in , ,

Tavşanlarda Akciğer Tümörü ve Kanseri Nedir?

Tavşanlarda Akciğer Tümörü ve Kanseri: Tanım, Semptomlar ve Tipler, Tanı, Tedavi, Yaşam ve Yönetimi

İçindekiler

Tanım

Timoma ve timik lenfoma akciğerlerin zarında ortaya çıkan kanser türleridir ve tavşan akciğerlerinde tümör ve kanserin iki ana sebebidir. Tekli olup bölgesel olarak kalabilirler ya da kanser metastaz yaptıkça vücuttaki diğer doku ve organlara sıçrayabilir. Bu tip kanser mediastendeki kitlelerin en yaygın nedenidir.

Timoma ve timik lenfomanın nedenleri hala tam olarak anlaşılmış değil. Hastalığa sahip olan tavşan sayısı ya da hastalığa yatkın bir yaş aralığı, cinsiyet ya da türle ilgili gerçek veriler yoktur.

Semptomlar ve Tipler

Timoma ve timik lenfomanın semptomları aşağıdaki gibidir:

  • Kafatasının içinde ya da yakınında oluşan tümörün baskısından dolayı göz şişkinliği; bu duruma kranial kaval sendromu da denir.
  • Üst vücutta, özellikle kafa, boyun ve ön ayaklarda şişkinlik.
  • Hızlı soluma
  • Nefes kesintisi
  • Yemek borusu da dahi olmak üzere kaslarda zayıflık; yeme ve içmede zorluk.

Tanı

Veteriner hekiminiz timoma ve timik lenfomayı tanılamadan önce başka hastalıkları eleyecektir. Bunlar lenfoma ve tiroid kanseri, iyi huylu ya da kanserli olmayan büyümeler, ameliyat gerektiren kitleler ve ağrıya sebep olan anormalliklerdir.

 Kafatasını ölçebilmek ve değişikliği gözlemleyebilmek için röntgen çekilebilir. Diğer tanı teknikleri sitolojik muayene için (anormal koşulları görmek için hücre analizi) iğneyle sıvı ve doku örneği alımını içerir. Sitolojik muayenenin sonucu doktorunuza kaç tane lenfosit ya da olgun hücre olduğunu ve tavşanınızın kaç tane epitelyal hücre ürettiğini gösterir.

Tedavi

Timoma ve timik lenfomanın tedavisi genelde yatış gerektirir. Eğer kitle solunum yolunu tıkıyorsa acil ameliyat gerekir. Radyoterapi tümörü ya da ilk ameliyat sonrası dokularda kalmış kitlelerin küçülmesine yardımcı olabilir. Bazı tavşanlarda enfeksiyonu önlemek için steroid ve kemoterapi tedavisi uygulanabilir. Ancak bu tip kanserden etkilenen bir tavşanda kemoterapinin faydası ile ilgili az bilgi bulunuyor.

Yaşam ve Yönetim

Tümörün başarılı ameliyatından sonraki bakım çok önemlidir; 3 ay boyunca hastalığın tekrarlanma durumunu kontrol etmek için görüntüleme yöntemleri kullanılmalıdır. Eğer tümör tamamen alınmadıysa uzun süreli prognoz uygun değildir.

Kaynak: https://www.petmd.com/rabbit/conditions/cancer/c_rb_thymoma_lymphoma

Görsel Kaynak: https://pethelpful.com/rabbits/Causes-of-Sudden-Death-in-Pet-Rabbits

Editör: Emine Öykü GÜNER

Ne düşünüyorsunuz?

1 Point
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir