in

Organizma Nedir?

Organizma Hakkında Bilgiler

İçindekiler

Yaşayan Her Şey

Tanım

Ahtapottan zeytin ağacına, timsahtan alglere yani yaşayan her varlığa ‘organizma‘ adı verilir. Bu durum, organizmanın çok değişiklik gösterebildiğini gözler önüne serer fakat bazı özellikler neredeyse dünya üzerindeki bütün yaşamda ortaktır. Bütün organizmaların temelinde, yaşamın yapı taşları olan hücreler bulunur. Bununla birlikte; bütün organizmalar büyüyebilir, üreyebilir ve çevrelerine tepki verebilir. Bu ve diğer özellikler, yaşayan organizmaları cansız çevrelerinden ayırt etmeye yardımcı olur.

Yaşam Ağacı

Bilim insanları, tüm organizmaları sınıflandırmak için yaşam ağacını bulmuşlardır. Bu tablo daha önce yeryüzünde yaşadığı bilinen ve şu an dünyada yaşayan bütün organizmaları gösterir. Soy ağacı üç büyük parçadan oluşur: Bakteriler, arkeler ve ökaryotlar. Dünya üzerinde evrimleşen ilk canlılar yani tek hücreli organizmalar hala en büyük grubu oluşturmaktadır. Bu da çok hücreli canlıların (bitkiler, makro-algler, mantarlar, hayvanlar ve insanlar) küçük bir bölüm olduğunu gösterir.

Virüsler Canlı Değildir

Mikroorganizmalar ya da mikroplar (örneğin; çekirdeği bulunan ya da bulunmayan mikroplar, maya gibi tek hücreli mikroplar ve tardigrada gibi çok hücreli mikroplar) yaşam ağacının her noktasında bulunur. Fakat virüsler, yaşam ağacının dışındadır. Virüs, sadece proteinle kaplı bir genetik bilgi paketidir. Virüsler yaşamın sadece birkaç özelliğini karşılarlar ve bu yüzden çoğu bilim insanı onları canlı organizma olarak kabul etmez.

Kaynak: https://www.micropia.nl/en/discover/microbiology/organism/?__cat=i-p

Görsel Kaynak: www.micropia.nl/media/filer_public_thumbnails/filer_public/ba/41/ba416698-f694-4bf8-ae89-f4a27791201a/organisme_paddenstoelen_zwammen_beeld_1920x1080.jpg__1920x1080_q85_crop_subsampling-2.jpg

Editör: Mert YALÇINTAŞ

Ne düşünüyorsunuz?

3 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir