in

EntellektüelEntellektüel Sevgi DoluSevgi Dolu ÇalışkanÇalışkan ŞaşkınŞaşkın AğlamaklıAğlamaklı ÇılgıncaÇılgınca HavalıHavalı

HIV ve Gençler

HIV Sahibi Gençler, Hastalıklarını Paylaşmakta Neden Zorlanır?

İçindekiler

Bir Sırrı Birisine Söylemek Neden Zordur?

Hakkınızda bir arkadaşınızla paylaşmak istediğiniz bir şey olduğunu düşünün. Arkadaşınız ya da bir başkası yahut arkadaşınızın yardımını istediğiniz bir şey hakkında hissettiğiniz şey olabilir. Sorun, arkadaşlarınızın nasıl tepki vereceğini bilmemenizdir. Senin hakkında farklı düşünecekler mi? Seninle dalga mı geçecekler, yoksa başka birine söylediğiniz sırrı söyleyecekler mi? Onlara daha önce söylemediğiniz için rahatsız olacaklar mı? Arkadaşınıza söylemeniz gerekmediğini biliyorsunuz, bu yüzden belki sadece bir süre beklemek en iyisidir. Ya da belki de hiç kimseye söylememek en iyisidir. HIVli gençler diğer insanlara durumlarını anlatmaktan sık sık böyle hissederler.

HIV Nedir?

HIV, bağışıklık sistemine saldırarak, kişinin enfeksiyonlarla ve hastalıklarla mücadele yeteneğini zayıflatan bir virüstür. Dünyada, çoğunlukla Afrika’da olmak üzere HIV ile yaşayan yaklaşık 37 milyon insan var. HIV, insanlar seks yaparken, kanda ve anne sütünde değiştirilen vücut sıvılarında bulunabilir.

HIV enfeksiyonunun erken belirtileri bazen grip benzeri semptomları içerir, ancak herkes hemen semptomları yaşamayacaktır. Kilo kaybı, tekrarlayan ishal, gece terlemesi, cilt problemleri ve enfeksiyonlar gibi diğer HIV enfeksiyonu semptomlarının görülmesi yıllar alabilir. HIV tedavi edilemez, ancak kontrol altına alabilmek için uygulanan tedaviler vardır. Tedavi, antiretroviral tedavi olarak bilinen ilaçları içerir. Bu ilaçlar virüsü kontrol eder ve hiç kimsenin HIV olduğunu söyleyemeden insanların sağlıklı kalmasına yardımcı olur. İlaçlar reçete edildiği gibi alınırsa, HIV ile yaşayan insanlar, normal yaşam beklentisine sahip olabilirler. Bu, herkesle aynı süre boyunca yaşamayı bekleyebilecekleri anlamına gelir.

Hıv ve Gençler - HIV semptomlarının grafik listesi: Ateş, HIV Belirtileri ve Testi, Üşüme, Döküntü, Gece terlemeleri, Kas ağrıları, Boğaz ağrısı, Yorgunluk, Şişmiş lenf düğümleri ve Ağız ülserleri.
Görsel: CDC

Nasıl Bulaşır?

HIV insanlar arasında çeşitli yollarla bulaşabilir:

  • Cinsel yolla
  • Hamilelik, doğum ve emzirme döneminde
  • Enfekte iğneleri paylaşma
  • Kan nakilleri

Kazanılmış HIV

HIV anneden çocuğa bulaşırsa (hamilelik, doğum veya emzirme sırasında) bu duruma dikey bulaşma veya perinatal olarak edinilmiş HIV denir. 15 yaşın altındaki HIV bulaşmış yaklaşık iki milyon çocuğun çoğu da dahil olmak üzere perinatal olarak HIV almış çok sayıda genç vardır. Bu grup, günlük olarak alınması gerekenler de dahil olmak üzere HIV ile karşılaşan herkesin karşılaştığı aynı zorluklarla karşı karşıyadırlar. Onlar, yaşayabilmek için ilaç alırlar ve düzenli olarak kliniklere veya hastanelere giderler. Yaşamları süresince, kendi sağlıklarını yönetmeleri ve etrafındakileri HIV bulaşma olasılığından korumaları gerekecektir. Bununla birlikte, perinatal olarak edinilmiş HIV’si olan kişilerin ek bir zorluğu vardır, çünkü ilk cinsel ilişkilerinin genellikle damgalanmış cinsel yolla bulaşan bir hastalığı olduğunu bildiklerinde ortaya çıkacaktır. Stigmatize, birçok insan tarafından haksız yere utanılacak bir şey olarak düşünülmesi anlamına gelir.

HIV Paylaşımı

HIV’li tüm insanlar HIV durumlarını başkalarıyla paylaşma konusunda karar vermek zorundadır. Başkalarına HIV bulaşma hakkında bilgi vermek, daha fazla desteğe, HIV’i başkalarına geçirme şansının azalmasına ve HIV ilaçlarının öngörülen şekilde alınmasına yardımcı olabilir. İnsanlara HIV hakkında bilgi vermenin de riskli bir durum olabileceği hissedilebilir çünkü arkadaşın, aile üyesinin veya partnerin olumlu tepki vermemesi ihtimali vardır. Bazı insanlar, HIV’li insanlar hakkında olumsuz görüşlere sahiptirler. Bu nedenle de olumsuz reaksiyonlar sergilenebilir.

Perinatal HIV’li gençler büyüdükçe, HIV durumlarını ortaklarla ve diğerleriyle paylaşmak daha önemli hale gelir, çünkü bu bilgilerin paylaşılması samimiyet hissetmelerine (duygusal yakınlık) ve destek kazanmalarına yardımcı olabilir. Bununla birlikte, perinatal olarak edinilmiş HIV olan gençlerde HIV durumunu paylaşma oranları düşüktür. Özellikle ilişkilerde, reddedilme korkusu, paylaşım konusunda güven eksikliği ve anlatılan kişinin başkalarına anlatacağı endişeler nedeniyle paylaşım yapmaları zordur. Perinatal HIV’li gençlere özgü diğer bir konu, ebeveynlerin paylaşım konusundaki tutumudur. Bazı ebeveynler oğullarının veya kızlarının bu bilgileri başkalarıyla paylaşmasını istemeyebilir. Ayrıca, gençler başkalarına kendi HIV durumları hakkında bilgi vermenin ebeveynlerinin durumunu da ortaya çıkaracağından endişe duyabilirler.

Kaynaklar: 

  1. https://www.cdc.gov/hiv/basics/whatishiv.html
  2. https://www.hiv.gov/hiv-basics/overview/about-hiv-and-aids/what-are-hiv-and-aids#:~:text=HIV%20(human%20immunodeficiency%20virus)%20is,to%20other%20infections%20and%20diseases.
  3. https://www.plannedparenthood.org/learn/stds-hiv-safer-sex/hiv-aids
  4. https://kidshealth.org/en/kids/hiv.html

Görsel Kaynak: https://www.pryers.co.uk/high-profile-case-helps-raise-awareness-after-hiv-testing-week/

Editör: Züleyha Demirci

Ne düşünüyorsunuz?

10 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir