in

Ribozom Nedir?

Ribozom Hakkında Bilgiler

İçindekiler

Vazgeçilmez Protein Fabrikaları!

Tanım

Tüm canlılar için ortak bir organel konuşmak istesek adı elbette Ribozom olurdu. Yaşam bir nevi neye bağlıdır diye düşünürsek bir çok cevabın içinde belki en kıymetli olan proteinler derdik. Protein, canlılığın oluşumunda ve devamlılığında çok önemli bir bileşendir. Hormonlar, enzimler, antikor, kas hareketliliği, hafıza, hücre yapısı gibi bir çok şeyin yapı taşıdır. Çoğaltılabilecek milyonlarca örneği olan kısaca yaşamsal her şeyin öncüsüdür. İşte ribozom, bu fevkalade bileşeni üreten fabrikamızdır. Bilinen ve bilinmeyen tüm canlılarda ribozom bulunur.

Yapı Proteinleri

Ribozomlar, proteinleri bir araya getirir. Protein denilen bileşen, uzun bir amino asit zincirinden meydana gelir. Amino asitin yerleşim düzeni DNA tarafından planlanır. DNA’dan bilgiler transkripsiyonla beraber mRNA molekülüne aktarılır. Ribozoma gelen mesaj, translasyon ile aminoasit zincirine dönüşür ve protein meydana gelir.

Tüm Canlı Hücrelerde

Ribozomlar büyük alt birim ve küçük alt birim olmak üzere iki kısımdan meydana gelir. Mesajcı RNA’yı okuyan küçük birim, aminoasit dizisine dönüştüren kısım ise büyük alt birimdir. Oluşan zincir, çeşitli katlanmalar oluşturarak kendini tamamlar ve üç boyutlu görüntüye ulaşır.

Kaynak: https://www.micropia.nl/en/discover/microbiology/ribosome/?__cat=q-z

Görsel Kaynak: https://www.slideshare.net/jaguarsciteacher/2018-candidate-ribosomes

Editör: Elif Berfin KORGAN

Ne düşünüyorsunuz?

2 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir