in

Köpeklerde Siğil Nedir?

Köpeklerde Siğil: Tanım, Semptomlar, Nedenleri, Tedavi, Önlem

İçindekiler

Tanım

Köpeklerde viral papillomatoz oldukça ciddi geliyor kulağa değil mi? Aslında bu terim köpeklerde oluşan siğilin teknik bir tasviri. Her ne kadar köpeklerde siğilin görülmesi çok kötü bir şey olmasa da, durum dikkate almaya değer ki siğilleri başka kötü hastalıklarla karıştırmayın.

Semptomlar

Her köpekte siğil çıkabilir ama daha çok genç köpeklerde, bağışıklığı baskılanmış köpeklerde, başka köpeklerin yanında çok vakit geçiren köpeklerde ve Pug ve İspanyol gibi belirli türlerde görülür. Köpeklerde siğillerin karnı baharın küçük kafası şeklinde görüldüğü tarif edilir. Bazı nadir tiplerde ters papillom (genellikle ortasında nokta olan bir yumru) ve koyu, pullu plaklar şeklinde düzensiz ciltte görülür. Siğiller köpek ağzının içinde ya da etrafında, gözlerinin çevresinde, ayaklarında ciltlerinin neredeyse her yerinde görülebilir. Çoğu durumda bir veteriner sadece fiziksel muayeneyle siğilleri teşhis edebilir.

Bazı köpeklerde sadece bir tane ya da çok küçük birkaç tane siğil çıkabilir, öyle ki bunlar gözden kaçabilir. Diğer durumlarda köpeğin tüm vücudunu tamamen saran değişik büyüklüklerde siğiller çıkabilir. Köpeğin ağzının içindeki ve etrafındaki siğiller köpek için yemek yemeyi içmeyi zorlaştırabilir. Ayaklarında siğiller, özellikle de enfekte olmuşlarsa, köpeğin topallamasına sebep olabilir.

Nedenler

Köpeklerde siğiller Papilloma virüsünün enfekte olmasıyla başlar. Siğiller diğer köpekler için bulaşıcıdır ancak diğer hayvanlar ya da insanlara bulaşmaz. Çok farklı türde köpek Papilloma virüsü tanımlandı ve her türün farklı bir hastalığa sebep olduğu anlaşıldı (ağızda çıkan siğil vs ayakta çıkan siğil gibi). Köpek Papilloma virüsünün bir türüyle enfekte olunca o virüse karşı bağışıklık geliştirir ancak diğer türlere karşı bağışıklığı olmaz.

Köpekler Papilloma virüsünü enfekte olmuş olmuş başka köpeklerden zayıflamış ya da açılmış cilt üzerinden kaparlar. Papilloma virüsü bir yerde haftalarca yaşayabilir, bu yüzden enfekte olmuş bir köpeğin virüsü bulunduğu yere bulaştırmış olması ve başka köpeğin sonradan virüsü kapması olasıdır. Köpek Papilloma virüsüyle enfekte olduktan sonra siğilin oluşma 1-2 ay sürüyor.

Tedavi

Siğiller genellikle, köpek bağışıklık geliştirdikçe, birkaç ay içinde kendiliğinden yok oluyor. Ancak veteriner yardımı gerektiren bazı durumlar olabiliyor.

  • Bazen siğiller çok büyük olabiliyor ya da vücudun öyle yerlerinde çıkıyor ki topallık, yeme-içmede zorluk ve göz rahatsızlığına sebebiyet verebiliyor.
  • Siğillerde kanama olabilir ya da bakteri enfeksiyonu oluşabilir.
  • Bazı nadir durumlarda kendiliğinden yok olmayan siğiller kanserli tümörlere dönüşebiliyor. Genellikle 3-5 ayda kendiliğinden yok olmayan siğiller tedavi edilmelidir.
  • Bağışıklık bastırıcı ilaç kullanan ya da başka ciddi sağlık sorunu olan köpeklerin siğillerden kurtulması için medikal yardım gereklidir.
  • Eğer sadece bir tane ya da birkaç tane çok küçük siğil var ise ameliyat tercih edilen tedavi biçimidir. Bu; neşter, lazer ya da kriyocerrahi (siğili yok etmek için yoğun soğukluğun kullanımı) ile yapılabilir.

Eğer çok fazla sayıda siğil varsa ilaç tedavisi gereklidir. Ne yazık ki, siğiller kendiliğinden yok olabildiğinden bu ilaçların etkisini anlamak oldukça zordur. Ancak aşağıda belirtilen ilaç tedavileri veterinerler tarafından denemişlerdir.

  • Interferon: Ağızdan alınabilen ya da enjekte edilebilen ve bağışıklık sistemini uyaran ilaç.
  • Imiquimod: Lokal, anti-viral ve anti-tümör bir ilaç.
  • Cimeditine: Ağızdan alınan ve bağışıklık sisteminde etkisi olabilecek bir ilaç.
  • Azithromycin: Ağızdan alınan bu antibiyotikle yapılan bir çalışma sonuç gösterdi.
  • Otojen aşı: Virüs partiküllerini salmak için siğili ezmek ya da bağışıklık sisteminin virüse karşı harekete geçmesini başlatmak için köpeğin siğilinden yapılan bir aşı.
  • Bağışıklık baskılamayı azaltma: Eğer mümkünse bağışıklık baskılayıcı ilaçların dozunun azaltılması ya da tamamen kesilmesi ve köpeğin bağışıklık sisteminde sorunlara yol açan hastalıkların daha agresif bir şekilde tedavi edilmesi.

Önlem

Köpeğinizin siğil kapmasını önlemek için yapabileceğiniz birkaç şey var. Tabii ki en başta köpeğinizin siğil kaptığı belli olan başka köpeklerle oynamasına izin vermemelisiniz. Eğer köpeğinizin cildinin koruyucu katmanı zedelendiyse (yaralanma ya da tahriş nedeniyle) ya da bağışıklık sistemi düzgün bir şekilde çalışmıyorsa, köpeğinizi diğer köpeklerin toplandığı bölgelere (parklar, köpek bakım evleri ve köpek kulübesi gibi) götürmemelisiniz.

Tüm çabalarınıza rağmen köpeğiniz yine de siğil kaptıysa, siğilleri geçene kadar onu diğer köpeklerden izole etmelisiniz.

Kaynak: https://www.petmd.com/dog/conditions/all-about-dog-warts-types-causes-and-treatments

Görsel Kaynak: https://www.earthofpet.com/how-to-identify-scabies-on-a-dog/

Editör: Ecem Bolat

Ne düşünüyorsunuz?

3 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir