in , ,

EntellektüelEntellektüel ÇalışkanÇalışkan HavalıHavalı

Amfibilerde Kırmızı Bacak Hastalığı Nedir?

Amfibilerde Kırmızı Bacak Hastalığı: Tanım, Semptomlar, Nedenler, Teşhis, Tedavi, Yaşam ve Yönetim

İçindekiler

Tanım

“Kırmızı Bacak” Sendromu kurbağalarda, karakurbağalarında ve semenderler arasında oldukça yaygın gözlemlenen bir çeşit enfeksiyondur. Aeromonas hydrophila isimli bakteri patojeninden kaynaklanan bu durum amfibilerin karınlarının ve bacaklarının alt tarafında gözlemlenen kızarıklıklarla anlaşılır. Bunlarla beraber bazı virüs ve mantar türleri de aynı semptomlara sebebiyet vermektedirler. Bakımları yerine getirilmeyen (yetersiz besin verilmesi, kalitesi düşük olan suların bulunması veya çevre koşullarının canlı için uygun olmaması) amfibiler kırmızı bacak hastalığına karşı daha hassas durumdadırlar.

Semptomlar

Amfibinin bacaklarının ve karnının kızarmasının sebebi kızaran bölgelerdeki damarların genişlemesinden veya aşırı gerilmesinden kaynaklanmaktadır. Ve bu hastalığa sahip amfibi iskelet kaslarından, dilinden ve üçüncü göz kapağı adı verilen gözün alt kısmında bulunan koruyucu deri den kanamalar bile yaşayabilir. Bu semptomun yanı sıra yaşanabilecek diğer semptomlar aşağıda verilmiştir:

  • Ekstrem kilo kaybı.
  • Letarji (Yaşama işlevlerinin çok zayıfladığı, çok derin ve sürekli patolojik uyku durumu.)
  • Kansızlık.
  • Burunda deride ve ayaklarda açılan ve iyileşmeyen yaralar.
  • Karın boşluğunda sıvı birikmesi.

Nedenler

Aeromonas hydrophila isimli bakterinin hastalığın temel sebebi olduğu öne sürülmektedir. Aeromonas hydrophila canlıya suyun besinlerin içinde bulunmasının yanı sıra havadan da bulaşabilir.

Teşhis

Veteriner hekiminiz muayenesinde karın bölgesinde bulunan organları (karaciğer, dalak…) kontrol etmek isteyebilir. Bunun sebebi karaciğer ve dalak gibi organlara yerleşmiş olabilecek ölü ve iltihaplı hücreleri belirlemektir. Genel olarak vücuttan alınan sıvı örnekleri ile enfeksiyon varlığı ve hastalık nedenleri belirlenir.

Tedavi

Kırmızı bacak hastalığının tedavisi hastalığın sebebine göre farklılık göstermektedir. Aeromonas hydrophila bakterisinin sebep olduğu hastalığa karşın veteriner hekiminiz hasta için antibiyotik verebilir. Tedaviden en iyi sonuçları alabilmek için doktorunuzun önerdiği şekilde tedaviyi uygulamanız gerekmektedir.

Yaşam ve Yönetim

Hastalığın yayılmaması açısından amfibilerin sürekli kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Eğer ki amfibiler içinde hastalığa yakalanmış bir canlı bulunuyorsa hemen diğer canlılardan ayrılması ve tedavisinin başlaması gerekmektedir.

Önlemler

Amfibi için temiz ve hijyenik ortamda bulunması kırmızı bacak sendromunda yakalanma ihtimalini azaltır. Bu sebeple hayvanların yaşadıkları tanklar organik madde birikiminin önlenmesi açısında düzenli olarak temizlenmelidir.

Kaynak: https://www.petmd.com/reptile/conditions/skin/c_rp_am_red_leg

Görsel Kaynak: https://static.birgun.net/resim/haber-detay-resim/2020/11/22/ada-cuceligi-98-yil-once-iki-adaya-birakilan-kurbaga-turu-ucte-bir-kuculdu-808035-5.jpg

Editör: Meryem Melisa KAR

Ne düşünüyorsunuz?

7 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir