in , ,

Atlarda Anevrizma Nedir?

Atlarda Anevrizma: Tanım, Belirtiler, Türler, Teşhis, Tedavi ve Önlem

İçindekiler

Tanım

Anevrizmayı vücutta bulunan zayıflayan arter duvarının normalden farklı bir gelişme göstererek balonlaşması olarak tanımlayabiliriz. Eğer bu balonlaşma yeterince büyürse patlayacak ve bu patlama sonucu güçlü bir kanama oluşacaktır. Ayrıca kanama sonucu ölümle sonuçlanabilir. Atlarda görülen bu sorun genelde bir belirti göstermez, bu nedenle atlarda teşhis öncesi ölüm sık görülür.

Belirtiler ve Türler

Genelde atlarda görülen ana anevrizma tipi aort anevrizmasıdır. Aort anevrizması, kalpten direkt gelen büyük bir arter olan aortun bir kısmının incelmesi sonucu ortaya çıkar. Eğer bu ince kısma, hızlı kalp atışı gibi bir sebeple yeterli baskı uygulanırsa bu kısım patlar ve aniden kanamaya başlar. Bu olay genellikle yarış için kullanılan safkan yarış atlarında sık görülür çünkü bu atların kalp atım hızları yarış esnasında oldukça yüksektir ve güçlü bir basınç yapar. Halk arasında inme olarak da bilinen, yırtık anevrizma sonucu oluşan beyin kanamaları atlarda insanlarda olduğu gibi yaygın değildir.

Yırtık aort anevrizmasının belirtileri ise aniden ve dramatik olarak gerçekleşen çökme, soluk mukoza hücreleri ve ölümdür.

Teşhis

Aort anevrizmasında teşhis çoğunlukla ölümden sonra yapılan otopsi sırasında konur. Bu konuda önceden görülen herhangi bir belirti olmadığı için, incelen duvar bir kere patladıysa kanama gerçekleşir ve at ölür.

Tedavi

Maalesef ki bu durum için herhangi bir tedavi bulunmamaktadır.

Önlem

Belirti vermeden ilerlemesini göz önüne alırsak anevrizmayı önlemek imkânsız olmamakla beraber oldukça zordur. Şanslıyız ki bu durum sık görülen bir durum olmadığı için at sahiplerinin bunun hakkında endişelenmelerine gerek yoktur.

Kaynak: https://www.petmd.com/horse/conditions/cardiovascular/c_hr_aneurysm

Görsel Kaynak: https://wallhere.com/tr/wallpaper/526727

Editör: Meryem Melisa KAR

Ne düşünüyorsunuz?

3 Points
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir