in

Antibiyotikler Nedir?

Antibiyotikler Hakkında Bilgiler

İçindekiler

Enfeksiyonlar İçin Mucize İlaç

Tanım

Mesane, akciğer ve kemik enfeksiyonları, kan zehirlenmeleri gibi durumlarda doktorlar antibiyotik vermektedirler. İstatistiklere göre Hollandalı eczacılar yılda yaklaşık 7.2 milyon antibiyotik temin etmektedirler.

Rekabeti Yok Etmek

Antibiyotikler bakterilerin büyümesini yavaşlatan ve hatta öldüren madde türleridir. Mikroorganizmalar tarafından doğal olarak rakiplerini ortadan kaldırmak için üretilirler ve çoğunluğu toprak ortamında yaşar. Streptomyces isimli bakteri grubu antibiyotik üreten önemli bir bakteri çeşididir.

Doğrudan Doğadan

Biz insanlar antibiyotikleri vücudumuzdaki zararlı bakterilere karşı koymak için kullanırız. Streptomyces isimli bakteri grubu antibiyotiklerin yaklaşık %60’ını üretir, bu durum da bize antibiyotiklerin doğrudan doğadan geldiğini kanıtlar niteliktedir. Ancak günümüzde çoğu antibiyotik laboratuvar ortamında yapay olarak üretilir.

Büyük Buluş

Bilinen ilk antibiyotik olan penisilin 1928 yılında doktor ve tıbbi mikrobiyolog olan Alexander Fleming tarafından keşfedilmiştir. Günümüzde yüzlerce çeşit antibiyotik ve kolaylıkla tedavi ettikleri birçok enfeksiyon kökenli hastalık vardır.  Bu durum Alexander Fleming sayesinde oldu diyebiliriz.

Direnç

Bakterilerin antibiyotiklerin etkilerine karşı oluşturdukları direnme mekanizmasına direnç denir ve bu durum büyük bir problem olarak görülmektedir. Bakteriler çok hızlı uyum sağlar ve antibiyotik ortamında yaşayabilmek için kendini geliştirebilir. Bakterilerin bazı türleri, yanlış ve sık antibiyotik kullanımı sebebi ile neredeyse tüm antibiyotiklere dirençli hala gelmiştir. Bu tür bakterilere multi-dirençli bakteri denir ve “hastane süper böceği” MRSA örnek olarak gösterilebilir.

Görsel: MRSA

Kaynak: https://www.micropia.nl/en/discover/microbiology/antibiotics/?__cat=a-h

Görsel Kaynak: https://www.micropia.nl/media/filer_public_thumbnails/filer_public/78/d0/78d0c45f-1196-42ab-972f-259e421712d2/antibiotica.jpg__1920x1080_q85_crop_subsampling-2.jpg

Editör: Yasemin CANKAT

Ne düşünüyorsunuz?

4 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir