in , ,

Köpeklerde Adrenal Bez Kanseri (Feokromositoma) Nedir?

Köpeklerde Adrenal Bez Kanseri (Feokromositoma): Tanımı, Belirtileri, Tipleri, Nedenleri, Tanısı, Tedavisi ve Yönetimi

İçindekiler

Tanım

Feokromositoma, adrenal bezlerde bulunan çok fazla belirli hormon üretmesine sebep olan ve tümördür. Bu durum kalp hızını, kan basıncını ve solunum hızını arttırır. Bu belirtiler aralıklı olarak gerçekleşir çünkü buna sebep olan hormonlar her zaman üretilmez, üretilse bile az miktarda üretilir.

Feokromositoma köpeklerde nadiren görünür. Genellikle 7 yaşından daha yaşlı köpeklerde ortaya çıkar fakat daha genç köpeklerde de görünebilir. Tümör, hormonların yayılımını sağlayan endokrin bezini etkilediği için feokromositomalar genel olarak komşu organlara yayılır ve vücudun diğer bölgelerine de hızlı bir şekilde metastaz yapabilir.

Belirtiler ve Tipler

  • Yorgunluk
  • Titreme
  • Çökme
  • İştah kaybı (anoreksiya)
  • Enerji kaybı (letarji)
  • Aktivitelere karşı ilgi kaybı (depresyon)
  • Kusma
  • Nefes nefese kalma
  • Hızlı solunum (takipne)
  • İdrara çıkışta artış (poliüri)
  • Susamada artış (polidipsi)
  • İshal
  • Kilo kaybı
  • Yavaş hareket etme
  • Nöbetler
  • Şişmiş karın
  • Belirtiler aralıklarla görünüyor olabilir.
  • Bazen belirti görünmez.

Nedenler

Feokromositomanın nedeni bilinmediği için idiyopatik olarak etiketlenir.

Tanı

Veterineriniz, köpeğinizin sağlığı ve yaşadığı belirtileri kontrol eder. Hızlı kalp atışı (taşikardi) genellikle fiziksel muayenede belli olur. Veterineriniz köpeğinizin karnını ağırlık veya ekstra sıvı olmasına karşı kontrol eder. Bazen muayenede anormal bir durum gözükmez. Normal kan tahlili, tam kan sayımı, biyokimyasal profil ve idrar tahlili istenecektir. Bunlar köpeğinizin iç organlarının ne durumda olduğunu ve enfeksiyon olup olmadığını belirler. Veterineriniz, adrenal bezin işlevinin normal olup olmadığını belirlemek için özel bir kan testi isteyebilir. Köpeğinizin kan basıncı ölçülecek ve bazı durumlarda kan basıncı yüksek olur ve bu da hipertansiyonu belirtir.

Eğer köpeğinizin kalp atışı hızlıysa veya kalpte anormal bir ritim varsa veterineriniz kalbin elektriksel kapasitesini kontrol etmek için elektrokardiyogram (EKG) isteyebilir. Veterineriniz ayrıca köpeğinizin karın ve göğüs röntgeni veya ultrasonu görüntülerini isteyebilir. Eğer iç organlarda anormallik varsa röntgen veya ultrasonda görünebilirler. Ayrıca, bilgisayarlı tomografi taraması (BT) veya manyetik rezonans görüntüsü de (MR) istenebilir. Bu görüntüleme aletleri köpeğinizin iç organları detaylı bir şekilde daha hassas görüntüler. Son tanı olarak veterineriniz adrenal bezin biyopsisini laboratuvar analizi için isteyebilir. Feokromositomaya sahip köpekler için birden fazla sağlık sorunu yaygındır ve tedavi, bu sağlık sorunlarından hangisi daha ciddiyse ona göre uygulanır.

Tedavi

Ameliyat, feokromositoma tedavisi için bir seçenektir. Eğer köpeğinizin kan basıncı yüksekse veya hızlı kalp atışı varsa bu belirtiler ilaçla tedavi edilir ve ameliyattan önce köpeğinizin durumu kontrol altına alınabilir. Eğer kan basıncı veya kalp hızı ciddi derecede yüksekse köpeğinizin ameliyattan önce yoğun bakıma alınır. Bazı köpeklerin kan basıncını ve kalp hızını kontrol almak için ameliyattan birkaç hafta önce ilaç almaya başlamalıdır.

Ameliyat boyunca tümörden etkilenmiş adrenal bez alınır. Çünkü adrenal bez bazı geniş kan damarlarına yakındır ve bu yüzden ameliyat zor olabilir. Eğer ameliyat süresince tümörden etkilenmiş organlar tespit edilirse onların da bir parçası veya tamamı organa bağlı olarak alınır. Ameliyattan sonra köpeğiniz normal duruma gelene kadar yoğun bakımda kalır. Ameliyat sırasında veya sonrasında sorunlar çıkması yaygındır. Veterineriniz kanama, yüksek veya düşük kan basıncı, anormal kalp ritmi, zor solunum veya ameliyattan sonra oluşabilecek enfeksiyonlar için inceleme yapar. Bazı köpekler özellikle başka sağlık sorunları da varsa iyileşemeyebilir. Veterineriniz, köpeğinizin iyileşme durumuna göre sizin kararlarınıza yardımcı olacaktır.

Yaşam ve Yönetim

Köpeğinizden tümör alındıktan sonra sizinle eve dönebilir fakat normal aktivitelerine ve normal yaşamına dönebilmesi için biraz zamana ihtiyacı olacaktır. Köpeklerin başka sağlık sorunları yoksa ameliyattan sonra yaklaşık olarak 3 veya daha fazla yıl yaşayabilirler.

Kaynak: https://www.petmd.com/dog/conditions/cancer/c_dg_pheochromocytoma

Görsel Kaynak: https://images.wagwalkingweb.com/media/articles/dog/oral-cancer/oral-cancer.jpg?auto=compress&fit=max&width=640

Editör: Doğa DEMİRBAŞ

Ne düşünüyorsunuz?

3 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir