in

Aksiyon Miyoklonus – Böbrek Yetmezliği

Aksiyon Miyoklonus – Böbrek Yetmezliği: Tanım, Sıklık, Nedenler, Kalıtım Modeli ve Hastalığın Diğer İsimleri

İçindekiler

Tanım

Aksiyon Miyoklonus – Böbrek Yetmezliği (AMRF) Hastalığı, kas sarsıntısı ya da seğirmesi olarak isimlendirilen miyoklonus ve böbrek hastalıkları ile karakterize edilmiş sendromdur. Ancak hastalığın içerisinde böbrek hastalığına atıfta bulunmuş olsa bile çoğu vakanın böbrek sorunları gözlemlenmemiştir.

Aksiyon Miyoklonus – Böbrek Yetmezliği Hastalığı, hareket sorunları ile karakterize edilmektedir. Bu hareket sorunları ellerde ya da parmaklarda meydana gelmektedir. Bu istemsiz hareket problemleri, yazı yazmak gibi küçük eylemlerde fark edilmektedir. Bu hareket problemleri genel olarak, elde titreme olarak gözlemlenmektedir. Bu titremeler sonucunda aksiyon miyoklonus tarafından tetiklenmektedir ve miyoklonik sarsıntılara neden olmaktadır. Oluşan bu miyoklonik sarsıntılar özellikle gövdenin üst ve alt uzuvlarında, yüzde, özellikle ağız çevresindeki kaslar ve göz kapaklarında meydana gelmektedir. Anksiyete, heyecan, stres veya aşırı yorgunluk miyoklonik sarsıntıları kötü etkilemektedir. Sendromdan etkilenen bireylerde nöbetler, periferik nöropati ve sensonörinal işitme kayıpları gibi semptomlar gözlemlenmektedir. Şiddetli nöbetler ve aksiyon miyoklonus, yaşamı tehdit etmektedir.

Böbrek problemleri arasında Proteinüri görülmektedir. Atık sıvıları ya da ürünleri bu durum karşısında böbrekler filtrelemediği için fonksiyonu daha da kötüleşerek böbrek yetmezliğine neden olmaktadır.

Aksiyon Miyoklonus – Böbrek Yetmezliği Hastalığı’na ait semptomlar genel olarak, 15-25 yaş arasında meydana gelmektedir. Fakat bu semptomlar daha genç yaşlarda veya ileriki yaşlarda da tezahür etmektedir. Hastalığın yaşı ve seyri, aynı aile üyeleri arasında bile farklılık gözlemlenmektedir. Önce hareketlerde sorunlar ya da böbrekteki problemler meydana gelebilir ya da aynı anda meydana gelmektedir. Semptomlar meydana geldikten sonra vakalar, 7-15 yıl yaşamlarını idame ettirebilmektedirler.

Sıklık

Aksiyon Miyoklonus – Böbrek Yetmezliği Hastalığı, nadir bir hastalıktır ve sıklığı tam olarak bilinmemektedir. Tıbbi literatürde toplam 38 vaka bildirilmiştir.

Nedenler

SCARB2 geninde meydana gelen genetik modifikasyonlar sonucu oluşan gen kayıpları ya da gen mutasyonları, Aksiyon Miyoklonus – Böbrek Yetmezliği Hastalığı’na neden olmaktadır. Bu gen ilk etapta, beta-glukoserebrosidaz olarak isimlendirilen bir enzim molekülünün lizozom organeline taşıyan LIMP-2 protein molekülünün sentezinin üretiminden sorumludur. Beta-glukoserebrosidaz enzim molekülü, glukoserebrozid denilen yağlı molekülleri lizozom isimli organellerde parçalamaktadır. Bu enzim molekülü, lizozom organelinde glukoserebrozid molekülünün kararlılığını sağlamaktadır.

SCARB2 geninde meydana gelen mutasyonlar, lizozoma transfer edilemeyen ve modifikasyona uğramış LIMP-2 protein molekülünün sentezine neden olmaktadır. Bunun sonucunda beta-glukoserebrosidaz enzim molekülünün işleyişi de bozulmaktadır. Bilim insanları yaptıkları çalışmada, beta-glukoserebrosidaz enzim molekülünün işleyişinin bozulması ya da eksikliğinde AMRF Hastalığı’na yol açtığını bulgulamışlardır. Araştırmacı bilim insanları, SCARB2 gen mutasyonuna sahip bireylerin bazı vakaların böbrek problemlerin olduğunun ve bazı vakaların neden böbrek probleminin olmadığını araştırmaktadırlar.

Kalıtım Modeli

Aksiyon Miyoklonus – Böbrek Yetmezliği Hastalığı, otozomal resesif kalıtım modeline sahip bir sendromdur. Otozomal resesif kalıtım modelinde, ilgili hastalığın ya da sendromun oluşmasına neden olan patojenik ya da mutajenik genin hücrelerde iki kopyasının oluşması durumunda oluşan bir durumdur. Vakaların ebeveynleri bu mutajenik genin tek bir kopyasını taşımaktadırlar ancak herhangi bir belirti ya da semptom göstermemektedirler.

Bu Hastalığın Diğer İsimleri

  • Aksiyon Miyoklonus-Böbrek Yetmezliği Sendromu
  • AMRF
  • Epilepsi, İlerleyici Miyoklonik 4, Böbrek Yetmezliği Olan veya Olmayan
  • EPM4
  • Böbrek Yetmezliği Olan Ailesel Miyoklonus
  • Miyoklonus-Nöropati Sendromu
  • Böbrek Yetmezliği Olan İlerleyici Miyoklonus Epilepsi

Kaynak: https://medlineplus.gov/genetics/condition/action-myoclonus-renal-failure-syndrome

Görsel Kaynak: https://www.hicrethaber.com/bobrek-sagligini-korumak-icin-tuz-ve-sekere-dikkat/11825/

Editör: Elif Berfin KORGAN

Ne düşünüyorsunuz?

1 Point
+ Oy - Oy

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir