in , ,

Köpeklerde Kürtaj Nedir?

Köpek Sağlığı ve Kürtaj

İçindekiler

Evcil Hayvan Sahipleri Neden Hayvanlarını Kürtaj Yaptırmak İster?

Evcil hayvan sahibi olan kişilerin evcil hayvanlarının hamile kalmasını engellemek istemelerinin birçok nedeni vardır.

Bu yaygın bir sorundur. Köpeğiniz hamile ise, gebeliği güvenli bir şekilde sonlandırmanın birçok yolu vardır. Köpeğinizin hamileliğini sonlandırmayı düşünüyorsanız, kapsamlı bir risk ve yan etki değerlendirmesi yapılabilmesi için öncelikle bir tıp uzmanından tavsiye ve yardım almanız önerilir.

Diğer yandan, çeşitli tıbbi sebeplerden ötürü, köpeklerin kendiliğinden düşük veya düşük yapma olasılığını belirlemek önemlidir. Her iki durum da burada tartışılacaktır.

Belirtiler ve Tipler

Köpeğiniz kendi başına düşük yaptıysa eğer, fark edebileceğiniz en belirgin şey anormal vajinal kanamadır; bazen ise dışarı atılmış bir fetüs görebilirsiniz. Spontan abortosun en yaygın nedenlerinden biri hormonal bozukluklardan kaynaklanan cenin ölümüdür.

Planlanmış kürtajın ardında görülen en sık belirti kanamadır.  Her hangi bir yan etkinin oluşması ya da sağlık açısından ciddi bir problemin erken tespiti için köpeğinizin yakından gözlemlenmesi önemlidir.

Teşhis

Bir ultrason makinası ile bir köpeğin hamile olduğunu ya da olmadığını tespit edebilirsiniz. Tıbbi kürtaj yaptırmadan önce bir çok sağlık hizmeti veren klinik ilk önce fetüsün ultroson sonuçlarını istemektedir. Doppler tipi cihazlar eğer hamilelik yeterince uzunsa fetüsün kalp atışını duymak için de kullanılabilmektedir.

Tedavi

İstenmeyen bir hamileliği önlemek ya da olma ihtimali olan bir hamileliği önlemek amacıyla bazı tıbbi yöntemler arayan hayvan sahiplerinin dikkate alması gereken farklı yöntemler vardır. Köpeklerde üremeyi kalıcı olarak engellemek için en iyi yöntem kısırlaştırmadır. Gebeliğin sonlandırılması için kullanılan en yaygın yöntemler ise bunlardır:

  • Enjekte Edilebilir Östrojenler: Bir tıp uzmanı tarafından hamileliği önlemek için bu yöntem uygulayabilir. Etkili olması için östrojen çoğalmaya başladıktan hemen sonra enjekte edilmelidir. Bununla beraber, kemik iliği baskılanması ve pyometra (yani rahim enfeksiyonu) dahil olmakla beraber dikkate alınması gereken bazı potansiyel yan etkilere sahiptir.
  • Oral östrojenler: Etkisiz oldukları ve hayvanlarda pyometra neden olabileceği için bunların kullanılması tavsiye edilmez.
  • Prostaglandin F2 Alfa: Bu hormon  bir sağlık uzmanı tarafından incelendiğinde evcil hayvanlar için güvenli ve doğal bir kürtaja neden olan bir hormon olarak belirlenmiştir. bazı yan etkileri varsa bile genellikle hafiftir. İlacın bilinen bazı yan etkileri nefes nefese kalma, titreme, mide bulantısı ve ishaldir.
  • Deksametazon: Bu yöntemde  evcil hayvanlar için kürtaj yaptırmak için uygun bir seçenektir. Enjeksiyonu genellikle nefes nefese kalma, aşırı içme (polidispi) ve aşırı  idrara çıkma (poliüri) gibi yan etkiler takip eder.

Yaşam ve Yönetim

Bu yöntem hakkındaki çeşitli efsanelere rağmen, postkoital duşların evcil hayvanlarda istenmeyen bir gebeliği etkili bir şekilde sonlandırmadığını söylemek büyük bir öneme sahiptir. Hem planlı hem de kendiliğinden kürtajı takiben, büyük bir rahatsızlık veya biraz vajinal kanama ya da anormal bir akıntı olabilir. Evcil hayvan sahipleri, sonuç olarak daha ciddi sorunların ortaya çıkmasını engellemek için hayvanlarının davranışlarını dikkatli bir şekilde incelemelidir.

Kaynak: https://www.petmd.com/dog/conditions/reproductive/c_dg_abortion_termination_of_pregnancy

Görsel Kaynak: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322868

Editör: Seray YETKİN

Ne düşünüyorsunuz?

3 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir