in

Floroskopi Nedir?

Floroskopi: Tanım, Kullanım Amacı, Uygulanma Süreci, Riskleri ve Sonuçları

İçindekiler

Tanım

Floroskopi bir röntgen türü olup; organ, doku veya diğer iç yapıların gerçek zamanlı hareketini gösterir. Diğer röntgenlerden farkı hareketli olmasıdır. Yani standart röntgenler bir fotoğraf gibi iken, floroskopi video gibidir. Kardiyovasküler, üreme ve sindirim gibi sistemlerin hareket halindeki durumlarını görmeye yardımcı olur.

Ne İçin Kullanılır?

Floroskopi, görüntüleme prosedürlerinin birçoğunda tercih edilir. En yaygın kullanım alanları;

  • Baryum Testleri: Sindirim sisteminin hareketini göstermek için kullanılan bir yöntem olan baryum testlerinde de floroskopi kullanılır.
  • Kalp Kateterizasyonu: Bazı kalp rahatsızlıklarının teşhisi ve tedavisi için kullanılan bu yöntemde floroskopinin görevi arterlerden (atar damar) akan kanı görüntülemektir.
  • Vücut İçine Kateter veya Stent Yerleştirilmesi: Vücuda sıvı almak veya fazla sıvıyı atmak için kullanılan kateterler; ince ve içi boş tüplerdir. Stentler ise tıkalı veya dar kan damarlarının açılması için kullanılan cihazlardır. Bu cihazların vücuda yerleştirilmesi oldukça zordur, bu sebeple floroskopi bu cihazların doğru yerleştirilmesinde kullanılır.
  • Ortopedik Cerrahide Rehberlik: Eklem replasmanı (protez eklenerek eklemin yeniden oluşturulması) veya kemik kırıklarının onarımında da floroskopi yardımcı rol oynar.
  • Histerosalpingografi (HSG) (Rahim Filmi): Bu teknikte kadın üreme organlarının görüntülenmesi söz konusudur ve bu floroskopi ile yapılır.

Floroskopi Sırasında Ne Olur?

Prosedürün türüne bağlı olarak hastanede yatan bir hastaya veya radyoloji merkezine gitmiş bir kişiye floroskopi yapılabilir. Floroskopi uygulaması adımları şöyledir:

  • Kişinin kıyafetlerini çıkarması gerekebilir, bu durumda bir hastane önlüğü verilir.
  • Pelvik bölgeye (karnın en alt kısmı) veya vücudun diğer bölgelerine takılması için kurşun kalkan veya önlük verilerek kişinin gereksiz radyasyonlardan korunması sağlanır.
  • Vücutta görüntülenmesi amaçlanan yerin daha net görünümü için kontrast boya kullanılır. Bu boya prosedüre göre kişiye içmesi için verilebilir.
  • Boya kullanımı yalnızca ağızdan bir sıvı yardımıyla içilerek olmayabilir. Prosedüre göre boya vücuda damardan veya rektumdan da verilebilir.
  • Röntgeni çekilen kişinin röntgen masasına yatırılmasının ardından vücudunun belirli bölümlerini hareket ettirmesi veya vücudu belirli pozisyonlarda tutması istenebilir. Ayrıca prosedüre göre değişmekle beraber, kişinin nefesinin tutması istenebilir.
  • Vücuda katater alınması gerektiği bir yöntem ise doktor tarafından kişinin kasık, dirsek veya başka bir bölgesine iğne yapılır. Röntgen sonrası katater çıkarılır.

Belirli prosedürler için örneğin; eklem veya atardamar içine yapılan enjeksiyonlar gibi, kişiye ağrı kesici ve/veya kişiyi rahatlatacak ilaçlar verilebilir.

Floroskopi Öncesinde Herhangi Bir Hazırlık Yapılması Gerekir Mi?

Bu sorunun cevabı floroskopi yapılma nedenine, prosedüre göre değişir. Bazı işlemler herhangi bir hazırlığa ihtiyaç duymazken bazı işlemlerde kişinin belli bir süre yiyip içmemesi veya bazı ilaçlardan uzak durması gerekir. Böyle bir hazırlık durumunda kişiye doktoru tarafından önceden bilgi verilir.

Floroskopinin Herhangi Bir Riski Var Mı?

Floroskopi sırasında kişinin radyasyona maruz kalması söz konusudur. Radyasyonun doğmamış bebek için zararları oldukça fazladır bu sebeple kişinin hamile olması durumunda floroskopi yapılmaması gerekir.

Hamile olmayan insanlar için riski çok azdır. Prosedüre bağlı olarak radyasyon dozu değişmekle beraber floroskopi çoğu insan için zararsızdır. Ancak radyasyona maruz kalma riski zaman içinde yapılan röntgenlerin sayısına bağlı olduğu için kişinin doktoruna geçmişte çektirdiği röntgenleri söylemesi yararlı olabilir.

Kontrast boya alınması gereken durumlarda alerjik reaksiyon riski bulunmaktadır. Bu sebeple kişinin özellikle kabuklu deniz ürünleri, iyot veya kontrast boya içeriğindeki bir maddeye karşı alerjisinin olup olmadığı bilinmesi ve belirtilmesi gerekir.

Sonuçlar Ne Anlama Gelir?

Floroskopi sayesinde çeşitli durumlar ve bozuklukların teşhisi yapılır. Bunun için uygulanan prosedüre bağlı olarak çıkan sonuçların bir uzman tarafından incelenmesi ve gerekiyorsa ek olarak bazı testlerin istenmesi gibi durumlar söz konusudur.

Kaynak: https://medlineplus.gov/lab-tests/fluoroscopy/

Görsel Kaynak: https://www.fda.gov/radiation-emitting-products/medical-x-ray-imaging/fluoroscopy

Editör: Selin Su GÜNDÜZ

Ne düşünüyorsunuz?

3 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir