in

Kafes Korneal Distrofi Tip II

Kafes Korneal Distrofi Tip II: Tanım, Sıklık, Nedenler, Kalıtım Modeli ve Hastalığın Diğer İsimleri

İçindekiler

Tanım

Kafes korneal distrofi tip II, dokulardaki hücreleri birbirinden ayıran ve dokuya destek sağlayan bazal membran ve kan damar duvarlarında; amiloid adlı proteinin kümeler şeklinde birikmesiyle karakterize edilen bir bozukluktur. Bu birikintiler; göz, sinirler ve ciltte yaşla birlikte gelişen belirti ve semptomlara yol açar.

Gözün şeffaf dış katmanı olan korneada amiloid birikmesi (kafes korneal distrofisi), genellikle bu hastalığın en erken ortaya çıkan belirtisidir ve 20’li yaşlarda oluşur. Bu amiloid birikintiler, korneanın stromal katmanında, kafes modeli oluşturacak dallanan lifler şeklinde oluşur ve korneayı bulandırarak görme bozukluğuna sebep olur. Bunun dışında, bazı hastalarda korneanın bazı katmanlarının ayrılmasından kaynaklanan kornea erozyonları olabilir. Kornea erozyonları parlak ışığa hassasiyete (fotofobi) ve ağrıya sebep olmaktadır. Amiloid birikintileri ve kornea erozyonları iki taraflıdır; yani iki gözü de etkiler.

Kafes korneal distrofi tip II ilerledikçe kırklı yaşlarındaki hastaların sinirleri semptomlara dahil olmaya başlar. Amilod birikintilerinin kraniyal sinirleri (baş ve yüz sinirleri) bozarak; yüz felcine, yüzde duyu azalmasına (yüz hipoestezi), konuma, yutma ve çiğneme güçlüğüne yol açabilir. Beyni ve omuriliği, kaslara ve duyu hücrelerine bağlayan sinirlerde meydana gelen işlevsel bozukluklar, uzuvlarda güçsüzlük ve hissizliğe (periferik nöropati) sebep olabilir. Periferik nöropati, genellikle kollarda ve alt bacakta kas zayıflığına, hantallığa sebep olur.

Kafes korneal distrofi tip II hastalarında kırklı yaşlardan itibaren cilt problemleri de ortaya çıkabilir. Kafa derisi ve alında sarkık ve kalın deri ile karakterize kutis laksa adlı durum ortaya çıkabilir. Yüzdeki gevşek, elastik olmayan deri ve yüz felci sebebiyle hastalarda sürekli üzgün bir yüz ifadesi gözlemlenebilir.

Sıklık

Kafes korneal distrofi tip II yaygınlığı bilinmeyen nadir bir bozukluktur. İlk olarak Finlandiya’da görülmüştür ve orada diğer popülasyonlarda olduğundan daha yaygındır.

Nedenler

Kafes korneal distrofi tip II, gelsolin adlı proteinin üretimi için gerekli talimatları sağlayan GSN geni mutasyonlardan kaynaklanır. Gelsolin proteini, hücre iskeleti oluşumunun düzenlenmesinde görev alır. Kafes korneal distrofi tip II’ye yol açan mutasyonlar bu proteindeki tek bir amino asidi değiştirerek anormal bir gelsolin protein fragmanına sebep olur. Bu protein fragmanları bir araya gelerek amiloid birikintileri oluşturur ve bozukluğa yol açar.

Kalıtım Modeli

Kafes korneal distrofi tip II, otozomal baskın modelde kalıtsaldır. Her hücrede mutasyonlu genin bir kopyasının bulunması bozukluğa yol açmak için yeterlidir. Genin bir kopyasında mutasyon olması hastalığa yol açarken; iki kopyasının da mutasyonlu olması daha ağır semptomlara sebep olur.

Bu Hastalığın Diğer İsimleri

  • Kafes korneal distrofili amiloid kranial nöropati
  • Mutant gelsolin kaynaklı amiloidoz
  • Amiloidoz V
  • Amiloidoz, Fin tipi
  • Amiloidoz, Meretoja tipi
  • Ailesel amiloid polinöropati tip IV
  • Ailesel amiloidoz, Fin tipi
  • Gelsolin ile ilişkili amiloidoz
  • Kymenlaakso sendromu
  • Kafes kornea distrofisi, gelsolin tipi
  • Meretoja sendromu

Kaynak: https://medlineplus.gov/genetics/condition/lattice-corneal-dystrophy-type-ii/

Görsel Kaynak: https://webeye.ophth.uiowa.edu/eyeforum/atlas/pages/Avellino-dystrophy/index.htm

Editör: Ahmet Alperen CANBOLAT

Ne düşünüyorsunuz?

3 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir