exete civarındaki Alphington’a gönderildi. İlerleyen yıllarda Güney Devon Totnes’taki Kral Edward VI Dilbilgisi Okuluna devam etti, ama sağlık problemleri nedeniyle eğitimine evde, özel öğretmenlerle devam etti.

Daha sonra Enfield, Middlesex’teki Küçük Holmwood Akademisi’ne katıldı. Akademinin küyüphanesinde yoğun zaman geçiren Babbage’ın matematik aşkı burada alevlendi. 16-17 yaşlarında çalışmaları için Totnes’a geri döndü. Burada Cambridge’e kabul alabilmek için klasikleri öğrenmesini sağlayacak özel bir öğretmeni de vardı.

Çalışmalar

Babbage çalışmalarına 1810 yılının ekim ayında, Cambridge Trinity Üniversitesi’nde başladı. 1812 yılında, Cambridge Peterhouse Üniversitesi’ne geçiş yaptığında dünyanın en iyi on matematikçisinden biriydi. Buradan iki yıl sonra, 1814’te mezun oldu.

Cambridge’deyken John Herschel ve George Peocock gibi önemli isimlerle Analitik Topluluğu oluşturmak için biraraya geldi. Babbage aynı zamanda doğaüstü olayları araştıran Ghost Club ve üyelerden herhangi birinin işlenmesi durumunda birbirlerini tımarhaneden kurtardıklarını iddia ettikleri The Extractors Club gibi kulüplerin de üyesiydi.

Cambridge’den Sonra

Babbage Kraliyet Enstitüsü’nde, astronomi dersleri vermek üzere öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. 1816’da Kraliyet Enstitüsü dost üyesi seçildi.

Babbage 1820 yılında Astronomi Topluluğu’nun kurulmasında rol aldı ve 1824 yılında “matematiksel ve astronomik değerlerin hesabıyla ilgili oluşturduğu tablolarla mühendisliğe katkısından dolayı” Altın Madalya kazandı.

1828’den 1839’a kadar Cambrdige Üniversitesi’nde Lucasion Matemetik Profesörü unvanıyla çalıştı.

Babbage ve Makineleri

Matematiksel tablolar Babbage’ın navigasyon, bilim ve mühendislikteki kullanımları açısından önemliydi. Veriler elle hesaplanmış ve tablolar halinde derlenmiştir. Bazen bu hesaplamalar ve tabloların derlenmesi sırasında hatalar yapılmıştır.

Babbage hesaplamaları onun yerine gerçekleştirecek bir makine tasarlamaya karar verdi ve bu makine çalışmalarının temelini oluşturdu. Bu makine daima doğru hesaplamalar yapmakla birlikte, para ve zamandan tasarruf etmesini de sağlayabilirdi.

Babbage 1819 yılında hesap makinesinin ilk formu olan Fark Makinesini yapmaya başladı ve 1822 yılında tamamladı (Fark Makinesi 0). Bu makine matematiksel tabloları hesaplayıp yazarken makinenin kolunun çevrilmesiyle çalışmak için gereken enerjiyi sağlıyordu. Makine, matematiksel teorilerle temeli atıldıktan sonra Fark Makinesi olarak adlandırıldı.

 Makine İngiliz hükümetinin ilgisini çekti ve tam ölçekli bir makine yapımına başlaması için Babbage’a 17000 sterlin verdi (Fark Makinesi 1). Makine polinom fonksiyonlarını hesaplamak ve tablolaştırmak için tasarlanmıştı.

Görsel 2: Çalışan bir Fark Makinesi, Londra Bilim Müzesi

Ne yazık ki gerekli parçaları oluşturmak epey maliyetliydi. 1832’de çalışmanın küçük bir bölümü tamamlandı, ancak tam ölçekli fark makinesi 1833’te durduruldu. Eğer tamamlanmış olsaydı 25000’den fazla çalışan parçaya sahip, 13 metrik tondan fazla ağırlıklı ve 8 fit (2.4 m) uzunluğunda bir alet olacaktı.

1837 yılında, Babbage, daha iddialı bir analitik makine oluşturmayı düşünmeye başladı. Bu makine, orijinal olanından daha güçlü olacak ve yapımı tamamlandığında genel hesaplama için çalışan ilk bilgisayar olacaktı. Tekstilde karmaşık desenlerin dokunumunda kullanılan Jakar tezgahından edinilen bir fikir olarak delikli kartlar kullanılarak programlanabilir bir makineydi. Bir deneme çalışması yapıldı, ancak hiçbir zaman tamamlanamadı. Babbage ayrıca bu yeni makinesi için bir yazıcı da tasarlamıştı.

Görsel 3: Delikli kartlardan oluşan Jakar dokuma tezgahı. Makinenin dilini oluşturmada ilk adım.

İngiltere hükümeti 1842 yılında bu projeleri finansal olarak desteklemeyi durdurma kararı aldı. Babbage ise bundan birkaç yıl sonra, 1846 ve 1849 yılları arasında yeni bir gelişmiş fark makinesi tasarlayacaktı.

Charles Babbage’ın makineleri, fiziksel olarak yapımları tamamlanmamış olsa da, ilk mekanik bilgisayarlardan biri olarak kabul edildi. Tamamlanmamalarının nedeni ise tasarım eksikliği değil finansal yetersizliklerden kaynaklanıyordu. Bu makineler fazla mekanik ve hantal olsa da temel konsepti modern bilgisayarlarınkiyle neredeyse aynı. Bu nedenle sık sık bilgisayarların öncülerinden biri olarak görülüyor.

Diğer İşleri

Babbage 1832 yılında beğeni toplayan sanayi çalışması üzerine oluşturduğu “Makine ve İmalat Ekonomisi Üzerine” adlı kitabı yayınladı. Kitapta, fabrikalarda işbölümü ile çalışmanın avantajlarına dikkat çeken, bugünlerde “Babbage İlkesi” olarak bilinen durumu açıkladı.

1837 yılında, “Yaratılışta tezahür ettiği haliyle Tanrı’nın Gücü, Bilgeliği ve İyiliği Üzerine” adlı doğal bir teoloji kitabı yazdı.

Babbage 1838’de, engelleri ortadan kaldırmaları için lokomotiflerin önüne takılan metal parçayı (inek avcısı olarak da adlandırılır) icat etti.

Babbage, ayrıca, göz muayenelerinde kullanılan oftalmoskopu icat etti.

Kişisel Yaşamı ve Ölümü

Babbage 1814 yılında Georgina Whitmore ile evlendi. Birlikte 8 çocuk dünyaya getirdiler ancak sadece üç tanesinin çocukluğunu birlikte geçirebildiler, çünkü Georgina 1827 yılında hayatını kaybetti.

Charles Babbage 18 Ekim 1871 yılında, 79 yaşındayken, böbrek yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti. Bedeni Kensal Yeşil Mezarlığında yakıldı.

Kaynak: https://www.famousscientists.org/charles-babbage/

Görsel Kaynak: https://ibnasena.blogspot.com/2019/02/charles-babbage.html?m=1

Editör: Züleyha DEMİRCİ

Ne düşünüyorsunuz?

9 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir