in

Primer Kemik Kanseri Tedavisi Nasıldır?

Primer Kemik Kanseri Tedavisi: Giriş, Tedaviye Hazırlık, Ameliyat, Kemoterapi, Radyoterapi ve Doktorunuza Sorabileceğiniz Sorular

İçindekiler

Tanım

Kemik Kanseri’nin tedavisi, karmaşık bir süreçtir ve uzman doktorlar gerektirir. Tedavi, şunlara bağlıdır:

  • Primer Kemik Kanseri‘nin türü,
  • Tümörün yeri ve boyutu,
  • Kanserin bulunduğu evre, yayılıp yayılmadığı,
  • Yaşınız, genel sağlık durumunuz ve tercihleriniz.

Tedavinin amacı, Kemik Kanseri’ni kontrol altına almak ve vücudun etkilenen bölgesinin kullanımını olabildiğince sürdürmektir. Tedavi sonrasında çoğu kişi remisyona girer.

Tedavi İçin Hazırlık Nasıldır?

Tedaviden önce dikkate alınması gereken bazı önemli konular vardır:

  1. Bazı Kemoterapi ve Radyoterapi türleri, kalbinize ve böbreklerinize etki edebilir.
  2. Tedavi, hamile kalmanızı engelleyebilir. Gelecekte çocuk sahibi olmayı düşünüyorsanız tedaviye başlamadan önce bunu doktorunuzla paylaşmalısınız.
  3. Doktorunuz, kanserden dolayı bir kemiğinizin kırılma riskinden şüpheleniyorsa o kemiği desteklemek için atel takmanızı veya koltuk değneği kullanmanızı önerebilir.

Onkoloji merkezine sevk edilebilirsiniz. Bu merkezlerde Cerrahlar, Tıbbi Onkologlar, Yardımcı Sağlık Uzmanları gibi kanseri düzenli olarak yöneten ekipler yer alır.

Ameliyat Nedir?

Kanserin vücutta nerde olduğuna bağlı olarak yapılan ameliyat türleri vardır.

Ekstremite Koruyucu Cerrahi Nedir?

Kanserin çıkarılıp uzvun korunduğu bu ameliyat, on kişiden yaklaşık dokuzuna yapılır. Bu süreçte genel anestezi alacaksınız. Cerrah, kemiğin etkilenen kısmını ve kanseri çevreleyen normal görünümlü kemik ve kasları da çıkaracak. Bu işleme, Geniş Lokal Eksizyon adı verilir ve amacı, kanserin nüksetme olasılığını azaltmaktır.

Ameliyattan sonra Patologlar, sizden alınan dokunun kenarlarında kanser hücresi olup olmadığını kontrol edecektir. Çıkarılan kemiğin yerine bir metal implant yani protez veya vücudunuzun başka bir bölgesinden alınan ya da araştırma ve ameliyatlar için doku toplayan bir merkez olan Kemik Bankası’ndan alınan sağlıklı bir kemik parçasının kullanıldığı bir kemik grefti konulur. Bazı durumlarda, kanser hücrelerini yok etmek için çıkarılan kemiği Radyoterapi ile tedavi edebilir ve ardından tedavi edilen kemik, uzvu yeniden yapılandırmak için kullanılabilir.

Ameliyattan sonra, herhangi bir ağrınızı azaltmak ve kemik veya protezde enfeksiyon kapma riskinizi en aza indirmek için size ilaç verilecektir. Uzvun görünüşünde, hissiyatında veya çalışma şeklinde bazı değişiklikler olacaktır.

Uzvun Çıkarıldığı Ameliyat (Ampütasyon) Nedir?

Bazen kolu veya bacağı etkilemeden, kanserin tamamını çıkarmak mümkün değildir ve uzvun çıkarılması yani ampute edilmesi gerekebilir. Yaklaşık on kişiden biri için etkili tek tedavi budur ancak Ekstremite Koruyucu Cerrahi geliştikçe bu ameliyat türü daha az yaygın hale gelmiştir.

Ameliyattan sonra ağrınızı gidermek için size ilaç verilecektir ve kalan uzvunuza nasıl bakmanız gerektiği öğretilecektir. Ameliyat yapılan bölge iyileştikten sonra, yapay bir uzuv yani protez takılabilir. Bir bacağınızı aldırır ve protez taktırırsanız, bir Fizyoterapist size yürümeniz ve diğer hareketleri geliştirmeniz için egzersizler ve teknikler gösterecektir.

Bir kolunuz alınırsa bir Ergoterapist size tek kolla nasıl yemek yenildiğini ve giyinildiğini öğretecektir. Bir protez kol taktırırsanız, Ergoterapist size protezi nasıl daha iyi kontrol edeceğinizi ve kullanacağınızı gösteren egzersizler ve teknikler gösterecektir.

Vücudun Diğer Bölgelerinde Ameliyat Nasıldır?

Pelvis

Mümkün olduğu zamanlarda tümör etrafındaki normal dokularla birlikte alınır ve buna Geniş Lokal Eksizyon denir. Bazı kişilere, alınan kemiği yeniden yapılandırmak için kemik grefti gerekli olabilir.

Çene veya Elmacık Kemiği (Mandibula veya Maksilla)

Kanserden etkilenen kemik, Cerrah tarafından alınacaktır. O bölge iyileştikten sonra etkilenen kemiğin yerine geçmesi için vücudun diğer bölgelerinden kemikler kullanılabilir. Yüz hassas bir bölgedir, bu yüzden tümörü ameliyatla almak zor olabilir. Bazı kişilerin ameliyattan farklı tedavilere ihtiyacı olabilir.

Omurga veya Kafatası

Ameliyat mümkün değilse tedavilerin birlikte kullanıldığı bir kombinasyon yapılabilir. Bunlar Radyoterapi, Kriyoterapi (dondurma yöntemi) veya Kürtaj (kanserin çıkarılması) yöntemleri olabilir.

Kemoterapi Nedir?

Kemoterapi’de kullanılan ilaçlar, sağlıklı hücrelere verilen zararı en aza indirmeye çalışan ve aynı anda kanser hücrelerini yok eden veya büyümelerini durduran ilaçlardır. İlerlemiş Osteosarkom ve Ewing Sarkomu’na, Kemoterapi önerilebilir:

  • Tümörün boyutunu küçültmek ve alınmasını kolaylaştırmak adına ameliyattan önce,
  • Ameliyat veya radyoterapiden sonra, hepsi alınmayan veya yok edilememiş kanser hücrelerini yok etmek için ve
  • Büyümeyi durdurmak veya ilerlemiş bir kanserin semptomlarını kontrol etmek için Palyatif Tedavi olarak kullanılır.

Kemoterapi ilaçları genellikle, hastaya damardan enjekte edilir. Çoğu kişi ayakta hasta olarak Kemoterapi alırken, kullanılan bazı ilaç türleri hastanede kalmayı gerektirir.

Kemoterapi’nin yan etkileri, aldığınız ilaçlara ve tümörün nerde olduğuna bağlı olarak değişecektir. Ama genellikle görülen yan etkiler şunlardır: Yorgunluk, mide bulantısı, kusma ve ishal, iştah kaybı, saç dökülmesi, ağız ülseri, kabızlık, ayaklarda ve ellerde uyuşukluk veya karıncalanma hissi, işitme konusunda etkiler ve enfeksiyon riskinin artması.

Radyoterapi Nedir?

Radyoterapi’de kanser hücrelerini yok etmek için Yüksek Enerjili X Işınları kullanır. Ewing Sarkomu’nda da şu şekilde kullanılabilir:

  1. Ameliyattan önce, tümörün boyutunu küçültmek için.
  2. Ameliyat veya Kemoterapi’den sonra, yok edilmeyen kanser hücrelerini öldürmek için.
  3. Tümörün Ameliyat ile çıkarılması mümkün olmadığında, kanseri kontrol altına almak için.
  4. Ağrı veya diğer semptomların üstesinden gelmek için.

Radyoterapi genelde hafta içi her gün olur, hasta hafta sonu dinlendirilir. Yan etkiler, tedavi edilen bölgeye ve Radyoterapi’nin dozuna bağlı olacaktır. Genellikle tedavi edilen bölgede yorgunluk, cilt kızarıklığı veya ağrı ve saç dökülmesi görülür.

Primer Kemik Kanseri ile Başa Çıkmak Nasıldır?

Tedaviden sonra vücudunuzda meydana gelen fiziksel değişimler, vücudunuza olan bakış açınızı ve özgüveninizi etkileyebilir. Vücudunuzda değişmiş olan kısıma odaklanmanız normaldir, bu değişikliğe alışmak için kendinize zaman tanıyın.

Ekstremite Koruyucu Cerrahi’den sonra görünür bir yara izi ve cildinizde gerginlik olabilir. Ampüte bir uzvunuz varsa buna alışmanız ve onunla rahat hissetmeniz birkaç ay sürebilir. Dış görünümünüzle ilgili endişeleriniz varsa veya hareket ederken zorlanıyorsanız, sosyalleşmekten uzak durabilirsiniz. Fizyoterapi, esnekliğinizi yeniden kazanmanıza ve hareketlerinizi geliştirmenize yardımcı olabilir.

Çoğu kişi, özellikle ampütasyonları olan veya çok fazla kemiği alınmış olan kişiler, tedaviden önce ve sonra bir danışmandan, psikologdan veya sevdiklerinden duygusal desteğe ihtiyaç duyar.

Takip Randevuları Nasıldır?

Tedaviniz bittikten sonra, kanserin nüksedip etmediğini doğrulamak ve tedavinin yan etkileriyle başa çıkmak için birkaç yıl boyunca 3-12 ayda bir kontrole gitmeniz önerilir. Bu kontroller, eğer başka bir sorununuz olmazsa azalacaktır.

Bazı kişilerde Kemik Kanseri nükseder. Tedaviden sonraki ilk beş yılda, tümörün nüksetme riski daha fazladır.

Kanser tekrar ederse tedaviniz muhtemelen Ameliyat, Kemoterapi ve Radyoterapi’nin bir karışımı olacaktır. Bazı İleri Kemik Kanseri vakalarında, tedavi semptomlarla başa çıkma şeklinde devam eder. Bu yöntem hastanın yaşam kalitesini yükseltmeye yöneliktir.

Sorabileceğiniz Sorular Nelerdir?

Doktorunuza sorabileceğiniz bazı sorular şunlardır:

  1. Hangi tür Kemik Kanserim var?
  2. Hangi tedaviyi önerirsiniz ve neden?
  3. Uzman bir Tedavi Merkezi bulabilir miyim?
  4. Prognozun anlamı nedir?
  5. Hastanede yatmam gerekecek mi?
  6. Cerrahi bir işlem görürsem, yan etkileri ne olacak?
  7. Ampütasyona ihtiyacım var mı?
  8. Tedavi için başka bir bölgeye gitmem gerekirse yol ücretlerine yardımcı olacak bir devlet fonu var mı?
  9. Girebileceğim bir klinik araştırma var mı?
  10. Tümör, kemiğin dışına yayılmışsa benim için hangi tedavi seçenekleri mevcut?
  11. Tedaviden sonra ne sıklıkla kontrole ihtiyacım olacak?
  12. Kanser nüksederse bunu nasıl anlayacağım?

 Kaynak: https://www.cancervic.org.au/cancer-information/types-of-cancer/bone_cancer/bone-treatment.html

Görsel Kaynak: https://www.medicinenet.com/where_does_bone_cancer_usually_start/article.htm

Editör: Elif Berfin KORGAN

Ne düşünüyorsunuz?

2 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir