in , ,

Sürüngenlerde Deri ve Kabuk Enfeksiyonu Nedir?

Sürüngenlerde Deri ve Kabuk Enfeksiyonu: Tanım, Semptomlar ve Tipler, Nedenler, Tanı ve Tedavi, Yaşam ve Yönetim

İçindekiler

Tanım

Evcil kertenkele, kaplumbağa ve tosbağalarda sıklıkla deri ve kabuk enfeksiyonu görülebilir. Eğer bu enfeksiyon tedavi edilmezse kalıcı bir hasar verebilir ya da hayvanın dolaşım sistemine yayılarak ölümcül olabilir.

Semptomlar ve Tipler

Deri ve kabuk enfeksiyonlarının yerlerine ve özelliklerine göre değişik adları vardır:

  • Derinin altında, üstünde ya da içinde irin bulunan boşluklara apse denir.
  • Derideki içi sıvı dolu boşluklar kabarcık hastalığının ayırt edici özelliğidir.
  • Eğer kabarcıklar yırtılırsa ya da iyileşmesi zor olan kırmızı yaralar oluşursa bu hastalığa pul çürümesi denir.
  • Kabuk çürümesi yaşayan kaplumbağa ya da tosbağaların kabuklarında genelde yumuşak ya da çukurlu bölgeler vardır, bu bölgeler soyularak kabuğun altındaki kemik yapısını ortaya çıkarabilir.
  • Septisemik kutanöz ülseratif hastalık (SCUD) kan dolaşımına ve iç organlara yayılan bir kabuk çürüğü çeşididir.

Enfekte olmuş bölgeden kötü koku yayılabilir. Ciddi şekilde enfekte olmuş sürüngenlerde letarji görülür ve yemek yemezler.

Nedenleri

Deri ve kabuk hastalıkları bakteri ya da mantardan kaynaklanabilir. Kirli ya da aşırı nemli ortamlarda mikroorganizmalar gelişir, ürer ve sürüngenin bağışıklık sistemini zayıflatır. Yetersiz beslenme zayıf bağışıklığın bir diğer nedenidir. Eğer sürüngenin derisi ya da kabuğu kesilirse enfeksiyon kapma riski artar.

Tanı

Veteriner bu hastalığı genellikle hayvanın sağlık geçmişi, klinik semptomlar ve fiziksel muayeneyle tanılayabilir. Kan tahlili enfeksiyonun vücuda yayılıp yayılmadığını gösterebilir. Bazı durumlarda, enfekte olmuş bölgeden alınan bakteride antibiyotik testi uygulamak uygun bir tedavi planı için gereklidir.

Tedavi

Ciddi olmayan deri ve kabuk enfeksiyonları evde enfeksiyon olan bölgeyi seyreltik povidon-iyot ya da klorheksidin çözeltisi ile ovarak ve günde iki kere bölgesel antibiyotik krem sürülerek tedavi edilebilir. Eğer yara iyileşmiyorsa ama sürüngenin durumu iyi gözüküyorsa hastalığın kaynağı mantar olabilir ve anti-mantar krem kullanılarak enfeksiyon tedavi edilebilir. Ancak, deri ya da kabuk birkaç gün içinde düzelmezse sürüngeni veterinere götürmeniz gerekir. Ciddi enfeksiyonlar enjeksiyon ya da oral antibiyotik tedavisi ve apse ya da hastalıklı dokuyu temizlemek için ameliyat gerekebilir.

Yaşam ve Yönetim

Deri ve kabuk enfeksiyonu geçiren bir sürüngen özellikle temiz bir teraryumda bakılmalıdır. Gazete ya da havlu kağıtlar yaraları kontamine etmeyeceğinden ve sıklıkla değiştirilebilir olduğundan yer kaplaması olarak kullanılabilir. Enfeksiyonun tekrarlanmaması için yeterli hijyen ve uygun nem koşulları sağlanmalı ve teraryumda bulunan keskin ve sert objeler çıkarılmalıdır.

Kaynak: https://www.petmd.com/reptile/conditions/skin/c_rp_skin_shell_infections

Görsel Kaynak: https://funnyjunk.com/Tortoise+comp/funny-pictures/5574105/

Editör: Yasemin CANKAT

Ne düşünüyorsunuz?

4 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir