in

BAP1 Tümör Yatkınlık Sendromu

BAP1 Tümör Yatkınlık Sendromu: Tanım, Sıklık, Nedenler, Kalıtım Modeli ve Hastalığın Diğer İsimleri

İçindekiler

Tanım

BAP1 tümör yatkınlığı sendromu çeşitli kanserli ve kanserli olmayan (iyi huylu) tümörlerin en yaygın olarak ciltte, gözlerde, böbreklerde ve iç organların göğüsünü , karnın ve dış yüzeyini (mezotelyum) kaplayan dokuda meydana gelen belirli tümör tiplerinin riskini artıran kalıtsal bir hastalıktır. Etkilenen insanlarda bir veya daha fazla tümör gelişebilir ve aynı ailenin etkilenen üyeleri farklı sahip olabilir.

Bazı insanlarda, BAP1 tümör yatkınlığı sendromu olan bazı kişiler, atipik spitz tümörler olarak bilinen ciltte büyümeler geliştirir. Bu sendromlu kişilerde bu tümörlerden birden fazlası olabilir ve  onlar düzinelerce olabilir. Atipik spitz tümörleri genellikle iyi huylu olarak kabul edilir, ancak kanserli olup olamayacağı belirsizdir. Yüz kanserleri ayrıca BAP1 tümör yatkınlığı sendromuyla ilişkili, kutanöz melanom ve bazal hücreli karsinom içerir.

Üveal melanom adı verilen bir göz kanseri türü, BAP1 tümör yatkınlığı sendromunda en sık görülen kanser türüdür. Üveal melanom genellikle hiçbir belirtiye sebep olmasa da kanserli bazı kişilerde bulanık görme, küçük hareketli noktalar veya görmelerinde ışık parlamaları, baş ağrıları gibi etkileri olabilir.

BAP1 tümör yatkınlığı sendromu olan kişilerde malign mezotelyoma gelişme riski vardır. BAP1 tümör yatkınlık sendromu ile ilişkilendirildiğinde, malign mezotelyoma en sık karnı kaplayan ve karın organlarını kaplayan zarda ortaya çıkar. Daha az yaygın yaygın olarak akciğerlerin dış kaplamasında görülür.

Bir başka kanser türü de temiz hücreli renal hücreli karsinom adı verilen böbrek kanseridir. Araştırmacılar hala diğer kanser türlerinin BAP1  tümör yatkınlık sendromuyla bağlantılı olup olmadığını anlayamamaktadırlar.

BAP1 tümör yatkınlık sendromu olan kişilerde kanserler daha genç yaşta ortaya çıkma eğilimindedir ve genellikle genel popülasyondaki kanserlerden daha agresiftir. BAP1 tümör yatkınlık sendromuyla ilişkili olan kanserlerin vücudun diğer bölgelerine yayılma (metostaz yapma) eğilimi daha yüksektir. Bu sendromdan etkilenen kişilerin hayatta kalma süresi genellikle bu kanserlerden birine sahip diğer insanlardan daha kısadır. Ancak, BAP1 tümör yatkınlık sendromunun bir parçası olarak malign meztelyomalı bireyler, sendromu olmayan kansere sahip olanlardan daha uzun süre hayatta kalabilirler.

Sıklık

BAP1 tümör yatkınlığı sendromu nadir görülen bir durumdur; yayılma hızı bilinmemektedir. Bu durumu olan 70’ten fazla aile tıbbi literatürde tanımlanmıştır.

Nedenler

BAP1 tümör yatkınlığı sendromunun sebebi BAP1 genindeki mutasyondur. BAP1 proteinin tümörü baskılıyor, bu da hücrelerin çok hızlı ya da kontrolsüz bir şekilde büyümesini ve bölünmesini önlemeye yardımcı olduğu anlamına gelir. İşlevi, proteinin aktivitesini ve diğer proteinlerle etkileşimlerini etkileyebilen belirli proteinlerden( deubiquitünation) ubiquitin adı verilen molekülleri çıkarmaktır. BAP1, ubiquitin’i kaldırarak çeşitli hücresel süreçleri düzenlemeye yardımcı olur. BAP1 proteinin hücre büyümesi ve bölünmesi hücre ölümü, hasarlı DNA’nın onarılması ve gen aktivitesinin kontrolünde rol oynadığı düşünülmektedir.

BAP1 genindeki mutasyonlar, normal şekilde işlev görmeyen ve erken parçalanabilecek değiştirilmiş bir proteinin üretimine yol açar. Vücudun tüm hücrelerinde bulunan genin bir kopyasındaki kalıtsal mutasyona ek olarak ikinci, kalıtsal olmayan bir mutasyon genellikle tümöre yol açan hücrelerde genin normal kopyasında meydana gelir. Birlikte geri hattı ve somatik mutasyonlar, tümör hücrelerinde BAP1 protein fonksiyonunun tamamen kaybına neden olur. Bu proteinin işlevinin yetersiz olması, ubiquitinin belirli proteinlerden uzaklaştırılması muhtemelen bozar. BAP1 fonksiyonunun kaybının BAP1 tümör yatkınlığı sendromuna nasıl yol açtığı tam olarak belirsiz olsa da araştırmacılar, normalde BAP1 deubiquitination tarafından düzenlenen proteinlerin değişen aktivitesinin hücre çoğalmasını veya hayatta kalmayı teşvik edebileceğini ve tümör oluşumuna neden olabileceğini tahmin ediyor.

Araştırmalar, çevresel ve yaşam tarzı faktörlerinin BAP1 tümör yatkınlığı sendromu olan bireylerde hangi tümör tiplerinin geliştiğini tespit etmeye yardımcı olduğunu göstermektedir.

Örneğin, asbeste maruz kalmak muhtemelen malign mezotelyoma gelişimine katkıda bulunur. Asbest genel popülasyonda malign mezotelyoma riskini artırırken, BAP1 gen mutasyonu olan bireylerde risk daha da yüksektir. Bazı tümör tiplerinin neden özellikle BAP1 tümör yatkınlık sendromu ile ilişkili olduğu açık değildir.

Kalıtım Modeli

BAP1 tümör yatkınlık sendromu otozomal baskın bir modelde kalıtılır, bu da mutasyonlu BAP1 geninin bir kopyasının bir veya daha fazla tümör geliştirme şansını artırdığı anlamına gelir. Birçok durumda, etkilenen bir kişinin bu durumu olan bir ebeveyni vardır.

BAP1 geninde mutasyonu olan kişiler, artan tümör oluşumu riskini miras alır. Gen mutasyonu olan tüm insanlar bir tümör geliştirmez.

Bu Hastalığın diğer isimleri

  • BAP1 ile ilişkili tümör yatkınlık sendromu
  • BAP1-TPDS
  • Ortak sendrom
  • Kutanöz/oküler melanom, atipik melanositik proliferasyon

Kaynak: https://medlineplus.gov/genetics/condition/bap1-tumor-predisposition-syndrome/

Görsel Kaynak: https://www.semanticscholar.org/paper/Multivoxel-magnetic-resonance-spectroscopy-of-brain-Nelson/7aa6037c80c2beaab8f6076c1562b9c405ababe3

Editör: Yasemin CANKAT

Ne düşünüyorsunuz?

4 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir