in

Penis Kanseri Tedavisi Nasıldır?

Penis Kanseri Tedavisi: Giriş, Ameliyat, Diğer Tedaviler, Tamamlayıcı Tedaviler, Tedavinin Yan Etkileri

İçindekiler

Tanım

Penis Kanseri Tedavisi’nde Cerrahların yanı sıra Ürolog, Radyolog, Uzman Hemşireler ve Yardımcı Sağlık Ekiplerinden oluşan uzmanlar müdahale eder. Bu tedaviler kanserin türüne, yayılıp yayılmadığına, yaşa ve genel sağlığa bağlı olarak yapılır.

Ameliyat Nedir?

Penis Kanseri için ana tedavi Ameliyattır. Ameliyatta cerrah, tümörü ve çevresindeki sağlıklı dokuları çıkartır. Ameliyat genel olarak, kanserin tipine, tümörün konumuna, derecesine ve evresine bağlıdır. Daha  sonra peniste herhangi bir fiziksel değişiklik olursa Rekonstrüktif Cerrahi ile düzeltilir.

Penis Kanseri Tedavisi için cerrahi prosedürler şunlardır:

  1. Sünnet: Kanser hücresi sadece sünnet derisinde ise kullanılır. Penis sünnet derisi, cerrahi olarak çıkartılır.
  2. Basit Eksizyon: Penisin kanserden etkilenen bölgesi ve küçük bir kenar boşluğu cerrahi olarak çıkarılır. Tümör küçükse, cilt tekrar birbirine dikilir.
  3. Geniş Lokal Eksizyon: Tümör ile birlikte büyük miktarda normal doku çıkarılır.
  4. Glans Yüzey Yenileme: Kanser, cildin sadece üst tabakasında iken kullanılır. Penis başı veya penis başının yüzey dokusu çıkarılır.
  5. Kısmi veya Toplam Glansektomi: Penis başının bir kısmı veya tamamı çıkarılır.
  6. Kısmi veya Toplam Penektomi: Penisin bir kısmı veya tamamı çıkarılarak üretranın yeniden yapılandırılmasıdır.
  7. Lenf Nodu Ameliyatı: Kanserin yayılmasını kontrol etmek için kasık yakınında bulunan lenf bezleri çıkarılır.

Ameliyatın yaygın yan etkileri arasında ağrı, Erektil Disfonksiyon, görüntüde değişiklik, kanama, idrar yapmada sorun, şişme, kaşıntı ve lenfödem yer alır.

Klinik Denemeler Nelerdir?

Doktor veya hemşire, klinik bir  araştırmaya katılmayı önerebilir. Doktorlar, mevcut yöntemlerin daha iyi olup olmadıklarını ve hastalığı teşhis etme yollarını onaylamak için değiştirilmiş tedavilerle beraber klinik deneyler yürütürler. Uzun yıllar süren denemelerin sonucunda, kanser teşhisi konan insanlara yapılan tedavilerin iyileştirdiği ve daha iyi sonuçlara yol açtığı görülmüştür.

Penis Kanseri için Diğer Tedaviler Nelerdir?

Düşük dereceli Penis Kanserlerinde ve bazı kanser türlerinin erken evrelerinde (özellikle kanserin sadece cildin üst katmanlarında olduğu türde), ameliyat dışındaki tekniklerle tedavi mümkündür. Bu tedaviler, penise en az hasarı veren Koruyucu Teknikler olarak adlandırılır.

Lazer Tedavisi

Kanser, sadece penisin yüzeyinde ve çok küçük ise bu hücreleri öldürmek için Lazer Tedavisi kullanılır. Lazer Tedavisi’nde çok güçlü ışık ışınları kullanılır ve daha düşük evreli tümörler için uygundur.

Fotodinamik Terapi (PDT)

Fotodinamik Terapi, kanser hücrelerini öldürmek için ışıkla birlikte ışığa duyarlaştırıcı özel ilaçlar kullanılarak yapılan ve ajanlar olarak adlandırılan yöntemdir. İlaçlar ancak ışıkla etkinleştirildikten sonra çalışır. Genellikle ağrısızdır ve ameliyattan daha az zarar vericidir.

Kriyocerrahi

Kriyocerrahi’de sıvı nitrojen kullanılarak kanser hücreleri dondurulur veya öldürülür. Bu tedavi, hafif rahatsızlığa neden olur ve acı verir. Tedavi edilen cilt sonraki günlerde kabararak soyulur ve iz kalır. Bununla beraber birkaç tedaviye daha ihtiyaç duyulur.

Radyasyon Tedavisi

Radyasyon Tedavisi’nde kanser hücrelerini yok etmek için yüksek enerjili X-ışınları kullanılır.

Penis Kanseri için de kullanılan bu yöntem:

  1. Daha küçük Penis Kanserlerini ameliyat uygulamadan tedavi edebilir.
  2. Ameliyattan sonra kalan kanser hücrelerini yok ederek kanserin nüks etmesini durdurur.
  3. Kanser hücresi, ameliyatla alınamıyorsa Radyasyon Tedavisi uygulanır.
  4. Ameliyattan önce Kemoterapi uygulanırsa tümörün küçültülerek penise en az zararla çıkartılır.
  5. Kanser, vücudun diğer bölgelerine de yayılmışsa uygulanır. (örneğin ağrı tedavisinde Palyatif Radyasyon).

Penis Kanseri’nde Radyasyon Tedavisi almanın iki yolu vardır:

  1. Dış Işın Radyasyon Tedavisi: Bu kullanılan en yaygın yoldur ve bir makineden çıkan  radyasyon ışınları, tümöre dikkatlice odaklanarak kullanılır.
  2. Brakiterapi: İç Radyasyon olarak da bilinir. Radyoaktif maddenin, vücuda doğrudan tümörün içine veya tümörün yanına yerleştirilmesidir. Doktorlar, vücudun daha spesifik bölgelerine daha yüksek dozda Radyasyon uygulayabilirler ve genellikle Dış Işın Radyasyon Tedavisi’nden daha az yan etkiye sahiptir.

Penis ve üretrada oluşan yara dokusu, idrar yapma sorunlarına neden olabilirken yaygın olarak görülen diğer yan etkilerde görülebilir. Bunlar arasında cinsel sorunlar, yorgunluk, mide bulantısı ve kusma, cilt reaksiyonu, doğurganlık kaybı, lenfödem ve diğer kanserlere yakalanma riski gibi etkiler sayılabilir.

Kemoterapi Nedir?

Kemoterapi, kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatmak veya öldürmek için çeşitli ilaçlar kullanılarak yapılan tedavi yöntemidir. Genellikle, damarın içine damlatılarak veya yutulan bir tablet olarak verilir. Kemoterapi’nin yaygın yan etkileri arasında yorgunluk, iştahsızlık, mide bulantısı ve kusma, ishal gibi bağırsak sorunları, saç dökülmesi, ağız yaraları, cilt ve tırnak sorunları, enfeksiyon oluşması ve doğurganlık kaybı yer alır.

Düşük dereceli karsinoma in situ için, cilt üzerinde krem şeklinde kullanılan daha düşük dozlarda kemoterapi uygulanır. Krem, genellikle penisin etkilenen bölgesine birkaç hafta boyunca günde iki kez uygulanır. Bu krem intravenöz veya tablet, Kemoterapi’de görülen yan etkilere neden olmaz. Genellikle tedaviye başlamadan önce sünnet önerilir. Tedavi sonrası kanserin hafif bir tekrarlama riski vardır bu nedenle düzenli takip randevuları olmalıdır.

Tamamlayıcı Tedaviler Nelerdir?

Tamamlayıcı Terapiler, geleneksel tıbbi tedavilerle birlikte kullanılmak üzere tasarlanmıştır ve kontrol duygunuzu arttırarak stres ve kaygıyı azaltabilir,  ruh halinizi iyileştirebilir. Bu tedavilere örnek olarak akupunktur, yoga, müzik terapisi, danışmanlık ve hipnoterapi sayılabilir.

Bazı Avustralya Kanser Merkezleri, hem sağlığı hem de klinik sonuçları iyileştirmeye yönelik  hasta merkezli kanser bakımı oluşturarak kanıta dayalı tamamlayıcı tedavilerin geleneksel tedavilerle birleştirildiği Bütünleyici Onkoloji hizmetleri geliştirmiştir.

Tedavinin Yan Etkileri Nelerdir?

Görülen yan etkilerin türü, tedavinin türüne ve kanserin vücudun neresinde olduğuna bağlıdır. Bazı insanlarda çok az yan etki, bazılarında ise daha fazla yan etki görülebilir. Kanser, fiziksel ve duygusal gerginliğe neden olur bu nedenle sağlığınıza dikkat etmeniz önemlidir.

İyi beslenmek ve fiziksel olarak aktif olmak, kanser tedavisinin bazı yaygın yan etkileriyle başa çıkmaya, iyileşmeyi hızlandırmaya ve daha fazla enerji üretilerek kasları güçlü tutmaya, kiloyu sağlıklı bir noktada korumaya ve ruh halini yükseltmeye yardımcı olur ve böylece yaşam kalitesi arttırılır.

Doğurganlık ve Yakınlık Nedir?

Özellikle tedaviye başlamadan önce tartışılması gereken önemli konulardan biri, gelecekte çocuk sahibi olmak istiyorsanız doğurganlıktır. Genellikle Penis Kanseri ve Tedavisi’nde, yaşamı uzun süreli değiştiren yan etkiler olabilir.

Penis Kanseri Tedavisi görmek kendine olan güveni ve cinsel hayat hakkındaki düşünceleri etkileyebilir. Penisin görünümündeki değişiklikler utanmaya, depresyona, endişeye ve cinsel ilişkiden kaçınmaya sebep olur. Eşiniz ve siz, tedavinin cinsellik üzerindeki etkisini anlamaya yönelik yardımcı olabilecek bir danışmanla görüşebilirsiniz.

Doktorlar, her zaman penisi korumaya yönelik bir tedavi uygularlar. Kanser erken evrede ise tedavinin cinsel yaşam üzerinde doğrudan bir etkisi yoktur.

Kısmi Penektomi’den sonra penisin kalan kısmı uyarılma ile hala ereksiyon halinde olabilir ve penetrasyon mümkündür. Total Penektomi’den sonra ise cinsel ilişki mümkün olmayabilir. Ayrıca cerrahi olarak penisin rekonstrüksiyonu da mümkün olabilir.

Takip Randevuları Nasıldır?

Tedavi bittikten sonra, kanserin nüks etmediğini sorgulamak için testlere devam edilir ve bununla beraber tarama ve fiziksel muayeneleri içeren düzenli kontroller de uygulanır. Bazı insanlarda tedaviden sonra, Penis Kanseri nüksedebilir.

Eğer kanser nüks etti ise yapılacak olan tedavi, kanserin vücutta nerede nüks ettiğine bağlı olur ve genellikle Cerrahi, Radyasyon Tedavisi veya Kemoterapi yapılabilir. İlerlemiş bazı kanser vakalarında ise ağrı gibi semptomları yöneltmeye ve hastalığı iyileştirmeden önce yaşam kalitesini arttırmaya odaklanarak Palyatif Tedavi kullanılır. 

Doktorunuza sormanız gereken bazı önemli sorular şunlardır:

  1. Hangi tür Penis Kanseri’ne sahibim?
  2. Kanser, vücudumda ne kadar yayıldı?  Kanserin hangi evresindeyim?
  3. Daha önce bu kanser türünü tedavi ettiniz mi?
  4. İkinci bir görüş alabilmem için başka bir doktor önerir misiniz?
  5. Tedavi seçeneklerim nelerdir? Hangi tedaviyi önerirsiniz ve nedeni nedir?
  6. Tedavinin riskleri ve yan etkileri nelerdir? Bunlar nasıl yönetilecektir?
  7. Tedavinin cinsel işlev ve doğurganlığım üzerinde ne gibi etkileri olur?
  8. Tedavi ne kadar sürer?
  9. Bu tedavi Özel Sağlık Sigortası kapsamında mı? Başka masraflar da olacak mı?
  10. Bana yardımcı olabilecek Tamamlayıcı Tedaviler var mı?
  11. Kanserin nüks ettiğini nasıl bileceğim?
  12. Bu klinik araştırmaya katılmamın  yararları ve riskleri nelerdir? Neler test ediliyor ve niçin? Bu araştırmaya kaç kişi katılacaktır?

Kaynak: https://www.cancervic.org.au/cancer-information/types-of-cancer/penis_cancer/penile-cancer-treatment.html

Görsel Kaynak: https://www.science.org/content/webinar/evolution-3d-cell-culture-cancer-models-advances-and-future-outlooks

Editör: Elif Berfin KORGAN

Ne düşünüyorsunuz?

3 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir