in

İleri Evre Böbrek Kanserinin Tedavisi Nasıldır?

İleri Evre Böbrek Kanseri: Sistemik Tedavi, Aktif Gözlem, Hedefe Yönelik Tedavi, İmmünoterapi, Radyoterapi, Ameliyat, Palyatif Bakım ve Takip Randevuları

İçindekiler

Tanım

Böbrek kanseri, lenf bezlerine veya vücudun başka bölümlerine sıçradığında (evre 3 veya 4) buna ileri evre veya metastatik kanser adı verilir. Bu evrede tedavinin hedefi kanserin yayılımını yavaşlatmak ve semptomlarla başa çıkmaktır.

Farklı tedavilerin kombinasyonu tedavi olarak size önerilebilir. Bu tedavi kanser teşhisinden sonra ne zaman sistemik tedaviye başladığınıza, kan sayımlarınıza, kan kalsiyum seviyelerinize ve genel sağlınıza bağlı olarak değişecektir.

Sistemik Tedavi Nedir?

Sistemik tedavide tüm vücudunuzdaki kanser hücrelerine ulaşan ilaçlar kullanılır. İleri evre böbrek kanserini kontrol etmek için ana sistemik tedaviler arasında hedefe yönelik tedavi ve immünoterapi vardır.

Klinik deneyler yeni ilaçlarla daha iyi sonuçlar ve daha iyi sağ kalım oranı sunduğundan, kullanılan ilaç türleri ve kombinasyonları hızla değişmektedir. Daha etkili sistemik tedaviler geliştirildiğinden beri kemoterapi böbrek kanseri tedavisinde nadir kullanılmaktadır.

Klinik deneyler için uygun bir aday olup olmadığınızı doktorunuzla konuşmalısınız. Yan etkiler hakkında sorular sorun çünkü yan etkilerin çoğu başa çıkılabilir ve bunların önüne erken geçmek tedavi sürenizi azaltacaktır.

Aktif Gözlem Nedir?

Bazı durumlarda böbrek kanseri o kadar yavaş büyür ki uzun bir süre hiçbir sorun çıkarmaz. Bundan dolayı özellikle de metastatik böbrek kanseri ani bir şekilde bulunursa doktorunuz kanseri BT taramalarıyla takip etmenizi önerebilir. Buna aktif gözetim veya gözlem adı verilir. Kanser hızla büyümeye başlarsa veya semptomlara ortaya çıkarsa aktif tedavi önerilecektir.

Hedefe Yönelik Tedavi Nedir?

Bir tür ilaç tedavisi olan hedefe yönelik tedavide kanserin belirli özelliklerine saldıran ilaçlar kullanılır ki kanserin ilerlemesi ve yayılması dursun. Bu ilaçlar genelde metastatik böbrek kanseri için ilk tedavi olarak önerilir.

Böbrek kanseri genelde bazı hedefe yönelik tedavi ilaçlarına yanıt vermemeye başlar. Genelde bu durumda doktorunuz başka bir ilaç veya immünoterapi kombinasyonu önerecektir. Araştırmalar gösteriyor ki; immünoterapi ile hedefe yönelik tedavi ilaçlarının birlikte alınması bazı kişilerde daha iyi yanıt verme oranlarına yol açıyor.

Hedefe Yönelik Tedavi İlaçları Türleri Nelerdir?

Bu ilaçlar kanser hücrelerinin içine girer ve kanser hücrelerinin büyümesini, çoğalmasını ve yayılmasını sağlayan enzim ve proteinleri bloke edebilir. Metastatik böbrek kanseri için hedefe yönelik tedavi ilaçlarının ana grupları şunlardır:

Tirozin Kinaz İnhibitörleri (TKI’ler) Nedir?

  • Tirozin kinaz inhibitörleri bir enzim grubudur ve kanser hücrelerine büyü emrini veren sinyalleri engellerler. Bu sinyal olmadan kanser hücreleri hayatta kalamaz.
  • Bazı ileri evre kanser türleri için kullanımı onaylanmıştır.
  • Günlük olarak tablet şeklinde alınan bir ilaçtır. Genelde arada hastanın dinlenebileceği tekrar eden periyotlarla alınır. Bazıları aylarca belki yıllarca kullanılır.
  • Yan etkiler arasında yorgunluk, ağız ülseri, iştah değişiklikleri, ateş, alerjik reaksiyonlar, deri döküntüleri, ishal, kan pıhtılaşma sorunları ve kan basıncı değişiklikleri vardır.

mTOR İnhibitörleri Nedir?

  • Kanser hücrelerine yayılma ve büyüme emri veren bir enzim olan mTOR (Rapamisin protein kompleksinin memeli hedefi)’u bloke eden ilaçlardır.
  • TKI ilaçlarına yanıt vermeyen bazı ileri evre böbrek kanseri türleri için kullanımı onaylanmıştır.
  • Günlük olarak tablet şeklinde kullanılır. Aylarca belki yıllarca tek başına veya TKI ilaçlarıyla kullanılabilir.
  • Yan etkileri arasında ishal, yorgunluk, deri döküntüsü, ağız yaraları ve yüksek kan şekeri vardır.

İmmünoterapi Nedir?

Kontrol noktası inhibitörleri adı verilen immünoterapi ilaçları ile ileri evre böbrek kanseri tedavisinde birçok ilerleme kaydedilmiştir. Bu ilaçlar kanserle savaşmak için vücudun kendi bağışıklık sistemini kullanır.

Bu tedavinin yan etkileri herkeste farklılık gösterebilir. Yan etkileri ise herhangi bir organda iltihaplanma nedeniyle yorgunluk, deri döküntüsü ve ishaldir.

İmmünoterapi İlaç Türleri Nelerdir?

Metastatik böbrek kanserinin tedavisi için onaylanan ilaçlar arasında İpilimumab ve Nivolumab vardır. İlaçlar genellikle damardan verilir. Bu iki ilacı birlikte kullanmak ileri evre böbrek kanseri için birinci basamak tedavide iyi yanıt vermiştir. Daha önce bir TKI ile tedavi edilen ileri evre böbrek kanseri olan insanlarda Nivolumab ilacının ikinci basamak tedavide iyi yanıt verdiği gözlemlenmiştir.

Klinik deneylerle, ileri evre böbrek kanseri için ilk tedavi olarak ve TKI’lerle kombinasyon halinde olduğu gibi mevcut böbrek kanseri ilaçlarıyla birlikte böbrek kanserinin birçok aşamasında kontrol noktası immünoterapisi deneniyor. Ayrıca klinik deneylerde yeni immünoterapi ve hedefe yönelik ilaçları test ediliyor.

Radyoterapi Nedir?

Radyoterapide odaklanmış x-ışınları kontrollü bir dozda kanser hücrelerini öldürmek veya zarar vermek için kullanılır. İleri evre böbrek kanserinde bir tümörü küçültmek, ağrı ve kanama gibi semptomlarla başa çıkmak için kullanılabilir, buna palyatif tedavi adı verilir.

Tedavide ağrı çekmezsiniz ve genelde 10-20 dakika sürer. Tedavi alacağınız seans sayısı sizin sağlık durumunuza bağlıdır. Yorgunluk, mide bulantısı, iştahsızlık, ishal ve cilt tahrişi gibi başa çıkılabilecek geçici yan etkileriniz olabilir.

Ameliyat Nedir?

Böbrek kanseri için yapılan ameliyata sitoredüktif cerrahi denir. Bu ameliyatta nefrektomi ile böbrekti birincil kanserin alınabilir veya yayılmış tümörlerin bir kısmı veya tamamı alınır (metastazektomi).

Son çalışmalarda hedefe yönelik tedavinin, sitoredüktif cerrahiyle birleştirilmiş hedefe yönelik tedavi kadar etkili olduğu gösterilmektedir.

Böbrek kanseri semptom gösterdiğinde veya böbreğin dışına az yayıldığında sitoredüktif nefrektomi önerilir. Sistemik tedaviye iyi yanıt veren hastalara da yapılabilir. Genel olarak iyi hissetmiyorsanız veya kanser birçok yere yayılmışsa ameliyat önerilmez.

Palyatif Bakım Nedir?

Bazı metastatik böbrek kanseri olan kişilerde sağlık ekibi size hastalığı iyileştirmeyen fakat kanser semptomlarıyla başa çıkmanızı sağlayacak palyatif bakımı anlatabilir.

Birçok insan bu bakımın yaşamının sonundaki kişiler için yapıldığını düşünür fakat ileri evre böbrek kanserinin herhangi bir aşamasında olan bir kişiye yararı olabilir. Mümkün olduğunca en iyi şekilde ve en uzun süre yaşamanızla ilgili bir bakımdır.

Palyatif bakımda sağlık profesyonellerinden oluşan bir ekip sizin fiziksel, duygusal, kültürel, ruhsal ve sosyal ihtiyaçlarınızı karşılamayı amaçlar.

Takip Randevuları Nasıldır?

Erken evre böbrek kanseri tedavisinden sonra sağlığınızı takip etmek, uzun vadeli yan etkilerle başa çıkmak ve kanserin nüksetmediğini ve veya yayılmadığını kontrol etmek adına takip randevularınız olacaktır. Bu randevularda genelde fiziksel muayeneleriniz, ultrason, BT taramaları veya kan tahlilleri olacaktır.

İleri evre böbrek kanseriniz varsa sürekli takip randevularınız olacaktır. Başka bir sorununuz olmadığında kontrolleriniz seyrekleşecektir. Takip randevuları sırasında yaşadığınız herhangi bir sorunu doktorunuza bildirin.

Bazı kişilerde böbrek kanseri nüks eder yani tedaviden sonra geri gelir.  Düzenli kontroller çok önemlidir çünkü kanser nüksederse erken teşhis edilebilir. Kanser böbrekte nüksederse daha fazla ameliyat yaptırmanız önerilebilir. Kanser böbreğin dışına yayıldıysa doktorunuz hedefe yönelik tedavi, immünoterapi veya radyasyon tedavisi veya bazen ameliyat önerebilir.

Sorabileceğiniz Sorular Nelerdir?

Doktorunuza soru sormak tedavi ve bakım hakkında bilinçlenmenizi sağlayacaktır. Aşağıdaki soruları doktorunuza sorabilirsiniz:

  • Hangi tür böbrek kanserim var?
  • Kanser yayılmış mı? Eğer yayıldıysa nereye? Hangi hızda büyüyor?
  • Bu kanser için yapılabilecek en yeni testler ve tedaviler bu hastanede var mı? Bu kanser türü için klinik kılavuzlar var mı?
  • Tedavime bir ekip dahil olacak mı?
  • Hangi tedaviyi önerirsiniz? Bu tedavinin amacı nedir?
  • Benim için başka tedavi seçenekleri var mı? Yoksa, neden?
  • Tedavi olmazsam ne yaşarım? Karar vermek için ne kadar sürem var?
  • İkinci bir görüş almak istiyorum, kimi önerirsiniz?
  • Tedavim ne kadar sürecek? Hastanede kalmam gerekecek mi?
  • Sağlık sigortamın karşılamadığı harcamalar var mı? Ödeyemezsem tedavinin ücreti düşürülebilir mi?
  • Tedavinin işe yarayıp yaramadığını nasıl bilebiliriz?
  • Katılabileceğim herhangi bir klinik deney veya araştırma çalışması var mı?
  • Tedavilerin riskleri ve yan etkileri arasında ne var?
  • Ağrım olacak mı? Bu konuda ne yapılabilir?
  • Tedavi görürken çalışabilir, araba kullanabilir ve günlük aktivitelerimi devam ettirebilir miyim?
  • Tedavi cinsel hayatımı ve doğurganlığımı etkiler mi?
  • Tedavi sırasında veya sonrasında diyetimi veya fiziksel aktivitelerimi değiştirmeli miyim?
  • Bana yardım edebilecek tamamlayıcı tedaviler mevcut mu?
  • Tedaviden sonra ne sıklıkla kontrole ihtiyacım olacak? Check-up randevularımı nerde yaptırabilirim?
  • Kanser nüksederse nasıl anlayabilirim? Hangi tedavileri yaptırabilirim?

Kaynakhttps://www.cancervic.org.au/cancer-information/types-of-cancer/kidney_cancer/treatment-advanced-kidney-cancer.html

Görsel Kaynak: https://selecciones.com.mx/esta-es-la-mejor-posicion-para-dormir-para-el-dolor-lumbar/

Editör: Yasemin CANKAT

Ne düşünüyorsunuz?

4 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir