in

Lactobacillus casei Nedir?

Lactobacillus casei Hakkında Bilgiler

İçindekiler

Sağlığınızın Vazgeçilmezi!

Tanım

Lactobacillus casei, vücudumuzdaki laktik asit bakterilerinin çoğunu kapsayan Bacilli cinsinden gram pozitif bir bakteri türüdür ve vücudumuz için her türlü yararı sağlamaktadır. Laktik asit bakterileri, laktozu (bir diğer deyişle süt şekerini) laktik aside dönüştürmektedir. Aslında bu bakteri türüne ismini veren de bu fermantasyon olayıdır. L. casei vücumuzdaki etkilerinin yanı sıra Çedar peyniri ve Sicilya yeşil zeytini gibi bazı yiyeceklerde de bu olayı gerçekleştirmektedir. Bu nedenle de gıda endüstrisinde oldukça önem arz etmektedir.

Oksijenli ya da Oksijensiz

L. casei, özellikle ağız ve bağırsaklarımız başta olmak üzere vücudumuzun çeşitli yerlerinde bulunmaktadır. Bu nedenle, pH (asidiklik) olarak yüksek bir toleransa ve geniş bir sıcaklık aralığına sahiptir. Ancak ağzımız ve bağırsaklarımız arasında bulunan tek fark sıcaklık ve pH değildir. En büyük fark, ağzımız oksijenle doluyken (yani aerobik durumdayken) bağırsaklarımızda oksijen bulunmamasıdır (anaerobik durumda olmasıdır). L. casei fakültatif anaerobik bir organizmadır, yani oksijenli ya da oksijensiz bir şekilde hayatta kalabilmektedir. Bu sayede de L. casei anaerobik bağırsaklarda her türlü temel görevi yapabilmektedir.

Ekstra Direnç

L. casei‘nin yaptığı bir diğer şey de bağırsakların bağışıklık (immün) sistemini düzenlemektir. Bakteriler, vücudun bağışıklık tepkisini güçlendiren bağırsak lenf dokusunu uyardıkları bağırsak duvarına bağlanmaktadır. L. casei ayrıca yiyecek ve alan için onlarla yarışarak vücudun patojenlere karşı korunmasını sağlar. Ek olarak bakteriler, ürettikleri asitlerle pH’ı düşürmeyi başararak patojenlerin büyümesini de azaltmaktadır. Bunların yanı sıra bakteriyosinleri de üretmektedirler yani bir diğer deyişle patojenleri öldüren antimikrobiyal proteinleri sentezlemektedirler.

Biraz da Tatlı

L. casei, bağırsaklarımızda kilit rolde görev almasının yanı sıra ağzımızda amilaz enzimi üreten başka bir laktik asit bakterisinin yani L. acidophilus‘un büyümesini de tamamlamaktadır. Amilaz enzimi de bilindiği üzere tükürüğümüzün bir parçasını oluşturmakta ve nişastanın şekere dönüşmesini sağlamaktadır. İşte bu nedenle pirinç veya patates gibi çok fazla nişasta içeren ama buna rağmen az şeker içeren yiyeceklerin çiğnenmesi sırasında bazen biraz daha tatlı bir tat ağzımıza gelir.

Probiyotikler

L. casei sağlık için çok önemli olması nedeniyle probiyotik olarak da kullanılmaktadır. Probiyotikler bilindiği üzere yeterli miktarda alındığında sağlık üzerinde yararlı etkileri olabilen mikroplardır. Sonuç olarak yapılan örnek araştırmaların neticesinde, bir probiyotik olarak L. casei‘nin bağırsak enfeksiyonu olasılığını azaltabileceği ve bağırsak hareketini iyileştirebileceği gösterilmektedir.

Kaynak: https://www.micropia.nl/en/discover/microbiology/lactobacillus-casei/?__cat=i-p

Görsel Kaynak: https://microbz.co.uk/lactobacillus-casei/

Editör: Ahmet Alperen CANBOLAT

Ne düşünüyorsunuz?

4 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir