in , ,

Köpeklerde Yağ ve Ter Bezleri Adenokarsinomu Nedir?

Köpeklerde Yağ ve Ter Bezleri Adenokarsinomu: Tanım, Belirtiler, Nedenler, Tanı, Tedavi, Yaşam ve Yönetim

İçindekiler

Tanım

Köpeklerde iki tür ter bezi bulunur: apokrin ve ekrin.

  • Apokrin Ter Bezi: Köpeğin vücudunda saç foliküllerinin kökünde bulunur. Her ne kadar bir ter bezi olsa da aslında ter üretmez. Onun yerine köpeklerin birbirlerini kokularıyla tanımasına yardımcı olan feromonlarla yüklü bir sıvı üretir.
  • Ekrin (ya da merokrin) Ter Bezi: Bunlar insanlarda şeffaf, kokusuz sıvı üreten ve vücudun soğumasına yardımcı olan ter bezlerine benzer. Köpeklerde bu bezler pati kısmındadır yani köpekler patilerinden terlerler. Ancak terleme, köpekler için bir soğuma yöntemi değildir ve köpekler insanlardakinden daha az ekrin bezine sahiptirler.

Ek olarak, köpekler yağ bezi denen ve tüy foliküllerinin yanında yer alan başka bir cilt bezine daha sahiptir. Yağ bezleri sebum adı verilen ve köpeğin cilt ve kürkünü nemlendiren ve koruyan yağlı bir sıvı üretir.

Adenokarsinom, ter bezleri ve yağ bezleri dahil olmak üzere köpeğin cildinde ortaya çıkan kötü huylu bir tümör türüdür. Patilerde bulunan ekrin bezlerinde adenokarsinom oldukça nadir görülür. Bu tümörün büyük çoğunluğu ciltte ortaya çıkar.

Köpeklerde adenokarsinom kabarmış ve düzensiz bir şekilde görülür ama cilt ülseri ya da yara gibi de görünebilir. Vücutta herhangi bir yerde görülebilirler ancak çoğunlukla bacakların vücutla ve kasık bölgesiyle buluştuğu “koltuk altında” bulunur. Melez köpeklerde yaygın olmakla birlikte Alman kurdu ve Norveç av köpekleri gibi büyük ırklarlarda da görülür.

Belirtiler

Ter ve yağ bezi adenokarsinomunun en bilinen semptomu ciltte ortaya çıkan ve hızla gelişip büyüyen bir şişlik ya da kitledir. Bu kitleler genelde düzensiz bir şekle sahiptir ve serttir. Köpeğinizin cildiyle aynı renkte ya da farklı bir renkte olabilirler. Dokunulduğunda acı vermezler ama bazen kanayabilir ya da sızdırabilirler. 

Nedenler

Bunun henüz bilinen bir nedeni yok. Ancak çoğunlukla yaşlı hayvanlarda ve adenorkarsinoma yatkınlık gösteren türlerde ortaya çıkarlar.

Tanı

Eğer veterineriniz cilt adenokarsinomundan şüpheleniyorsa bir muayene gerçekleştirecektir. Bu muayene köpeğin geçmiş sağlık kayıtlarını incelemek ve sizin fark ettiğiniz semptomları (yutkunurken ya da yemek yerken zorlanma, kötü nefes kokusu vs.) öğrenmeyi içerir.

İnce İğne Biyopsisi

Veterineriniz tümör hücrelerini toplamak ve bir mikroskop altında incelemek için bu yöntemi kullanabilir. Bu test sırasında veteriner küçük hücre örnekleri toplamak için çok ince bir iğneyi tümöre sokacaktır. Bu hücrelerin kanserli olup olmadığına karar vermek için mikroskop altında bir inceleme yapacaktır.

Cerrahi Biyopsi

Veterineriniz tümörün tümünü ya da bir parçasını almak için cerrahi biyopsi uygulayabilir. Alınan doku tümörün adenokarsinom olup olmadığını incelemesi için bir patoloji uzmanına gönderilir.

Tedaviler

Cerrahi Prosedür

Cilt adenokarsinomunun en yaygın tedavi yöntemi ameliyatla alınmasıdır.

Kemoterapi

Eğer veterineriniz tümörün hepsini almayı başaramadıysa ya da kanser köpeğinizin lenf düğümlerine yayıldıysa (metastaz da denir) kemoterapi önerilen bir yöntem olabilir.

Radyasyon Terapisi 

Cilt adekarsinomunu tedavi etmek için radyasyon terapisi de önerilebilir.

Yaşam ve Yönetim

Ameliyattan sonra veterineriniz ağrıları azaltmak ve iltihabı önlemek için ilaç ve antibiyotik verebilir. Ayrıca köpeğinizi kontrol amacıyla veterinere götürmeniz gerekebilir.

Adenokarsinomlu Köpeklerde Hayatta Kalma Oranı Nedir?

Kanser vücudun diğer bölgelerine yayılmadan ter ve yağ bezleri alınırsa köpeğiniz tamamen iyileşebilir. Nadir durumlarda, adenokarsinom vücudun yakın bölgelerine ya da daha büyük bölgelere yayılabilir.

Kaynak: https://www.petmd.com/dog/conditions/cancer/c_multi_adenocarcinoma_skin

Görsel Kaynak: https://link.springer.com/article/10.1007/s00580-010-1146-7

Editör: Selin Su GÜNDÜZ

Ne düşünüyorsunuz?

3 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir