in

ÇalışkanÇalışkan Sevgi DoluSevgi Dolu HavalıHavalı EntellektüelEntellektüel

Safra Kanalı Kanseri (Kolanjiyokarsinom) Nedir?

Safra Kanalı Kanseri: Nedir, Çeşitleri Nelerdir, Ne Kadar Yaygındır, Semptomları, Riskleri ve Nedenleri

İçindekiler

Safra Kanalları Nedir?

Safra kanalları, karaciğerde üretilen safranın incebağırsağa dökülmesini sağlayan tüp sistemleridir. Karaciğer ve safra kesesinden gelen iki safra kanalı incebağırsağa açılmadan önce ana safra kanalında birleşir. Bu ana safra kanalı ise pankreas kanalıyla birleşerek ince bağırsağa açılır.

Safra sıvısı, yağların fiziksel olarak parçalanmasını sağlayan bir sindirim salgısıdır.

Safra Kanalı Kanseri (Kolanjiyokarsinom) - foto
Görsel 1

Safra Kanalı Kanseri Nedir?

Safra kanallarında başlayan kanserlere safra kanalı kanseri denir. Kanserin başlangıç noktasına göre farklı isimler alır ve semptomları kanserin büyüdüğü safra kanalındaki konumuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Safra Kanalı Kanseri Çeşitleri

Farklı safra kanalı kanseri türleri mevcuttur. Intrahepatik safra kanalı kanseri olarak bilinen safra kanalı kanseri karaciğerin içinde bulunan safra kanallarında başlarken, karaciğer dışında bulunan safra kanallarında başlayan kanserler ekstrahepatik safra kanalı kanseri olarak adlandırılır.

  • Perihilar kanser olarak adlandırılan Klatskin tümörler, sağ ve sol hepatik kanalların birleştiği yerde oluşmaya başlarlar. Tüm safra kanalı kanserlerinin neredeyse yarısı Klatskin tümörlerdir.
  • Intrahepatik safra kanalı kanserleri, karaciğer içinde bulunan safra kanallarında oluşum gösterir. Birincil karaciğer kanseri için kullanılan tedavi aynı şekilde intrahepatik safra kanalı kanseri için de kullanılır.
  • Ana safra kanalı kanserleri ana safra kanalında başlar.
  • Eğer safra kanalı sistemi içerisinde birden fazla ve farklı konumlarda tümör oluşumu gözlenirse buna multifokal safra kanalı kanseri ismi verilir.

Safra Kanalı Kanseri Ne Kadar Yaygındır?

Nadir görülen kanser türlerinden olan safra kanalı kanseri için Avustralya Victoria’da yıllık 92 vaka tanımlanmaktadır.

Safra Kanalı Kanserinin Riskleri ve Nedenleri

Safra kanalı kanserlerine neyin neden olduğu tam bilinmese de kanser oluşma riskini arttıran bazı faktörler mevcuttur. Safra kanallarında uzun süreli şişlik ve yangı olan insanların safra kanalı kanserine yakalanma ihtimali yüksektir. Ülseratif kolit olarak bilinen bağırsak hastalığına sahip insanlarda da safra kanalı kanseri görülme riski yüksektir. Afrika’da ve Asya’da görülen safra kanalı kanserlerinin büyük bir kısmına karaciğer kelebeği paraziti enfeksiyonun sebep olduğu düşünülmektedir.

Safra kanalı kanseri bulaşıcı değildir, bunu başkasından kapamaz veya başkasına bulaştıramazsınız.

Safra Kanalı Kanserinin Semptomları

Deride ve göz beyazında sararmaya neden olan sarılık genelde hastalığın ilk belirtisidir. Ayrıca idrar rengi koyu sarı bir renge ve dışkı daha açık bir renge dönebilir. Safra kanallarında oluşan tümörler safranın kana ve dokulara karışmasına neden olduğu için bu semptomlar gözlemlenir.

Safra kanalı kanserine sahip insanlar aşırı derecede kaşıntılı hissedebilirler. Mide rahatsızlıkları, iştah kaybı takiben kilo kaybı ve yüksek ateş de safra kanalı kanseri semptomlarındandır.

Eğer belirtilen semptomlardan birine sahipseniz ve safra kanalı teşhisi konulmamışsa bu kanserin nadir olduğunu ve bu belirtilerin başka şeylerin nedeni olabileceğini unutulmamalıdır. Yine de eğer semptomlar iki haftadan uzun sürmesi dahilinde ilgili doktora başvurmak önerilir.

Kaynakhttps://www.cancervic.org.au/cancer-information/types-of-cancer/bile_duct_cancer/bile-duct-cancer-overview.html

Görsel Kaynak: https://videos.topcbd24.com/cbd-for-cancer/the-gallbladder-and-bile-ducts-cancer-research-uk-video/

Editör: Züleyha DEMİRCİ

Ne düşünüyorsunuz?

8 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir