in

Primer Karaciğer Kanseri Teşhisi Nasıl Konulmaktadır?

Primer Karaciğer Kanseri Teşhisi: Kan Testleri, Görüntüleme Taramaları, Biyopsi ve Prognoz

İçindekiler

Tanım

Kan testleri tek başına uygulandığında Karaciğer Kanseri‘ni teşhis edemez, ancak hangi tür Karaciğer Kanseri olabileceğini ve karaciğerin ne kadar iyi çalıştığını belirlemelerine yardımcı olur. Ayrıca Kan Testleri, Siroz hakkında da bilgi verir.

  • Karaciğer Fonksiyon Testleri (LFT’ler): Karaciğerin çalışma durumunu gösteren çeşitli maddelerin seviyelerini ölçer.
  • Kan Pıhtılaşma Testleri: Karaciğerin, kanın pıhtılaşmasına yardımcı olan proteinlerin oluşmasını kontrol eder. Proteinler, düşük seviyede ise kanama riskini artırır.
  • Hepatit ve Diğer Karaciğer Testleri: Karaciğer Kanserine yol açan Hepatit B ve C’nin kontrol edildiği testlerdir.
  • Tümör Belirteçleri: Kanser hücrelerinin ürettiği proteinleri arayan testlerdir. Primer Karaciğer Kanseri için en yaygın tümör belirteci, Alfa-FetoProtein (AFP)‘dir. AFP seviyesi, hamilelik, Hepatit ve sarılık gibi kanser dışındaki rahatsızlıkları olan kişilerde de yükselebilir.

Görüntüleme Taramaları

Vücudun içinin fotoğraflarını çeken uygulamadır. Ultrason Taraması’nın amacı, ilk olarak Karaciğer Kanser hücresini bulmaktır ve ayrıca Siroz Hastalığı bulunan kişileri izlemek için de kullanılan taramadır. Ultrason tek başına, Karaciğer Kanseri tanısını doğrulamaz. Bundan dolayı bir veya daha fazla başka tarama da uygulanılır.

Tarama yaptırmadan önce hastanın herhangi bir alerjisi varsa, önceki taramalarda kontrast reaksiyonu yaşadıysa, Şeker Hastalığı veya Böbrek Hastalığı varsa doktorunuza mutlaka söyleyin.

  • Ultrason: Karaciğerde bir tümörün varlığını ve büyüklüğünü ölçmek için kullanılır. Sert bir yumrunun bulunması durumunda, başka tarama türleri de uygulanılarak kanserin varlığı bulunur. Ultrason sırasında karaciğerde kanserli olmayan (iyi huylu) yumruların bulunması yaygın görülür.
  • BT Taraması: Vücut içinin ayrıntılı, kesitsel resimlerini çekmek için X-ışını kullanılmasıdır. Karaciğerdeki tümörün özelliklerini belirler. Ayrıca kanserin vücuda yayılıp yayılmadığını da gösterir.
  • MRI Taraması: Karaciğer ve diğer organların ayrıntılı kesit resimlerini oluşturmak için mıknatıs ve radyo dalgalarının kullanılarak yapıldığı testtir. Tümörün boyutunu, karaciğer çevresindeki ana kan damarlarını ve safra kanallarına etki etme durumunu incelemek için kullanılır. Özellikle küçük tümörlerin teşhisi için yararlıdır.
  • Kemik Taraması: Kemiklerde ağrının oluşması durumunda, kanserin kemiklere yayılıp yayılmadığından emin olmak için Kemik Taraması yapılır.

Doku Örneklemesi (Biyopsi)

Biyopsi, kanserden etkilenen bölgeden bir hücre veya doku örneği çıkarılarak kanser hücreleri içerip içermediğini görmek için yapılan uygulamadır. Eğer Görüntüleme Taramaları’ndan sonra konulan tanı net değilse, Biyopsi yapılır.

Karaciğerde birçok kan damarı bulunur ve Biyopsi yapıldığında kanama riski artabilir. Biyopsi öncesi, kanınızın normal şekilde pıhtılaşıp pıhtılaşmadığını kontrol etmek için test yapılabilir.

Hücre örneği genellikle, bir Çekirdek Biyopsi ile alınır. Doktorlar, tümörden bir doku örneğini çıkarmak için karın derisine iğne uygularlar. İğnenin doğru noktaya uygulanması için Ultrason veya BT Taraması yapılır.

Prognoz

Prognoz, bir hastalığın beklenen sonucu anlamındadır. Prognozu belirlemek için şunlar dikkate alınır:

  1. Test sonuçları,
  2. Karaciğer Kanseri’nin türü, evresi ve ne kadar hızlı büyüdüğü,
  3. Sirozun varlığı,
  4. Karaciğerin çalışma durumu,
  5. Tedaviye verilen yanıt,
  6. Yaş, genel sağlık vb. gibi diğer faktörler.

Kaynak: https://www.cancervic.org.au/cancer-information/types-of-cancer/liver_cancer/primary-liver-cancer.html

Görsel Kaynak: https://www.youtube.com/watch?v=IQ9VI8ELk9s

Editör: Elif Berfin KORGAN

Ne düşünüyorsunuz?

2 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir