in , ,

Tavşanlarda Gönüllü İdrar Kontrolü Kaybı Nedir?

Tavşanlarda Gönüllü İdrar Kontrolü Kaybı: Tanım, Semptomlar ve Tipler, Tanı, Tedavi, Yaşam ve Yönetimi

İçindekiler

Tanım

Tıbbi olarak istem dışı veya kazara idrara çıkmadan istem dışı olarak idrar kaçırma olarak ifade edilmektedir. İdrar kaçırma durumunun iki nedenden dolayı kaynaklanmaktadır. İlki mesane tonusunun kaybolması ikincisi mesane tıkanmasından kaynaklanmaktadır. Mesanenin şişmesiyle kas gerginliği ve kasta güçsüzleşmeye yol açmaktadır.

Yaş aralığına bakıldığında idrar kaçırma daha çok 3-5 yaş aralığındaki tavşanlarda görülmektedir. Tavşanlarda görülen bu durum sadece böbrek sistemlerini etkilemesinin yanında genital bölgedeki cilt yanıkları tahrişler de görülebilir.

Belirtiler ve Türleri

Bu durumun görüldüğü tavşanlarda örneğin kucağa alınan bir tavşan birkaç damla idrar bırakabilir. İdrara daha yakından bakıldığında bulanık ve kalındır. Ayrıca renk olarakta kahverengi görülmektedir. Dışardan tavşana bakıldığında karın bölgesinde şişkin olduğu gözlemlenmektedir.

Nedenler

Nörolojik 

  • Mesane ve kapakçık fonksiyonunu kontrol eden lokal sinirlerin hasar görmesi
  • Omurilik yaralanmaları
  • Beyincik ve beyni gönüllü idrara çıkmayı kontrol eden bölgelerinin yaralanmaları

Üretral Bozukluklar

  • Kandaki yüksek kalsiyum seviyeleri

Anatomik

  • İdrar yollarında idrarın geri kaçmasına neden olan gelişme veya yapısal bozukluklar
  • Çöp kutusunun veya kafesin yetersiz temizlenmesi
  • Obezite, egzersiz eksikliği
  • Nörolojik nedenler
  • Yaralanma, arka ekstremitelerde felç, omurga hastalığı

Teşhis

Tavşanlardaki idrar kaçırma probleminin altta yatan nedenlerini bulmanın en iyi yolu yöntem ayırıcı tanılardır. İdrar çıkması sonrasında idrar rengi analizi yapmak bu süreçte çok önemli bir durumdur.  İdrar çıkması sonrasında idrar rengi analizi yapmak bu süreçte çok önemli bir durumdur. Ayrıca tavşanın kan analizini yapmak çok önemlidir. Çünkü genelde kalsiyum ve enzim  içerikleri çok yüksek olduğu gözlemleniyor. Hekim tarafından hastanın nörolojik olarakta muayene edilmesi gerekmektedir.

Tedavi

Bu hastalığa sahip tavşanların tedavileri ağır olmadığı için genel olarak ayakta hekim tarafından tedavi edilmektedir. Tedavide eğer idrarda oluşan bir enfeksiyon riski varsa önce bu enfeksiyon tedavi edilmelidir. Eğer durum ciddi görünüyorsa hastanın böbreklerinde oluşan taşlar cerrahi yöntemle çıkarılmalıdır.

Yaşamak ve Yönetim

Hasta takip altına alındığındayken bakılacak etkenlerin başında idrardaki kalsiyum seviyesidir. Ayrıca hastanın cinsel organına yakın bölgeler bu süreçte temiz ve kuru tutulmalıdır.

Kaynak: https://www.petmd.com/rabbit/conditions/urinary/c_rb_urinary_incontinence

Görsel Kaynak: https://www.petmd.com/rabbit/conditions/neurological/c_rb_paresis_paralysis

Editör: Ömer DEMİR

Ne düşünüyorsunuz?

1 Point
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir