in

ŞaşkınŞaşkın

Berlin Hastası

HIV Tedavisi Gören İlk İnsan Timothy Ray Brown

Giriş

Dünyada HIV tedavisi gören ilk insan, Timothy Ray Brown’dı. 1995’te Berlin’de üniversiteye devam ederken Brown’a, HIV pozitif teşhisi konuldu. Düşük dozda Zidovudin (AZT) almaya başladı, ancak ertesi yıl Proteaz İnhibitörleri piyasaya çıktı ve o zamanlar HIV bulaşmış birçok insan gibi o da oldukça normal bir yaşam sürdü ve neredeyse normal bir yaşam beklentisi vardı.

Bu süreç, 10 yıl boyunca devam etti. New York’ta bir düğüne katıldıktan ve tüm zaman boyunca bitkin hissettikten sonra Berlin’e geri dönmüş, işe gitmek için yaklaşık 10 mil bisikletini sürmüş ve geldiğinde kendini bitkin hissetmişti. Ertesi gün için HIV doktorundan bir randevu almıştı. Oraya gittiğinde, kansızlığının olduğunu öğrenmişti yani alyuvar sayısı çok düşük demektir.

Timothy’e haftanın geri kalanında Kırmızı Kan Hücresi Nakli yapıldı ve sonra durumu çözülmeyince onu Onkolog’a yönlendirmişler ve doktorda ilk başta ciddi bir şeyi olmadığını düşündüğünü belirtmiş. Ardından Timothy’e çok acı verici bir Kemik İliği Biyopsisi yapılmıştı. Daha sonra doktor Timothy’e, Akut Miyeloid Lösemi (AML) olduğunu ve bir hastanede tedavi görmesi gerektiğini söylemişti.

Üçüncü Kemoterapi tedavisinden önce doktor, Kök Hücre Nakli’ne ihtiyaç duyması durumunda doku tipine uygun eşleşmeleri aramak için Kök Hücre Bağış Bankası’na göndermek üzere kanından bir örnek aldılar. Doktor, CD4 hücrelerinde onları HIV’e karşı neredeyse bağışıklık kazandıran CCR5 Delta 32 adlı bir mutasyona sahip bir donör arama fikrini vermişti. CCR5, HIV virüsünün hücreye girmesi için kapı görevi gören CD4 hücresinin yüzeyinde bulunan bir proteindir. Bu giriş yolunu alan ve CD4 hücreleri enfekte olmayan kişi, HIV kapmayacaktır.

Ekip, bu mutasyona sahip bir donör bulmuştu. Bağışçı, gerektiğinde bağış yapmayı kabul etmişti. Fakat kök hücre nakli için hayatta kalma oranı çok yüksek değildi, yaklaşık olarak yüzde elli yaşama şansı bulunmaktaydı. Bu yüzden ilk başta bu durumu reddetmişti. 2006’nın sonunda Lösemi tekrar nüksettiğinde hayatta kalmak için kök hücre nakline ihtiyacı olduğunu anlayıp, nakli 6 Şubat 2007’de yaptırdı.

Berlin Hastası: HIV Tedavisi Gören İlk İnsan Timothy Ray Brown
Berlin Hastası: HIV Tedavisi Gören İlk İnsan Timothy Ray Brown

Doktor kontrolünde, nakil gününde HIV ilacını almayı bırakmıştı. 3 ay sonra, artık kanında HIV bulunmamıştı. Yıl sonuna kadar işe ve spor salonuna geri dönebilmişti. Ne yazık ki Noel için Amerika Birleşik Devletleri’ne bir gezide olduğu bir sırada Zatürre teşhisi konuldu ve ardından Lösemi Hastalığı nüksetti. Berlin’deki doktorları, sonunda aynı donörü kullanarak ikinci bir organ nakline karar vermişlerdi.

Şubat 2008’de ikinci kez kök hücreleri almıştı. Fakat bu sefer iyileşme, iyi gitmemişti. Neredeyse kör ve felç olmuştu. Sonunda aşırı beyin hasarı olan hastalar için bir merkezde yürümeyi yeniden öğrendi. Yaklaşık 6 yıl sonra, neredeyse tamamen iyileşmişti. O sırada son derece hassas testlerle vücudunda HIV belirtileri için test edilmeye devam ediyorlardı. Timothy 2010’un sonunda ismini ve imajını medyaya duyurmaya karar verdi. Hayatını HIV için bir tedavi veya tedavi arayışına yönelik araştırmaları desteklemeye adamak istediği için bu röportajı yaptığını belirtti. Timothy Ray Brown, Lösemi bir savaşın ardından 30 Eylül 2020’de öldü.

Kaynaklar:

  1. Brown T. R. (2015). I am the Berlin patient: a personal reflection. AIDS research and human retroviruses31(1), 2–3. https://doi.org/10.1089/AID.2014.0224
  2. https://www.science.org/content/article/how-did-berlin-patient-rid-himself-hiv
  3. https://www.bbc.com/news/health-54355673

Görsel Kaynak: https://www.science.org/content/article/how-did-berlin-patient-rid-himself-hiv

Editör: Elif Berfin KORGAN

Ne düşünüyorsunuz?

5 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir