in

Bakteri Nedir?

Bakteri Hakkında Bilgiler

İçindekiler

Her Yerdeler

Tanım

Bakteriler neredeyse her yerde karşımıza çıkmaktadır. Sadece insan bile vücudunda 100.000 milyardan fazlasına sahiptir.  Dünya üzerindeki bakteri türlerinin sayısı tartışmalara konudur. Kabaca tahminler on milyonlarca türe işaret etmektedir.

İlk Hollanda’da Görüldü

Bakteri, hücre çekirdeğine (prokaryot olması bakımından) sahip olmayan tek hücreli bir mikroorganizmadır. Bakteriler çıplak gözlerle gözlemlenemezler. Hollanda kökenli Antoni van Leeuwenhoek, 17. yüzyılda ev yapımı mikroskoplar kullanarak bakterileri gözlemleyen ilk bilim insanıdır.

Çekirdeksiz Hayat

Bakteriler yaşayan varlıklardır. Bu da diğer şeyler içerisinde hareket ettikleri, beslendikleri, büyüdükleri, üredikleri ve atık madde ürettikleri anlamına gelmektedir ve prokaryotturlar (Yunanca ‘öncesi’ anlamına gelen ‘pro’ ve ‘çekirdek’ anlamına gelen ‘karyon’, ‘kernel’). Bu da onların çekirdeğe sahip olmadığı anlamına gelmektedir; bunun yerine hücre duvarları barındırmaktadırlar. İnsanlar ökaryottur (Yunanca ‘doğru’ anlamına gelen ‘eu’). İnsan hücreleri hücre çekirdeğine sahipken hücre duvarı barındırmaz.

Saç Boyutunda 500 Tanesi

Bakteriler küresel, kamış benzeri ve sarmal olmak üzere üç farklı yapıda bulunmaktadır. Boyutları inanılmaz derecede çeşitlilik göstermektedir. En küçük bakteri yaklaşık 0.1 mikrometre (μm) (saç telinin kalınlığından yaklaşık 500 kat daha küçük) uzunluğundayken sülfürle beslenen dev bakteriler 750 μm (0.75 mm) uzunluğunda olabilmektedir.

Nihai Geri Dönüştürücüler

Kötü bilinmelerine karşın, birçok bakteri insan sağlığı için zararlı değildir. Çoğu bakteri türü özünde çok faydalı işlerde bulunmaktadır. Örneğin insan bağırsağında, ilaçların üretim ve geliştirilmesinde ve doğada organik maddeleri parçalayarak faydalı işlerde bulunmaktadırlar. Bakteriler nihai geri dönüştürücülerdir ki doğanın zincirinde bu gerekli bir bağlantıdır. Ölü hayvan ve bitkilerden yaşamın yapı taşlarını almakta ve zincirde yer alan diğer türler için yeniden kullanılabilir hale getirmektedirler.

Kaynak: https://www.micropia.nl/en/discover/microbiology/bacteria/?__cat=a-h

Görsel Kaynak: https://www.micropia.nl/en/discover/microbiology/bacteria/?__cat=a-h

Editör: Yasemin CANKAT

Ne düşünüyorsunuz?

1 Point
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir