in

ÇalışkanÇalışkan EntellektüelEntellektüel HavalıHavalı Sevgi DoluSevgi Dolu ÇılgıncaÇılgınca

Kim Eric Drexler Kimdir?

Kim Eric Drexler Hayatı ve Nicesi…

İçindekiler

Tanım

Moleküler düzeyde mühendislik bilimi olarak kabul edilen nanoteknolojinin kurucularından biri olan K. Eric Drexler, başarılı bir mühendis ve önemli bir bilim insanıdır. Çalışma alanında en çok moleküler nanoteknoloji kavramının ortaya çıkışında ve bunun insanlar için faydalarını araştırmada rol oynamıştır.

Görsel

Hayatı ve İşi

Ünlü bilim insanımız 25 Nisan 1955 tarihinde dünyaya geldi. 1991 yılında Massachusetts Institute of Technology’de (MIT) doktora tezini yayınladı. Bir yıl sonra yayınlamış olduğu tezini “Nanosistemler: Moleküler Makine İmalatı ve Hesaplama” adında bir kitap haline getirdi. Kitapta moleküllerin ve atomların yerleştirilmesine rehberlik etmek amacıyla nano ölçekli (bir metrenin milyarda biri) mekanik ve robotik teknolojileri kullanarak ortaya nasıl ürünler çıkarabileceği ve moleküler imalatla ilgili konulara yer verilmiştir. Drexler’e Amerikan Yayıncılar Birliği tarafından 1992 yılında En İyi Bilgisayar Bilimi Kitabı ödülü verildi.

Herkes Drexler’i MIT’e sadık biri olarak tanımaktadır. Hatta bu kurumdan üç diploma almıştır. 1977 yılında Disiplinlerarası Bilimler alanında Lisans diplomasını aldı. Devamında 1979 yılında Astrouzay Mühendisliği alanında Yüksek Lisans diplomasını aldı. Eğitim hayatının devamında ise 1991 yılında MIT Media Lab himayesinde doktorasını aldı.

1970’li yıllarda Drexler’e “Büyümenin Sınırları” raporunda listelenmiş olan fikirler ilham verdi. 1972 tarihli olan bu listede nüfus artışına ve sınırlı kaynak arzına bakan fikirler listelenmişti. MIT’e girdiği ilk yıllarda Princeton Üniversitesi’nden fizikçi Dr. Gerard O’Neill ile bir araya geldi. Dr. Gerard O’Neill dünya dışı kaynaklar ve parçacık ivmeleri üzerine çalışmaları ile tanınan biriydi. Bu sebeple uzayda koloniler kavramları üzerine beraber çalıştılar.

1975 ve 1976’nın yaz aylarında Drexler NASA ile çalıştı. Çalıştığı süre zarfında uzay kolonileri hakkında kendini geliştirdi. Güneş yelkenlerini kullanma yeteneğini ortaya çıkarmak için mum gibi birkaç on nanometre kalınlığında devrim niteliğinde olan metal filmlerin yapımında yardımcı oldu. Aynı zamanda Drexler toplu sürücü modelleri tasarlamak ve Princeton’daki ilk üç uzay üretim konferansına makaleler sunmak ile de uğraşıyordu.

1977 ve 1979 Yılında Keith Hendon ile birlikte buhar gazı üretimi ve uzay radyatörleri üzerine ortak bir yazı yazdılar. Bu yazının patentini her ikisine de verdiler.

70’li yılların sonlarına doğru Drexler moleküler nanoteknoloji (MNT) üzerine çalışmalarını geliştirmeye başladı. Moleküler nanoteknoloji, moleküler ölçekte fonksiyonel veya mekanik makinelerin mühendisliği için kullanılan bir teknolojidir. Bu alanda Drexler, Richard Feynman’ın anlatmış olduğu bireysel atomun manipülasyonunu ele aldığı “Altta Çok Yer Var” adlı dersinden etkilenmiştir.

Drexler 1986 yılında “Yaratılış Motorları: Nanoteknolojinin Yaklaşan Çağı” isimli kitabını yazdı. Bu kitapta kendi kopyalarını oluşturma kapasitesine ve yeteneğine sahip nano ölçekli birleştiricilerin ve nesneleri atom atom oluşturabilen küçük makinelerin kullanımları detaylı şekilde anlatılıyor. Aynı zamanda moleküler nanoteknoloji hata verirse ne olacağını açıklamak için kullanmış olduğu “gri yapışkan” terimini buldu.

2013 yılında “Radikal Bolluk: Nanoteknolojide Bir Devrim Uygarlığı Nasıl Değiştirecek” adlı kitabını kaleme aldı. Bu kitabında ise atomik olarak hassas üretim sayesinde toplumların yakında insanların istediklerinden radikal olarak daha fazlasını ve daha az bir maliyetle üretme gücüne sahip olabileceğini öngördüğünü anlattı.

O dönemki eşi Christine Peterson, Öngörü Enstitüsü’nün kurulmasına destek oldu. Asıl amacı nanoteknolojinin nihai üretimine ve kullanımına yardımcı olmaktı. 2002 yılında 21 yıllık evliliklerini bitirdiler. Drexler 2005 yılında baş teknik danışman olarak moleküler mühendislik yazılımında uzmanlaşmış bir şirket olan Nanorex’e girdi. Aradan geçen bir sene sonra ise eski yatırımcısı Rosa Wang ile evlendi.

Tartışma

K. Eric Drexler’in moleküler nanoteknoloji (MNT) alanına ilgili olduğunu biliyoruz ama Nobel Ödülü olan Richard Smalley’in böyle düşünmediğini biliyoruz. O bu fikre inanmadı ve Drexler’i eleştirdi. 2001 tarihinde vermiş olduğu makalesinde MNT’nin mümkün olmamasının nedeninin “şişman parmaklar” olduğunu savundu. Devamında ise herkesin beklediği nano makinelerin, Drexler’in hayal ettiği montajcılara değil de kimyasal enzimlere benzemesi gerektiğini söyledi. Son olarak o zaman bile sadece su üzerinde çalışacaklarını söyleyerek bitirdi.

Bahsetme

Smalley bu fikre inanmamış olabilir ama dünyanın dört bir yanındaki bilim kurgu yazarları ve hayranları nanoteknoloji fikrini çok sevdiler. 1995 yılında toplumla alakalı yazılan bilim kurgu kitabı “The Diamond Age” bu durumun en güzel örneğidir.

Kapanış

Kim Eric Drexler günümüzde Los Altos, California’da yaşamına devam ediyor. Günümüz bilim insanları Nanoteknoloji alanındaki çalışmalarının üzerine koyarak çalışmalara devam etmektedirler.

Kaynak: https://www.famousscientists.org/k-eric-drexler/

Görsel Kaynak: https://www.fhi.ox.ac.uk/wp-content/uploads/2244.jpg

Editör: Doğa DEMİRBAŞ

Ne düşünüyorsunuz?

9 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir