in , ,

Atlarda Kasılmış Tendon Nedir?

Atlarda Kasılmış Tendon: Atlarda Eğilme Deformitesi, Belirti ve Türler, Nedenler, Teşhis ve Tedavi Yöntemi

İçindekiler

Tanım

Kasılmış tendonlar, çok genç taylarda gözlemlenen bir rahatsızlıktır. Bu durumun ortaya çıkışı doğuştan mevcut olan otozomal çekinik bir genetik özelliktir. Taylarda karşımıza en sık çıkacak kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarından birisidir. Bu problemin şiddeti, tayın ayakta duruşunu ve emzirişini engelleyecek boyutlara ulaşabilir. Bundan ötürü atlarda karşımıza çıkan deformitenin tedavisi ve prognozu problemin ciddiyet düzeyine bağlı olarak değişir.

Belirtiler ve Türler

Ortaya çıkışı bu durumun nasıl dersek doğuştan gelen bir rahatsızlıktır. Etkilenen atlarda etkilenmiş olan organ üzerindeki ağırlığı tam taşıyamaz. Sıklıkla etkilenmiş olan eklemler ön bacaklarda bulunan fetlocks ve karpal eklemlerdir. Birden daha fazla eklemin ya da bacağın etkilenmesi karşı karşıya kalacağımız bir durumudur. Eklem sıkı bir biçimde bükülmüş olarak görünecektir maalesef ki ve tay bu sorunu düzeltemeyecektir.

Nedenler

Bu mesele, otozomal resesif bir özellikten ileri gelir. Anlaşılacağı üzere genetiktir. Fakat cinsiyete bağlı değildir. Fetüsün uterodaki pozisyonunun da bu duruma bir katkısı olabilir. Utero, uterus en uç kısmında serviks adı verilen rahim ağzı ve her iki yanda yumurtalıklara uzanan fallop tüpleri bulunan kadın üreme organı olarak tanımlanabilir.

Teşhis

Kasılmış tendonlar görünür olmasına karşın bu durumdan etkilenen tayı deneyimli bir at veteriner hekiminin görmesi mühimdir. Röntgen görüntüleri, deformitenin ayrıntılı bir resmini ortaya koyar, veteriner hekiminizin başka kas-iskelet sistemi problemlerinin olup olmadığını belirlemesine de imkan olur.

Tedavi ve Yöntem

Tedavi metodu bacakların ne kadar kötü kasılıp kasılmadığına bağlı olarak değişiklik gösterecektir.

Hafif gelişen vakalarda, tayın yürümesi, eklemleri sıkıştıran tendonların gevşemesine yardımcı olur. Bu sayede tay kendi kendine iyileşme gösterebilir.

Orta derecede gelişen vakalarda, etkilenmiş olan tayların bacağı düz bir pozisyonda tutmasına yardımcı olmak için bir atel uygulaması tercih edilebilir. Atel uygulamasında dikkat edeceğimiz bazı noktalar mevcuttur:

  • Atel çok sıkı olmamalıdır,
  • Tay büyüdükçe atel periyodik olarak kontrol edilmeli,
  • Ciltte yaraların oluşmamasına özen gösterilmelidir.

Antibiyotik oksitetrasiklin ile tedavi de yardımcı olabilir. Neden bu ilacı seçiyoruz dersek? Bu ilaç yumuşak doku liflerini gevşetmeye katkı sağlar. Şiddetli kasılmış tendon vakaları ameliyat gerektirebilir. Fakat bu tür vakaların prognozu kötü seyredebilir.

Kaynak: https://www.petmd.com/horse/conditions/musculoskeletal/c_hr_contracted_tendons

Görsel Kaynak: https://wagwalking.com/horse/condition/contracted-tendons

Editör: Selin Su GÜNDÜZ

Ne düşünüyorsunuz?

2 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir