in , ,

Amfibilerde Kansere Neden Olan Herpes Virüsü Nedir?

Amfibilerde Kansere Neden Olan Herpes Virüsü Nedir?: Lucke Tümörü, Belirtileri, Nedenleri, Teşhisi, Tedavi Yöntemi, Yaşam ve Yönetim, Önleme

İçindekiler

Tanım

Lucke tümörü ismini onu bulup keşfeden bilim insanın adından alır. Kuzeydoğu ve Kuzey-orta Amerika Birleşik Devletleri’nde vahşi doğada bulunan kuzey leopar kurbağalarını (Rana pipiens) etkileyen renal bir adenokarsinomdur. Karsinomlar, tüm kanserlerin %80-90’ını oluşturan en yaygın kanser tipidir. Bu kanserler epitel hücreleri olarak adlandırılan hücrelerde ortaya çıkar. Bu virüs yaz aylarında nadiren görülür. Bunun nedeni herpes virüs gelişip büyüyebilmek için soğuk havalara ihtiyaç duyar. Virüsün en sık görüldüğü dönem ilkbahar başlarıdır. Bu dönemde yaygın olmasının sebebi ise o dönemde kurbağaların kış uykusuna yatmasıdır. Herpes virüsüne bu enfeksiyona en duyarlı olanlar yumurta ve genç embriyolardır. Duyarlı formların Lucke tümörüyle karşı karşıya gelme olasılığı fazladır.

Belirtiler

  • Letarji (uyuşukluk)
  • Şişkinlik
  • Tümörlü büyüme

Nedenler

Herpes virüsü kurbağaların yetiştirme havuzlarında bulunur. Bulaşması enfekte olmuş amfibi (kurbağa) idrarı aracılığıyla olur.

Teşhis

Veteriner hekiminiz Lucke tümörünü teşhis edebilmek için amfibiden tümörlerinin doku örneklerini ve biyopsilerini alacaktır. Amfibilerin çoğu viral hastalıktan sağ olarak kurtulamadığı için bu incelemeler genellikle ölümden sonra yapılır.

Tedavi Yöntemi

Maalesef ki bu viral hastalığın bilinen bir tedavi metodu yoktur. Bundan dolayı veteriner hekiminiz hastalığın yayılmasını engelleyebilmek adına çoğunlukla amfibilerin ötenazisini önerir.

Yaşam ve Yönetim

Yetişkinlerin üreme havuzunda bulunmasıyla hastalığın yayılması ilişkilendirilir. İşte bundan hareketle ilkbaharın başlarında yetişkinlerin ve gençlerin aynı havuzlarda barındırılmamasına dikkat edilmelidir.  Veteriner hekiminizin duruma göre önerileri ve stratejilerini takip edin.

Önlem

Lucke tümörü sadece olgun amfibilerde açık bir şekilde kendini gösterdiği için hastalığın üreme havuzlarında yayılmasını engellemek neredeyse imkansızdır. Üreme havuzundaki yetişkinlerin herhangi birinde renal adenokarsinom teşhisi konulduğu anda hastalığın daha da yayılmasının önüne geçmek için izolasyon çalışmaları yapılmalıdır.

Kaynak: https://www.petmd.com/reptile/conditions/viral/c_rp_am_renal_adenocarcinoma

Görsel Kaynak: https://thenativeantigencompany.com/products/herpes-simplex-virus-gg2-protein-native/

Editör: Ecem Bolat

Ne düşünüyorsunuz?

5 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir