in

Rahim Kanseri’nin Teşhisi Nasıl Konulmaktadır?

Rahim Kanseri Teşhisi: Pelvis Muayenesi, Pelvis Ultrasonu, Endometriyal Biyopsi, Histereskopi ve Biyopsi, İleri Aşama Testleri, Aşamalandırma ve Derecelendirme, Prognoz

İçindekiler

Tanım

Karnızı (rahim bölgenizi) hissedebilmek, doktorunuzun o bölgede herhangi bir kitle veya şişlik olup olmadığını kontrol edebilmesini sağlar. Bu yüzden doktorlar, bir eliyle karnınıza baskı uygularken vajinanın içine iki parmak yerleştirir. Vajina duvarlarını ayıran ve Spekulum adı verilen bir alet ile de servikal veya vajinal muayene yaptırılabilir.

Pelvis Ultrasonu Nedir?

Pelvik Ultrason, rahmin ve yumurtalıkların görsellerini ses dalgalarını kullanarak oluşturan ultrason çeşididir. Bilgisayarlar, tümör ya da organ gibi kompakt şeylerle karşılaştıklarında yankılanan ses dalgaları ile bir resim oluşturur. Bu ultrasonu yapmanın iki yöntemi vardır ve genellikle alınan randevuda her ikisi de kullanılır:

Abdominal (Karın) Ultrason Nedir?

Muayene masasında yatarken Sonogrofi Uzmanı, küçük bir el cihazını (dönüştürücü) karnın üzerinde gezdirir.

Transvajinal Ultrason Nedir?

Vajinaya bir dönüştürücü çubuk yerleştiren Sonografi Uzmanı, aleti tek kullanımlık jel ve plastik bir kılıfla kaplar. Amacı, aletin vajinaya yerleşmesini kolaylaştırmaktır. Transvajinal Ultrason, hasta tarafından rahatsız edici bulunsa da sancı hissedilmez.

Abdominal Ultrason yaptıran hastalar, rahmin daha net bir görüntüsü elde edileceği için genellikle Transvajinal Ultrason da yaptırmaya ihtiyaç duyar. Bir Pelvik ultrason Muayenesi aşağı yukarı, 15-30 dakika süresindedir. Rahminde herhangi bir kitle olup olmadığı elde edilen görseller aracılığıyla anlaşılabilir. Doktor, olağan dışı bir şey görünmesi durumunda hastaya Biyopsi yaptırmasını önerir.

Endometriyal Biyopsi Nedir?

Sadece birkaç dakika süren bu biyopsi çeşidi uzmanın ofisinde yapılabilir. Pipelle adı verilen uzun, ince, plastik bir tüp hastanın vajinasına rahim zarından nazikçe hücreleri emmek için yerleştirilir. Bu işlem, adet döneminde hastaların karşılaştığı kramplara benzer bazı sızılara sebebiyet verebilir.

Rahim duvarından alınan bu hücre örneği, Patolog adı verilen bir uzman doktora mikroskop altında incelenme yapması için gönderilir. Endometriyal Biyopsi’nin sonuçları zor anlaşılıyorsa Histeroskopi anında alınan farklı bir Biyopsi türüne ihtiyaç duyulabilir.

Histereskopi ve Biyopsi Nedir?

Histeroskopi anında kullanılan Biyopsi türü, uzman doktorun rahmin içini görmesine ve rahim duvarında oluşmuş olabilecek anormalliklere karşı incelenmesine olanak sağlar. Histeroskopi genellikle, günübirlik bir ameliyat şeklinde genel anestezi olarak yapılır. Rahme uzanan küçük bir ışık ve Histeroskop adı verilen bir kamera bulunduran ince bir tüp, vajinadan içeri sokulur.

Serviksi nazikçe genişletmek için cerrahi aletler kullanan doktor, Biyopsiyi gerçekleştirebilmek için rahim duvarından bir miktar doku örneği alır. Hastanın işlem sonrası birkaç saat hastanede kalması gerekeceği gibi, sonraki birkaç gün boyunca hasta tarafından adet benzeri ağrılar hissedilmesi ve hastada hafif kanamalar görülmesi muhtemeldir. Alınan doku örneği aracılığıyla Patolog, kanser hücrelerinin olup olmadığını ve aynı zamanda kanserin hangi tür Rahim Kanseri olduğunu doğrulayabilir.

İleri Aşama Testleri Nelerdir?

Hastaya Rahim Kanseri teşhisi konulduktan sonra, kendi genel sağlık durumunu kontrol etmek için Kan Testleri yaptırabilir. Doktor ise kanserin, rahmin dışında yayılıp yayılmadığını anlayabilmek için hastanın aşağıda verilen Görüntüleme Testlerinden bir ya da daha fazlasını yaptırmasını isteyebilir:

  • X – Işınları (Röntgen): Akciğerlerin ve kalbin kontrol edilebilmesi için bir göğüs röntgeni talep edilebilir.
  • BT (Bilgisayarlı Tomografi) Taraması: Genellikle göğüs, karın ve pelvis bu taramadan geçer.
  • MRI Taraması: Güçlü bir mıknatıs ve radyo dalgaları aracılığıyla hasta vücudunun içininin ayrıntılı görsellerini parça parça elde edebilmek amacıyla kullanılan taramadır.
  • PET Taraması: Glikoz (şeker) solüsyonu enjekte edilerek kanser hücrelerinin yapılan taramada daha parlak görüntülenmesi sağlanır. Endometriyal Kanserler için rutin olarak yapılmasalar da PET Taramaları, bazı durumlarda doktor tarafından istenilebilir.

Aşamalandırma ve Derecelendirme Nedir?

Hastanın sahip olduğu kanserin hangi evresinde olduğunu ve kaçıncı dereceden olduğunu bilmek, doktorların hastalar için en iyi tedaviyi önermesine olanak sağlar. Rahim Sarkomları aşağıda verilenlerden farklı şekilde aşamalandırıldığı için hastanın uzmanına danışması gerekir.

Aşamalandırma, kanserin büyüklüğünü ve vücudun farklı bölgelere yayılıp yayılmadığını anlatmak için bir yöntemdir.

  1. Aşama (Erken veya Lokalize): Kanser, sadece rahim bölgesinde bulunur.
  2. Aşama (Bölgeselleştirilmiş): Kanser, rahimden rahim ağzına yayılır.
  3. Aşama (Bölgeselleştirilmiş): Kanser, rahim ve serviksden ilerleyerek ve yumurtalıklara, fallopi tüplerine, vajinaya veya pelvis veya karındaki lenf düğümlerine yayılır.
  4. Aşama (Metastatik veya İlerlemiş): Kanser, karından mesaneye, bağırsaklara veya rektuma, vücudun kemikler veya akciğer gibi farklı bölümlerine veya kasıktaki lenf düğümlerine yayılır.

Derecelendirme, kanser hücrelerini mikroskop altında normal hücrelerle karşılaştırarak nasıl göründüğünü anlatır ve kanserin hangi hızda büyüyeceğini tahmin eder.

  1. Derece 1 (Düşük): Kanser hücreleri, biraz normal olmayan bir şekilde gözlenir.
  2. Derece 2 (Orta): Kanser hücreleri, orta derecede normal olmayan bir şekilde gözlenir.
  3. Derece 3 (Yüksek): Kanser hücreleri, daha da normal olmayan bir şekilde gözlenir. Bu derecede bulunan kanser hücreleri, düşük derecelilerden daha agresif olma eğilimindedir.

Öngörü (Prognoz) Nedir?

Öngörü, bir hastalığın beklenen sonucudur. Hastalığın hastada nasıl ilerleyeceği kesin olarak bilinemese de doktor aynı tip ve evrede Rahim Kanseri teşhisi konulmuş kişilerin genel durumu hakkında hastayı bilgilendirebilir.

Doktor, hasta hakkında bir öngörüde bulunabilmek için hastanın test sonuçlarını, Rahim Kanseri’nin türünü, hastada bulunan tümörün büyüme hızını ve derinliğini, hastanın yaşı ve tedaviye yanıt olasılığını, hastanın zindeliği ve  tıbbi geçmişi gibi birçok değişik faktörü dikkate alır.

Genellikle Rahim Kanseri’nin erken teşhisi sonucu, olumlu yönde etkiler. Erken Evre Endometriyal Kanserlerin çoğu, yüksek sağ kalma oranları ile iyi bir öngörüye sahiptir. İleri Kanser durumunda yani kanser, vücudun diğer bölgelerine yayıldıktan sonra kanser teşhis edilirse öngörü o kadar iyi değildir ve kanserin tedavi bittikten sonra tekrar nüksetme olasılığı daha yüksektir.

Kaynak: https://www.cancervic.org.au/cancer-information/types-of cancer/ uterine_ cancer/ diagnosing_uterine_cancer.html

Görsel Kaynak: https://www.medicinenet.com/uterine_cancer/article.htm

Editör: Elif Berfin KORGAN

Ne düşünüyorsunuz?

2 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir