in

Sigmund Freud Kimdir?

Sigmund Freud’un Hayatı ve Nicesi…

Tanım

Sigmund Freud (6 Mayıs 1856 – 23 Eylül 1939), fizyolog, tıp doktoru, psikolog, yirminci yüzyılın etkili düşünürlerinden biridir.

Freud’un insan eylemleri, rüyalar ve aslında kültürel nesneleri her zaman içsel sembolik anlam taşıdığı şeklindeki yenilikçi yaklaşımı son derece üretken olmuş ve antropoloji, semiotik ve psikolojiye ek olarak sanatsal yaratıcılık ve takdir dahil olmak üzere çeşitli alanlar için büyük sonuçlar doğurmuştur. Ancak Freud’un en önemli ve sık tekrarlanan iddiası, psikanaliz aracılığıyla zihin biliminin yeni bir bilim icat ettiği yönündeki iddiası hala birçok eleştiri ve tartışmanın konusudur.

Katkılar ve Başarılar

Freud zihni simgesel bir şekilde, arkeologların eski bir medeniyetin hazinelerini keşfedeceği gibi keşfetmesi gereken bir antik kalıntı olarak kavramsallaştırdı. Bu, Psikanaliz’in ortaya çıkmasına yol açtı. Freud’un nevrozların cinsel kökeni ve doğası hakkındaki açıklaması, doğal olarak bu tür bozuklukları tedavi etmek için klinik bir yöntem geliştirmesine yol açtı. Bu tedavi günümüzde o kadar etkili olmuştur ki, insanlar “psikanaliz” dediklerinde genellikle yalnızca klinik tedaviyi kastediyorlar. Psikanalitik tedavinin amacı, bir tür öz-anlayış olarak söylenebilir; bunu elde ettikten sonra, hastanın, bilinçaltını motive eden güçlerin kökenlerini keşfetmeye yardımcı olmak için analist ile danışarak nasıl başa çıkacağı büyük ölçüde hastaya bağlıdır. Freud, psikanaliz tekniğinde giderek daha sofistike hale geldi ve hastalarının kendi ön yargılı izlenimlerini kullanarak, onların maruz kaldığı semptomlara yol açan bilinçdışı belleğin kökenlerini keşfetmelerine yardımcı olmada özellikle ustalaştı.

Freud’un teorileri ve araştırma yöntemleri her zaman tartışmalı olmuştur. O ve psikanaliz çok aşırı ifadelerle eleştirildi. Örneğin, Nobel ödüllü bir immünolog olan Peter Medawar, 1975 yılında psikanalizin “yirminci yüzyılın en muazzam entelektüel dolandırıcılığı” olduğunu söylemiştir. Ancak Freud, psikoterapi üzerinde büyük bir etkiye sahip olmuştur. Birçok psikoterapist, teorilerini reddetmelerine rağmen, Freud’un yaklaşımını bir ölçüde takip etmektedir.

Freud’un yaşadığı ve çalıştığı çağda, on dokuzuncu yüzyılın bilimsel figürü olan Charles Darwin, devrim niteliğindeki Türlerin Kökeni’ni yayınladığında Freud dört yaşındaydı. Evrimsel prensip, insanın doğal düzenin bir parçası olarak görüldüğü ve insanın bir ölümsüz ruha sahip olması nedeniyle hayvan krallığı üyelerinden farklı bir varlık olarak görülmediği yeni bir kavrayışı tamamen değiştirmişti.

Bu, ilk kez insanı bilimsel bir araştırma nesnesi olarak ele almayı ve insan davranışının geniş ve çeşitli yelpazesini ve onun köken olduğu motivasyonel nedenleri ilkesel olarak bilimsel açıklamaya uygun olarak hayal etmeyi mümkün ve makul kıldı. Birçok çeşitli bilimsel alanın gerçekleştirdiği yaratıcı çalışma, Freud’un bilime olan büyük saygısıyla dolaylı olarak ilham aldığı ve beslendiği bu yeni dünya görüşünden kaynaklandı.

Freud ayrıca, ruhsal sağlığın veya psikolojik iyi olmanın niteliği konusunda Platon’u takip etmiş ve onu zihni oluşturan üç unsuru arasında uyumlu bir ilişki kurma olarak görmüştür. Freud tarafından tanıtılan önemli bir kavram, zihnin çatışmaların çok keskin hale gelmesini engellemek için kullanılan bir dizi “savunma mekanizması” olduğu idi; bunlardan bazıları bastırma (çatışmaları bilinçdışına itmeyi), sublimasyon (cinsel dürtüleri toplumsal açıdan kabul edilebilir hedeflere, sanat, bilim, şiir vb. alanlara yönlendirmeyi), takılı kalma (gelişimsel aşamalardan birini aşamaları engellemeyi) ve regresyon (bir aşamaya özgü davranışlara geri dönmeyi) içerir.

Yayınlanmış Eserler

Freud’un eserleri, “Sigmund Freud’un Tüm Psikolojik Eserlerinin Standart Baskısı” adlı 23 ciltlik bir set halinde korunmaktadır.

Freud’un en ilginç eserlerinden bazıları “Rüyaların Yorumu”, kendi favorisi olan “Gündelik Hayatın Psikopatolojisi”, Freudian kaymalar ve diğer günlük tuhaflıklar hakkında, “Totem ve Tabu”, Freud’un insanın başlangıcı hakkındaki görüşleri, “Medeniyet ve Onun Huzursuzlukları”, modern toplum üzerine pesimist yorumu ve “Bir İlüzyonun Geleceği”, din hakkındadır. Tümü Standart Baskı içindedir, ancak ayrıca ayrı kitaplar olarak da mevcuttur. Bu ünlü adam, hayatının 20 yılı boyunca muz ve çenenin kanserinden öldü.

Kaynak: https://www.famousscientists.org/sigmund-freud/

Görsel Kaynak: https://www.famousscientists.org/scientist-photos/sigmund-freud.jpg

Editör: Selin Su GÜNDÜZ

Ne düşünüyorsunuz?

1 Point
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir