in

Bulunan Bir Kafatası Fosili İlk Yürüyen Atamız Olabilir Mi?

Bulunan Bir Kafatası Fosili İlk Yürüyen Atamız Olabilir Mi? Sorusuna Yanıt Arayan Çalışma Nature’de Yayınlandı…

Tanım

Yirmi yıl önce bilim insanları, 7 milyon yıllık bir kafatası buldular ve bu yaratığın bizim ayakta dik duran ilk atamız olduğu sonucuna vardılar. Herkes ikna olmamıştı. Şu anda ise araştırmacılar daha fazla kanıtla geri döndüler ve bunların durumu kuvvetlendirdiğini söylüyorlar.

Yeni çalışmalarının sonuçlarını yayınladılar. Çalışmalarında Afrika’da bulunan kafatası yakınlarındaki kol ve bacak fosilleri analiz edildi ve dört ayak yerine iki ayak üzerinde yürüme işaretleri arandı. İlk insanlar dik yürümeye başladığında, bu maymunlardan ayrılmamıza önemli bir anı işaret etti.

Nature dergisindeki makalede, araştırmacılar yaratığı yine evrimsel bölünmenin insan tarafına konumlandırdı. Sahelanthropus tchadensis adına sahip fosil türünün hala ağaçlara tırmanabilme yeteneğine sahip olduğu zamanlarda dik yürüdüğünü rapor ettiler.

Türün yaklaşık 7 milyon yıl öncesine tarihlenmesi, onu açık ara bilinen en eski insan atası yapıyor. Bu, bilinen diğer homininlerden yaklaşık bir milyon yıl daha yaşlı.

Ancak fosillerin ilk kez 2001 yılında Çad’da ortaya çıkarılmasından bu yana şiddetli bir tartışma konusu oldu.

Araştırmacılar (ayrıca Fransadaki Poitiers Üniversitesinden bilim insanları öncülüğünde) ilk olarak fosil yaratığın kafatasına, dişlerine ve çenesine baktılar. Omuriliğin beyne bağlandığı kafatasındaki deliğin konumuna göre, Yaratığın iki ayağı üzerinde yürümüş olması ve başını dik tutması gerektiğine dair tartıştılar.

Diğer uzmanlar, erken kanıtlar tarafından meyilde bulunmadılar.

En son çalışma, ilk başta S. tchadensis ile bağlantılı olmayan ve yıllarca çalışılmayan bir uyluk kemiğini içeriyor. Fransa üniversitesinden diğer araştırmacılar kemiği laboratuvarın koleksiyonunda buldular ve muhtemelen bu fosil türüne ait olabileceğini fark ettiler.

Kemikler diğer türlerle karşılaştırılınca, çalışmaya göre uyluk kemiği, dik yürüyen insanlarda, eklemden yürüyen maymunlara kıyasla daha uyumlu olduğu görüldü.

Ortak yazar Franck Guy bir basın açıklamasında analizleri hakkında “Tek bir özellik modeli yok. Sadece tam bir özellik modeli var” dedi.

Hala, türler üzerine olan tartışmanın devam etmesi olasılık dahilindedir.

New York’taki Amerika Doğal Tarih müzesinde bir bilim insanı olan Ashley Hammond, yaratığın evrim ağacındaki yerini bulmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var diyor.

Hammond, “Henüz tam olarak ikna olmadım. Fakat bu hala bir maymun fosili olabilir.” Dedi.

Fransa üniversitesindeki bir diğer araştırmacı Roberto Macchiarelli, daha önce uyluk kemiğini incelemiş ve bu türün muhtemelen bir maymun olduğunu belirlemişti. Macchiarelli yeni araştırmaya bakarak, bu türün hominin olduğuna hala inanmadığını, belki bazen iki ayak üzerinde yürümüş olabileceğini söyledi.

Smithsonian’ın İnsan Kökenleri Programı’nın yöneticisi Rick Potts, uyluk kemiğinin türleri, olası bir erken insan atası olarak “daha iyi bir temele” koyduğunu söyledi. Ancak gerçek kanıt, sahada yaygın olarak kullanılan bir söze dayanıyor:

“Bana daha fazla fosil göster.”

Kaynak: https://phys.org/news/2022-08-fossil-boost-case-earliest-ancestor.html

Görsel Kaynak: https://scx2.b-cdn.net/gfx/news/hires/2022/our-first-steps-fossil-1.jpg

Editör: Meryem GÖKOĞLU

Ne düşünüyorsunuz?

3 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir