in ,

Kemoototrof Nedir?

Kemoototrof Tanımı

Tanım

İhtiyaç duyduğu enerji ve biyolojik materyalleri, inorganik maddeleri kullanarak kendi bünyesinde üreten hücrelere Kemoototrof denir.

Doğada Ototrof terimi, ihtiyaç duyduğu enerjiyi ve biyolojik materyalleri kendi kendine üretebilme özelliğine sahip olduğu için yemek yeme ihtiyacı duymayan canlıları kapsar. Bu terim, Yunan dilinde kendi anlamına gelen oto ve yemek veya beslenmek anlamına gelen trof kelimelerinden oluşur.

Besin zincirinin ilk basamağını oluşturan Ototroflar, yaşam için gerekli olan şekerlerin, proteinlerin, yağların ve diğer materyallerin üretilmesini sağlayan organizmalardır. Tüm canlılar, Ototrof Organizmaları direkt olarak tüketerek ya da ototrof canlılarla beslenen diğer bir canlıyı tüketerek hayatta kalır.

İki ana ototrof türleri, Kemoototrof ve Fotoototroflar olarak gruplara ayrılır. Fotoototrof Organizmalar, ihtiyaç duydukları biyolojik materyalleri üretmek için güneş ışığından soğurdukları enerjiyi kullanırlar. Fotosentez yapan algler ve yeşil bitkiler, Fotoototrof Organizmalara örnek verilebilir. Diğer yandan Kemoototrof Organizmalar, yaşam fonksiyonlarını gerçekleştirmek için gerekli olan enerjiyi inorganik kimyasallardan karşılar. Örneğin hidrojen sülfür, kükürt ya da demir gibi elektron verme özelliği yüksek olan kimyasalları, besin kaynağı olarak kullanırlar.

Diğer tüm Ototrof Organizmalar gibi Kemoototrof Organizmalar da karbonu düzenleme yeteneğine sahiptir. Örneğin karbondioksit gibi inorganik bir bileşikten aldıkları karbon atomunu, şekerler, proteinler ve yağlar gibi organik bir bileşiği oluşturmak için kullanırlar. Kemoototrof Organizmalar yaygın olarak bir bitkinin yaşayamayacağı okyanus diplerinde ya da asidik kaplıca alanlarında bulunur.

Bazı kemoototrof türleri, bitki bazlı ekosistemlerde kritik rol oynar. Bitkiler bu ekosistemde karbon fiksasyonunu gerçekleştirseler bile aminoasit ve protein üretilmek için gerekli olan nitrojen ihtiyaçlarını karşılamak için nitrojeni düzenleyen kemoototrof bakterilere ihtiyaç duyarlar.

Ne düşünüyorsunuz?

2 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir