in

Alt Ekstremite Baskınlığı Olan Spinal Müsküler Atrofi

İçindekiler

Tanım

Alt ekstremite baskınlığı olan spinal müsküler atrofi, en çok uyluk kaslarını etkileyen alt ekstremitelerde kas güçsüzlüğü ile karakterize edilmiştir. Kas hareketini (motor nöronlar) konrtol eden sinir hücrelerinin kaybı, kasların güçsüzleşmesine yol açar. Etkilenen bireyler de genellikle yürüme konusunda zorluk yaşarlar. Yürürken sallanma veya dengesiz bir yürüyüşe sahiptir. Oturma pozisyonundan kalkmakta ve merdiven çıkmakta zorlanabilirler. SMA-LED’li bazı kişilerde üst eksremite kaslarında da güçsüzlük vardır.

SMA-LED’de kalça , diz , ayak ve ayak bileklerinde eklem deformiteleri ortaya çıkabilir ve ciddi vakalarda doğumdan itibaren mevcuttur  ve yürümeyi bozabilir. Bu bozukluğu olan bazı bireylerin omuzlarında , dirseklerinde ve ellerinde eklem sertliği vardır.

SMA-LED’li çoğu insanda, kas sorunları bebeklik döneminde veya erken çocukluk döneminde ortaya çıkar. Ancak, etkilenen bireylerin yaklaşık dörtte biri yetişkinlik evresine kadar kas güçsüzlüğü gelişmez. Kas güçsüzlüğü ve beraberinde getirdiği diğer sağlık sorunları zamanla kötüleşmez.

SIKLIK

SMA-LED’in nadir görülen bir durum olduğu düşünülmektedir. Yaklaşık olarak kaç kişide olduğu, görülme yüzdesi bilinmemektedir.

SEBEP

SMA-LED, DYNC1H1 genindeki veya B1CD2 genindeki mutasyonlardan kaynaklanır. Bu duruma DYNC1H1 genindeki mutasyonlardan kaynaklanır. Bu duruma DYNC1H1 genindeki mutasyonlar neden olduğunda, SMA-LED1 olarak isimlendirilir. B1CD2 genindeki mutasyonlardan kaynaklandığında SMA-LED2 olarak adlandırılır.

DYNC1H1 geni, dynein adı verilen bir protein grubunun (kompleks) parçası olan bir protein yapmak için talimatlar sağlar. Bu kompleks, hücreler içindeki proteinleri ve diğer malzemeleri hareket ettiren bir ağın parçasıdır. BICD2 geninden üretilen protein, dynein kompleksine bağlanır, onu açar ve taşıma için diğer hücresel malzemelere bağlanmasına yardımcı olur. BICD2 proteini ve dynein kompleksi, kimyasal haberciler içeren sinaptik veziküller adı verilen kese benzeri yapıları taşıyarak komşu nöronların iletişim kurmasına yardımcı olur. BICD2 proteini ayrıca, yeni üretilen proteinlerin işlevlerini yerine getirebilmeleri için modifiye edildiği golgi cisimciği adı verilen bir hücre bileşeninin yapısının korunmasına yardımcı olur.

SMA-LED’e neden olan DYNC1H1 ve BICD2 gen mutasyonları, dinein kompleksinin işlevini bozar. Sonuç olarak, proteinlerin, sinaptik veziküllerin ve diğer materyallerin hücreler içindeki taşınması azalır. Motor nöronlarda azalan sinaptik vezikül taşınmasının, nöronların büyümesinin bozulmasına yol açtığı, SMA-LED’li kişilerin yaşadığı kas güçsüzlüğüne ve atrofiye katkıda bulunduğu düşünülmektedir. Bu durumun neden öncelikle alt ekstremitleri etkilediği belirsizdir.

Ek olarak, B1CD2 gen mutasyonları, B1CD2 proteinin hücreler içindeki golgi cisimciğinin yapısını koruma gereğini bozar. Sonuç olarak, golgi cisimciği küçük parçalara ayrılır ve değiştirilmiş B1CD2 proteini bu parçaların içine hapsolur. Bu hücre birleşenlerinin kaybı muhtemelen SMA- LED’in belirti ve semptomlarının daha fazla olmasına katkıda bulunur.

Katılım Modeli

Bu durum otozomal dominant bir paternde kalıtsaldır, bu da her hücredeki değiştirilmiş genin bir kopyasının bozukluğa neden olmak için yeterli olduğu anlamına gelir.

Bazı durumlarda, etkilenen bir kişi mutasyonu etkilenen bir ebeveynden miras alır. Diğer vakalar gendeki yeni mutasyonlardan kaynaklanır ve ailelerinde bozukluk öyküsü olmayan kişilerde ortaya çıkar.

Spinal Müsküler Hastalığının Diğer İsimleri

  • Kontraktürlerle birlikte otozomal dominant çocukluk başlangıçlı proksimal spinal müsküler atrofi
  • Kugelberg-Welander sendromu, otozomal dominant
  • Kontraktürlü alt ekstremite baskın otozomal dominant proksimal spinal müsküler atrofi
  • SMA-LED
  • Spinal müsküler atrofi, çocukluk çağı, proksimal, otozomal dominant
  • Spinal müsküler atrofi, jüvenil,proksimal, otozomal dominant
  • Spinal müsküler atrofi, alt ekstremite,otozomal dominant
  • Spinal müsküler atrofi, alt ekstremite baskın

Kaynak:

https://medlineplus.gov/genetics/condition/spinal-muscular-atrophy-with-lower-extremity-predominance/

Ne düşünüyorsunuz?

1 Point
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir