in

EntellektüelEntellektüel ÇalışkanÇalışkan HavalıHavalı Sevgi DoluSevgi Dolu

İlk İnsanların Enerji Stratejilerinin Gelişimi

İlk İnsanlar Enerji Verimliliğine Adapte Olarak Değil, Enerji Edinme Oranını Artırarak Enerji Stoğu Elde Ettiler…

İçindekiler

Giriş

ABD’deki birden fazla kurum, Fransa Toulouse’daki Modern Araştırma Enstitüsü ve Almanya’daki Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü gibi birden fazla kurumun bağlantılı araştırmacı ekibi, ilk insanların adaptif stratejilerden yararlanarak değil, enerji edinme oranlarını arttırarak enerji stoğu elde ettiğini gösteren kanıtlar buldu. İlk insanlarda enerji tüketimine karşın enerji alınımı stratejisine ilişkin çalışmalarını Science dergisinde anlatıyorlar.

Evrimsel Süreç

Evrimsel Antropolojide bu yeni yayınlanan bu çalışmada Araştırmacılar, Uzun zaman önce İnsanların diğer büyük Maymunlardan önemli şekilde ayrıldığını kaydetmiş oldu. Bunun nasıl olduğunu merak ettiler ve enerji alımına ile tüketimi arasında kurulan sistemin nasıl olduğu ile ilgili kanıtlar sunacağını düşündüler. Enerji  alım ve stoklama stratejilerini incelemeye karar verdiler.

İnsanlar ve evrimsel yakınsak diğer hayvanlar, enerji alımı için belirli miktarda iş (enerji harcama) yapmak zorundadır. Örneğin muz almak için ağaca tırmanmak en basit işlerden birisidir. Bir ağaca tırmanmak için harcanması gereken enerji miktarı ile bir muz yemenin kazandırdığı enerji dinamiğine baktığımızda bir muz almak bir muz yemenin potansiyel faydasından çok daha fazladır. Fakat tek bir kişi eğer birden fazla muz alırsa, toplam enerji alımı tek seferde bir ağaca tırmanma işini yaparken harcadığı enerji miktarını geçebilir. 

İki İnsan Grubu: Bolivya Yağmur Ormanları ve Tanzanya

Araştırmacılar, enerji alımının ve harcamasının evolüsyona nasıl etki ettiği ve modern insan özelliklerine nasıl yol açmış olabileceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için iki grup modern insan üzerinde de araştırma yaptılar. Bu gruplar: Bolivya yağmur ormanlarında toplayıcılık-bahçecilik yaparak yaşayan ve Tanzanya’daki avcı toplayıcılar.

Bu iki grubun her ikisinin de modern büyük maymunlara kıyasla geçim için daha fazla enerji harcadıklarını ancak aynı zamanda enerji verimliliği de elde ettiklerini buldular. İki ayaklı olmanın ve alet kullanma becerisinin yiyecek elde etmek için harcanan enerji miktarını azalttığı bilinmesine rağmen enerji konusunda maliyet ekonomisine sahip değiller ve verimsiz oldukları sonucuna vardılar. Bu verimsizliğin insanların büyük maymunlardan çok daha yüksek oranda daha fazla yiyecek elde edilmesiydi.  Araştırmacılar bu fazla yiyecek elde etmenin, insanların maliyet konusunda ekonomik olmadığı, bunun yerine büyük verimsizliğe yol açan sistemsel olarak yüksek girdili-çıktılı yollarla yaşayan yaratıklar olduğunu gösterdiğini öne sürüyorlar.

Sonuç

Büyük maymunlardan bu şekilde ayrılmanın, ilk insanların çok fazla yiyecek üretimine/stoklamasına yol açtığını ve İlk insanların bu durumunda sosyalleşme gibi başka durumların gelişiminin  olmasının önünü açtığını öne sürüyorlar. Ayrıca, ilk insanın bu tür sosyalleşmesinin, yiyecek elde etmeyle ilgili örgütsel faaliyetlerle birleştiğinde, daha büyük beyinlerin ve oradan da diğer benzersiz insan özelliklerinin gelişmesine yol açtığını öne sürüyorlar.

Kaynak: https://phys.org/news/2021-12-early-humans-gained-energy-acquisition.html

Görsel Kaynak: https://i.pinimg.com/originals/ef/c6/ce/efc6ceae9e24174319601b235a324bd4.jpg

Editör: Ecem Bolat

Ne düşünüyorsunuz?

20 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir