in

Aneuksotik Displazi

Aneuksotik Displazi: Tanım, Sıklık, Nedenler, Kalıtım Modeli ve Diğer İsimler

İçindekiler

Tanım

Aneuksotik displazi; cücelik ve diğer iskelet anormallikleri, hipermobilite olarak bilinen alışılmadık derecede geniş eklem hareketliliği, diş problemleri ve  ayırt edici yüz özellikleri ile karakterize olan bir hastalıktır. Bunlara ek olarak hafif zeka geriliği de görülebilir.

Cüceliğe sahip olan hasta bireylerin boylarına göre anormal derecede kısa uzuvları vardır. Omurgalarının üst kısmında kemik kayması görülebilir bu durum da omuriliğin sıkışması ile sonuçlanır. Sonuç olarak etkilenen bireylerde nörolojik semptomlar görülmektedir. Bu nörolojik semptomlar ağrı, karıncalanma, hissizlik, koordinasyon problemleri, halsizlik ve felç gibi sorunları içermektedir. Şiddetli durumlarda omuriliğin sıkışmasına bağlı olarak nefes almak için gerekli olan kasların felç olduğu görülür. Bu durumda ise erken çocukluk döneminde yaşamı tehdit etmektedir.

Hastalık ile ilişkili olan diğer iskelet sorunları ise fıçı şeklinde göğüs kafesi ve kifoskolyoz görülür. Kifoskolyoz ise eğer cerrahi bir operasyon ile düzeltilmez ise akciğerleri daraltabilir. Bu durumda nefes almada zorunluklara sebep olmaktadır. Bu hastalığa sahip bireylerde hiperlordoz, kalça çıkığı ve dışa doğru yuvarlatılmış ayak tabanları da görülebilen diğer semptomlardandır.

Tipik yüz özelliklerinin bulunduğu bir hastalıktır. Bu yüz özellikleri arasında; hipertelorizm, orta yüz hipoplazisi olarak adlandırılan yüzün ortasında düz ya da çökük görüntü, makroglossi olarak adlandırılmış oldukça büyük dil ve çıkıntılı çene bulunmaktadır.  Buna ek olarak etkilenen bireylerde normale kıyasla daha az sayıda diş bulunabilirler.

Sıklık

Sıklığı net olarak bilinemeyen nadir bir hastalıktır.

Nedenler

RMRP genindeki mutasyonların sebep olduğu bir hastalıktır. Birçok genin aksine bu genden protein üretimi gerçekleşmemektedir. Sadece kodlamaya yapmayan RNA üretimi gerçekleşir. Bazı proteinlerin bu RNA’ya bağlanması ile mitokondriyal RNA-işleyen endoribonükleaz ya da RNaz MRP kompleksileri oluşur.

RNaz MRP enzimi hücresel birçok işlevde görev almaktadır. Bunlar arasında ribozomal RNA’nın işlenmesi de bulunmaktadır. Bu RNA formu ribozomlar ile ilişkilidir.

RMRP genindeki mutasyonlar üretilen RNA’yı değiştirir. Kodlayıcı olmayan bu RNA’nın değişmesine bağlı olarak da RNaz enzimi, ribozomal RNA işleme işlevinde bozulur. Spesifik mekanizma bilinmemektedir ancak bu işlev bozukluğunun iskelet gelişimin bozulmasına neden olarak hastalık ile ilişkili belirti ve semptomların açığa çıkmasına neden olmaktadır.

Bunlara ek olarak, RNaz MRP enzim kompleksine katılan proteinler ile ilişkili genlerdeki mutasyonlar da bu hastalığa sebep olabilir.

Kalıtım Modeli

Otozomal çekinik olarak aktarılan bir hastalıktır. Bu durumda hastalığın ortaya çıkabilmesi için mutasyona uğramış olan genin iki h-kopyasının da bulunması gerekmektedir. Bu hastalığa sahip olan bireylerin anne babalarında mutasyonlu genin birer kopyası bulunmaktadır ve buna bağlı olarak da hastalık ile ilişkili belirti ve semptomları göstermezler.

Bu Hastalığın Diğer İsimleri

  • AD
  • Spondilometaepifizeal displazi, aneuksotik tip
  • Spondilometaepifizeal displazi, Menger tipi

Kaynak: https://medlineplus.gov/genetics/condition/anauxetic-dysplasia/

Görsel Kaynak: https://www.turkishjournalpediatrics.org/uploads/pdf_TJP_1810.pdf

Editör: Selin Su GÜNDÜZ

Ne düşünüyorsunuz?

3 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir