in

Fosiller Nedir?

Fosiller Hakkında Bilgiler

Tanım

Bir fosil, geçmiş bir yaşamın herhangi bir izidir. En belirgin fosiller; kabuklar, kemikler ve dişler gibi vücut parçalarıdır, ancak başkaları da vardır:

  • İz Bırakan Fosiller: Canlının yuvası, canlının ayak izi gibi kalıntılar veya fosilleşmiş canlının aktivitesinin buluntularıdır.
  • Kimyasal Fosiller: Fosil canlıyı oluşturan organik kimyasallardır.

Fosilleşme olayı pek mümkün değildir. Bazı türlerde diğerler türlere kıyasla daha olasıdır ve bir organizmanın bazı bölgelerinde diğer kısımlarına oranla fosilleşme daha mümkündür. Tortuya gömüldükten ve kalıntı olduktan sonra, fosiller belli bir süre içinde yavaş yavaş dönüşürler, ancak dönüştürülmüş kalıntılar korundukları sürece bize orijinal yaşam biçimi hakkında (uzman yorumuna göre) hala çok şey söyler. Fosillerin incelenmesine paleontoloji, fosillerin biyolojik incelenmesine ise paleobiyoloji denir.

Paleontolog Simon Conway Morris, fosillerin nasıl meydana geldiğini ve hangi türlerdeki fosilleşmenin en yüksek olduğunu açıklar.

Yukardaki görüntü bir iz fosili göstermektedir: decapod Mecochirus longimanatus, bir fırtına sırasında bir lagünün zorlu koşuları ortasında kaldı, birkaç adım sonra battı ve öldü.

Kaynak: https://www.blackwellpublishing.com/ridley/a-z/Fossils.asp

Görsel Kaynak: https://www.blackwellpublishing.com/ridley/images/fossil.jpg

Editör: Ecem Bolat

Ne düşünüyorsunuz?

5 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir